Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: «Αγκάθι» για Μπάιντεν ο πληθωρισμός - Επιστρέφει ο Τραμπ;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: «Αγκάθι» για Μπάιντεν ο πληθωρισμός - Επιστρέφει ο Τραμπ;
Σε διχαστικό κλίμα οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ.

Το πολιτικό μέλλον των Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ καθώς επίσης ο έλεγχος του Κογκρέσου και των 50 αμερικανικών πολιτειών κρίνονται στη σημερινή, κρίσιμη μάχη των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Μέχρι χθες είχαν ήδη ψηφίσει 41 εκατομμύρια πολίτες είτε με φυσική προσέλευση στο εκλογικό τμήμα είτε μέσω επιστολικής ψήφου, αριθμός που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο και αποδίδεται στην οξεία πόλωση που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια την αμερικανική πολιτική ζωή, όπως αναφέρει το Reuters.

Στο παρελθόν, οι ενδιάμεσες εκλογές είχαν μικρή συμμετοχή, πολύ χαμηλότερη των προεδρικών, αλλά η ανάληψη της προεδρίας από τον Ντόναλντ Τραμπ, μετά τη νίκη του επί της Χίλαρι Κλίντον, το 2016, φόρτισε απότομα την πολιτική ατμόσφαιρα της χώρας. Στις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 το ποσοστό συμμετοχής άγγιξε το 50%, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο από το 1914.

Οι Ρεπουμπλικανοί προσδοκούν ένα μεγάλο κύμα υπέρ τους, που θα τους επιτρέψει να ανατρέψουν τους συσχετισμούς στο Κογκρέσο και να κερδίσουν τον έλεγχο και των δύο νομοθετικών σωμάτων. Για να συμβεί αυτό, χρειάζεται να κερδίσουν μόνο πέντε από τις έδρες της Βουλής των Αντιπροσώπων που σήμερα ελέγχονται από τους Δημοκρατικούς και μόνο μία αντίστοιχη έδρα της Γερουσίας. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι θα τα καταφέρουν, μάλλον άνετα, στη Βουλή, ενώ για τη Γερουσία η μάχη διαγραφόταν οριακή.

«Πληγή» ο πληθωρισμός

Το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο διεξάγονται σήμερα οι ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ παρουσιάζει μια μεικτή εικόνα, με τον υψηλό πληθωρισμό να απασχολεί στον μέγιστο βαθμό τους περισσότερους Αμερικανούς, αλλά την ίδια στιγμή η αγορά εργασίας παρουσιάζει μια από τις καλύτερες εικόνες που έχει εδώ και δεκαετίες, καθώς η ανεργία φθάνει μόλις στο 3,7%.

Πρόκειται για χαμηλότερο επίπεδο από εκείνο στο οποίο βρισκόταν πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές του 2018 επί προεδρίας Ντόναλντ Τραμπ και το καλύτερο στην Ιστορία μετά τις ενδιάμεσες εκλογές του 1966.

Οι επώδυνες συνέπειες από την ενίσχυση του δολαρίου είναι ήδη αισθητές σε όλη την γκάμα αναδυομένου και ανεπτυγμένου κόσμου, με τις κεντρικές τράπεζες όλων των οικονομιών να δέχονται πιέσεις για να στραφούν στην ίδια κατεύθυνση και να αυξήσουν τα δικά τους επιτόκια. Την ίδια στιγμή, δημοσκόπηση του CNN φέρει τη μεγάλη πλειονότητα των Αμερικανών να εκτιμά πως η υπερδύναμη βρίσκεται ήδη σε ύφεση, αν και με τα πραγματικά οικονομικά κριτήρια δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δεδομένου ότι ο πληθωρισμός ήταν πάνω από 8% με τα τελευταία στοιχεία, το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας.Sε ένα σύντομο χρονικό διάστημα στη διάρκεια τόσο της θητείας του Ντόναλντ Τραμπ όσο και της θητείας του σημερινού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, δηλαδή από τον Μάρτιο του 2020 και μετά, διοχετεύθηκαν στην οικονομία, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, περίπου 5 τρισ. δολ. Αυτός είναι, άλλωστε, και ένας από τους λόγους που οι τραπεζικοί λογαριασμοί των Αμερικανών είναι ακόμη γεμάτοι με ρευστότητα.

Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται με ρυθμό 11% ετησίως, καταγράφοντας τον ταχύτερο ρυθμό αύξησής τους από το 1979, επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ. Σε ό,τι αφορά τη βενζίνη, αφού έφτασε τα 5 δολάρια το γαλόνι το καλοκαίρι, τώρα έχει υποχωρήσει κατά μέσο όρο στα 3,7 δολ., αλλά παραμένει σαφώς ακριβότερη από τα 2,53 δολ. στα οποία βρισκόταν μια εβδομάδα προτού αναλάβει καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021.

Πάλι υποψήφιος πρόεδρος ο Τραμπ;

Ο Ντόναλντ Τραμπ άφησε τη Δευτέρα να εννοηθεί ότι θα θέσει εκ νέου την υποψηφιότητά του για την προεδρία, λέγοντας σε πολιτική συγκέντρωση στο Οχάιο τη Δευτέρα ότι θα κάνει μια «μεγάλη ανακοίνωση» στις 15 Νοεμβρίου.

«Θα κάνω μια πολύ μεγάλη ανακοίνωση την Τρίτη, 15 Νοεμβρίου στο Mar-a-Lago στο Παλμ Μπιτς της Φλόριντα», είπε ο Τραμπ στους υποστηρικτές του σε συγκέντρωση για Ρεπουμπλικανό υποψήφιο για τη Γερουσία των ΗΠΑ, εν όψει των ενδιάμεσων εκλογών σύμφωνα με το Reuters. Ο πρώην πρόεδρος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, λέγοντας ότι δεν θα ήθελε να αποσπάσει την προσοχή από τις κρίσιμες σημερινές εκλογές.

Η πρόταση από τον Τραμπ για μια δεύτερη θητεία στον Λευκό Οίκο ήρθε μετά από μια ομιλία στην οποία κατακεραύνωσε τον Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα «έθνος σε παρακμή» υπό την ηγεσία του. «Είμαστε ένα έθνος που δεν το σέβονται πια ούτε το ακούν οπουδήποτε σε όλο τον κόσμο. Είμαστε ένα έθνος που από πολλές απόψεις έχει γίνει αστείο» είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Μπάιντεν προειδοποίησε ότι μια νίκη των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να αποδυναμώσει τους δημοκρατικούς θεσμούς της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Nintendo: Υποβάθμισε την πρόβλεψη για τις πωλήσεις του Switch

Volvo: Πούλησε το 33% της Aurobay στην Geely Holdings - Πλήρης στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα

Ούτε τα προσχήματα δεν κρατάει ο Μασκ: «Ψηφίστε Ρεπουμπλικανούς στις ενδιάμεσες εκλογές»

gazzetta
gazzetta reader insider insider