Διαρροές Nord Stream: Η Σουηδία μιλά για εκρήξεις και διακεκριμένο σαμποτάζ - Δεν γίνεται έρευνα χωρίς τη Ρωσία, τονίζει η Μόσχα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Διαρροές Nord Stream: Η Σουηδία μιλά για εκρήξεις και διακεκριμένο σαμποτάζ - Δεν γίνεται έρευνα χωρίς τη Ρωσία, τονίζει η Μόσχα
«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν» ανακοίνωσε η εισαγγελία της Σουηδίας.

Οι πρώτες επιθεωρήσεις αυτής της εβδομάδας από τις σουηδικές αρχές στον τόπο των διαρροών που εκδηλώθηκαν στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στη Βαλτική «ενισχύουν τις υποψίες για σαμποτάζ» με εκρήξεις» που προκάλεσαν «σοβαρές ζημίες», ανακοίνωσε σήμερα η εισαγγελία.

«Είμαστε σε θέση να διαπιστώσουμε ότι εκδηλώθηκαν εκρήξεις κοντά στους Nord Stream 1 και 2 εντός της σουηδικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, που προκάλεσαν σοβαρές ζημίες στους αγωγούς φυσικού αερίου», δηλώνει ο ειδικός εισαγγελέας που είναι επιφορτισμένος με την σουηδική έρευνα σε ανακοίνωση.

«Οι επιθεωρήσεις στους τόπους του εγκλήματος ενίσχυσαν τις υποψίες για διακεκριμένο σαμποτάζ. Επιτόπου έχουν γίνει κατασχέσεις που θα εξετασθούν».

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διαρροές αερίου στην ΑΟΖ της Σουηδίας φαίνεται πως υποχωρούν, όπως ανέφερε η ακτοφυλακή της χώρας. Η γειτονική Δανία είχε ανακοινώσει πως οι διαρροές στη δική της ΑΟΖ είχαν σταματήσει από το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Υπενθυμίζεται πως δύο διαρροές αερίου είχαν καταγραφεί στην ΑΟΖ της Σουηδίας την περασμένη εβδομάδα, ενώ στη συνέχεια ακόμα δύο διαρροές είχαν επιβεβαιωθεί εντός της ΑΟΖ της Δανίας.

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση της Φινλανδίας είχε υπογραμμίζει πως το εύρος των φθορών στους αγωγούς θα μπορούσε να γίνε μόνο από τους πόρους που μπορεί να διαθέσει κάποια κρατική οντότητα.

Ρωσία: Καμία έρευνα χωρίς τη συμμετοχή μας

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως καμία έρευνα για τα αίτια των διαρροών στους δύο αγωγούς δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας.

Παράλληλα, ο συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν ανέφερε πως μέχρι στιγμής η Μόσχα δεν έχει λάβει καμία πρόταση για συμμετοχή στις έρευνες σχετικά με τα αίτια των διαρροών.

Είχε προηγηθεί η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα είπε ότι η Δύση δημιουργεί σκοπίμως εμπόδια στην έρευνα και ότι ο αποκλεισμός της Ρωσίας και της Gazprom από την έρευνα δείχνει ότι κάτι έχει να κρύψει.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ρωσία αποκλείει έρευνα για τη διαρροή αερίου στους αγωγούς Nord Stream χωρίς τη συμμετοχή της

Οι ΗΠΑ πιστεύουν πως οι Οuκρανοί βρίσκονταν πίσω από τη δολοφονία της Ντούγκινα στη Ρωσία

gazzetta
gazzetta reader insider insider