Οικονόμου: Η δημοκρατία χρειάζεται κόμματα αρχών

Newsroom
Μοιράσου το
Οικονόμου: Η δημοκρατία χρειάζεται κόμματα αρχών
«Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν την πατρίδα, το έθνος και την κοινωνία. Τα δημοκρατικά κόμματα είναι επίσης θεματοφύλακες του πολιτεύματος, καθώς η εναλλακτική είναι είτε συνωμοτικοί κύκλοι είτε συνεταιρισμοί προαγωγής συμφερόντων» επισημαίνει.

«Η Νέα Δημοκρατία, επειδή είναι κόμμα ευρείας λαϊκής βάσης, μακροημερεύει πρωταγωνιστώντας. Αυτό το έχει πετύχει διότι εκφράζει αρχές και αξίες ταυτισμένες με τον ελληνισμό στη μακρά ιστορική του διαδρομή. Ανθρωπιστικές, δημοκρατικές, φιλελεύθερες και πατριωτικές αρχές και αξίες, που προφυλάσσουν την κοινωνία από τις ακρότητες. Οι επιμέρους πολιτικές, για να βγάζουν νόημα και να οδηγούν κάπου, χρειάζονται σαφές ιδεολογικό έρεισμα, ώστε να αποκτήσουν λαϊκή στήριξη», αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, με αφορμή τη σημερινή επέτειο ίδρυσης της Νέας Δημοκρατίας από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή πριν από 48 χρόνια.

Όπως σημειώνει ο κ. Οικονόμου στο άρθρο του, «Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως φορέα έκφρασης της συντηρητικής και φιλελεύθερης παράταξης στην Ελλάδα, είναι το μακροβιότερο κόμμα εξουσίας στη νεοελληνική ιστορία» και «αντέχει, παρά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές, διότι διαθέτει ρίζες βαθιές στην ελληνική κοινωνία, συγκροτημένη ιδεολογία και διαχρονικό αξιακό σύστημα»

«Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν την πατρίδα, το έθνος και την κοινωνία. Τα δημοκρατικά κόμματα είναι επίσης θεματοφύλακες του πολιτεύματος, καθώς η εναλλακτική είναι είτε συνωμοτικοί κύκλοι είτε συνεταιρισμοί προαγωγής συμφερόντων» επισημαίνει σε άλλο σημείο του άρθρου του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Συνεπώς, - αναφέρει - μόνο κόμματα βασισμένα σε αρχές και αξίες μπορούν να ανταποκριθούν στη σύγχρονη πολιτική συγκυρία, διότι μόνο αυτά μπορούν να δικαιολογήσουν πειστικά στο λαό τις πολιτικές τους, να εμπνεύσουν τους πολίτες και να επιτύχουν σύμπνοια».

Ολόκληρο το άρθρο του κ. Οικονόμου στην εφημερίδα «Τα ΝΕΑ»:

«Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που ίδρυσε το 1974 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ως φορέα έκφρασης της συντηρητικής και φιλελεύθερης παράταξης στην Ελλάδα, είναι το μακροβιότερο κόμμα εξουσίας στη νεοελληνική ιστορία. Η Νέα Δημοκρατία αντέχει, παρά τις κατακλυσμιαίες αλλαγές, διότι διαθέτει ρίζες βαθιές στην ελληνική κοινωνία, συγκροτημένη ιδεολογία και διαχρονικό αξιακό σύστημα. Τα δέντρα που δεν έχουν στέρεες και υγιείς ρίζες τα τσακίζουν οι άνεμοι.

Η μακροημέρευση ενός κόμματος, με όρους πρωταγωνιστικούς, προϋποθέτει μαζικότητα και συλλογικότητα. Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν την πατρίδα, το έθνος και την κοινωνία. Τα δημοκρατικά κόμματα είναι επίσης θεματοφύλακες του πολιτεύματος, καθώς η εναλλακτική είναι είτε συνωμοτικοί κύκλοι είτε συνεταιρισμοί προαγωγής συμφερόντων.

Η Νέα Δημοκρατία, επειδή είναι κόμμα ευρείας λαϊκής βάσης, μακροημερεύει πρωταγωνιστώντας. Αυτό το έχει πετύχει διότι εκφράζει αρχές και αξίες ταυτισμένες με τον ελληνισμό στη μακρά ιστορική του διαδρομή. Ανθρωπιστικές, δημοκρατικές, φιλελεύθερες και πατριωτικές αρχές και αξίες, που προφυλάσσουν την κοινωνία από τις ακρότητες. Οι επιμέρους πολιτικές, για να βγάζουν νόημα και να οδηγούν κάπου, χρειάζονται σαφές ιδεολογικό έρεισμα, ώστε να αποκτήσουν λαϊκή στήριξη.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και τις πολιτικές καινοτομίες των Μπλερ και Κλίντον εμφανίστηκε μια μεταπολιτική αντίληψη, σύμφωνα με την οποία τα κόμματα χρειάζεται να μετασχηματιστούν και να λειτουργούν σαν εταιρείες: χωρίς δεσμευτικές ιδεολογικές αναφορές, εστιάζοντας αποκλειστικά στη διαχείριση και κρινόμενα μόνο από μετρήσιμους δείκτες. Στο μοντέλο αυτό ο πολιτικός μετατρέπεται σε CEO και η κυβέρνηση συγκροτείται και λειτουργεί με όρους επιχείρησης.

Η αντίληψη αυτή είναι πια ανεπίκαιρη και ατελέσφορη. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τα εκλογικά αποτελέσματα στη Γαλλία, την Ιταλία, τη Σουηδία και μια σειρά άλλων χωρών δείχνουν ότι οι μεγάλες πολιτικές μάχες και τα κορυφαία διακυβεύματα του 21ου αιώνα είναι ιδεολογικά και αξιακά, όχι διαχειριστικά.

Η Δύση μάχεται ανυποχώρητα το ρωσικό δεσποτισμό και αναθεωρητισμό, παρότι οι επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής μας είναι επίπονες. Ο αγώνας αυτός μπορεί να δικαιολογηθεί και να νομιμοποιηθεί στη λαϊκή συνείδηση μόνο σε ιδεολογική και αξιακή βάση, καθώς, με κριτήρια οικονομικά και στενά υλικά, ίσως μοιάζει παράλογος. Συνεπώς, μόνο κόμματα βασισμένα σε αρχές και αξίες μπορούν να ανταποκριθούν στη σύγχρονη πολιτική συγκυρία, διότι μόνο αυτά μπορούν να δικαιολογήσουν πειστικά στο λαό τις πολιτικές τους, να εμπνεύσουν τους πολίτες και να επιτύχουν σύμπνοια. Η υπεράσπιση του δυτικού πολιτικού και πολιτισμικού κεκτημένου είναι ζήτημα αρχών και αξιών που πηγάζουν από ιδεολογίες, όπως αποδείχθηκε περίτρανα ιδίως στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαρχής θεμελίωσε σοφά τη θέση της Ελλάδας υπέρ της Ουκρανίας σε αξίες και ιδανικά.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι δομικές ανακατατάξεις του 21ου αιώνα δημιουργούν κλυδωνισμούς. Η υποβάθμιση της ποιότητα ζωής των πολιτών, το μεταναστευτικό, η κρίση της δημοκρατίας κ.ά. δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν με τη μεταπολιτική λογική των κομμάτων–επιχειρήσεων και των ευκαιριακών πολιτικών σχηματισμών αγανάκτησης, διαμαρτυρίας και αντίδρασης. Τα προβλήματα δεν ξεπερνιούνται με την προσθήκη επιπλέον πολιτικών αδιεξόδων. Σε ένα κόσμο που στροβιλίζεται επικίνδυνα, χρειάζονται κόμματα με στέρεα θεμέλια στην ιστορία και την κοινωνία. Κόμματα σαν τη Νέα Δημοκρατία».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οικονόμου: Aνενεργό και νεκρό το μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας - Λιβύης

Όλες οι ειδήσεις

11:33

Συναγερμός στην Τουρκία - Ισχυρή έκρηξη στο λιμάνι της Σαμψούντας

11:28

Τζούρος (Τρ. Πειραιώς): Οι τράπεζες θα χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ΑΠΕ 9 -10 δισ. ευρώ

11:28

Οικονόμου: Κοντά στο τέλος της τετραετίας οι εκλογές – Τι είπε για «κόκκινα» δάνεια

11:18

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση σε οχήμα της Ιταλικής Πρεσβείας

11:09

Η σωματική άσκηση μειώνει τη θνητότητα σε ασθενείς με καρκίνο μαστού

11:09

Μικρές απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

11:05

«Κρατά» τις 920 μονάδες στο Χρηματιστήριο

11:00

Volvo Car: Αύξηση 12% των πωλήσεων τον Νοέμβριο

10:50

Το Υπερταμείο βραβεύθηκε για τις πρακτικές Κυκλικής Οικονομίας που εφαρμόζει

10:35

Η Επ. Ανταγωνισμού ενέκρινε την απόκτηση της «Αφοί Δεναξά» από τη Μασούτης

10:27

Επιστολή Αθήνας προς ΟΗΕ: Προειδοποιεί για κίνδυνο αποσταθεροποίησης από το τουρκολυβικό μνημόνιο

10:26

Γερμανία: Σημαντική αύξηση για το εμπορικό πλεόνασμα - Στα 6,9 δισ. δολάρια τον Οκτώβριο

10:22

Γιατί οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ ζητούν την επιστροφή των μετοχών από το ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο

10:19

Οφειλές προς τον ΕΦΚΑ: Η διαδικασία υπαγωγής στην πάγια ρύθμιση σε έως 24 δόσεις - Τα ψιλά γράμματα

10:11

Mevaco: Αύξηση τζίρου και κερδών στο γ' τρίμηνο και στο εννεάμηνο

10:11

Ηχηρό «καμπανάκι» Λαγκάρντ για πληθωρισμό και ευρωζώνη: Αβέβαιες οι προοπτικές

10:10

Γ. Οικονόμου: Σταθερά πτωτική η πορεία του ποσοστού διαμενόντων μεταναστών στη χώρα μας

09:45

Η Twitter ανέστειλε και πάλι το λογαριασμό του ράπερ Κάνιε Γουέστ μετά το ρατσιστικό του παραλήρημα

09:41

Evergrande: Μάλλον δεν της βγαίνει ούτε το εγχείρημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων

09:38

Meteo: Ο φετινός Νοέμβριος ήταν ο τέταρτος πιο θερμός από το 2010

09:31

Landis+Gyr: Συνεχείς επενδύσεις στο εργοστάσιο έξυπνων μετρητών της Κορίνθου

09:23

Τα έντυπα της ΑΑΔΕ που μπορούν να υποβληθούν σε μορφή επεξεργάσιμου pdf

09:15

Έρευνα: Το στρες της πανδημίας φαίνεται να γέρασε πρόωρα τους εγκεφάλους των εφήβων

09:06

Σφίξε κι άλλο το ζωνάρι λένε στην Ευρώπη

09:03

Ολυμπία Oδός: Την Κυριακή θα δοθεί στην κυκλοφορία μια ακόμη λωρίδα στο ύψος της Κινέττας

08:55

Βραζιλία: Δύο νεκροί και χιλιάδες εκτοπισμένοι λόγω κύματος κακοκαιρίας

08:42

Γ. Κωστόπουλος: Η Τράπεζα Πειραιώς «αγκαλιάζει» ισότιμα τους πελάτες ΑμεΑ – Οι πρωτοποριακές υπηρεσίες

08:27

Ιταλία: Η κυβέρνηση Μελόνι τάσσεται υπέρ της συνέχισης αποστολής όπλων στην Ουκρανία

08:20

Στην Αθήνα οι ηγέτες του ΕΛΚ – Στήριξη στον Κυρ. Μητσοτάκη και ανασύνταξη δυνάμεων

08:15

Από σήμερα οι αιτήσεις συμμετοχής στον μεγάλο γραπτό διαγωνισμό του ΑΣΕΠ