Δημοσκόπηση MRB: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Μεγάλο «αγκάθι» η ακρίβεια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δημοσκόπηση MRB: Στις 7,5 μονάδες η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ - Μεγάλο «αγκάθι» η ακρίβεια
Η «ψαλίδα» ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ - Οι κυβερνήσεις συνεργασίας και τα προβλήματα στα μάτια των Ελλήνων.

Στις 7,5 μονάδες διαμορφώνεται η διαφορά στην πρόθεση ψήφου ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ με το μεγαλύτερο πρόβλημα των Ελλήνων να είναι η ακρίβεια, όπως αποκαλύπτει η δημοσκόπησης της MRB για το OPEN.

Ειδικότερα, η Νέα Δημοκρατία καταγράφει ποσοστό 29,6% έναντι 22,6% του ΣΥΡΙΖΑ ενώ το ΠΑΣΟΚ καταγράφει ποσοστό 12,1%. Τέταρτο το ΚΚΕ με 5,1% και ακολουθεί η Ελληνική Λύση και το Μέρα25 με 4,2% και 3,5% αντίστοιχα.

Με αναγωγή στα έγκυρα (χωρίς την αποχή και τα λευκά) τα ποσοστά των κομμάτων διαμορφώνονται ως εξής: Νέα Δημοκρατία 31,3%, ΣΥΡΙΖΑ 23,8%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 5,#, Ελληνική Λύση 4,4 και Μέρα25 3,7%.

Ανοιχτή πληγή η ακρίβεια

Παράλληλα, οι πολίτες αξιολογούν την ακρίβεια ως το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Συγκεκριμένα, ποσοστό 56,2% απαντούν ότι η ακρίβεια είναι το βασικότερο θέμα που τους απασχολεί ενώ η ανεργία έρχεται δεύτερη με ποσοστό 11,8%. Ο πόλεμος στην Ουκρανία, τα ελληνοτουρκικά και η εγκληματικότητα ακολουθούν με μικρότερα ποσοστά ενώ μόλις το 2,8% αξιολογεί τις υποκλοπές ως το βασικότερο ζήτημα που απασχολεί.

Τα ποσοστά των πιθανών συγκυβερνήσεων

Σχετικά με την πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, το 22,6% βλέπει θετικά μια συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - μικρότερων κομμάτων της Δεξιάς. Αντίστοιχα, θετικά βλέπει μια κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ ή ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ – μικρότερων κομμάτων της Αριστεράς, το 24,2% των ερωτηθέντων.

Η παρουσία στη ΔΕΘ

Σε ότι αφορά την αξιολόγηση των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ο Πρωθυπουργός αξιολογείται αρνητικά από το 38,4% των πολιτών και θετικά από το 28,7. Το 45,6% αξιολογεί αρνητικά την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ ενώ το 19,6 απαντά ότι αξιολογεί θετικά την παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Αναφορικά με την παρουσία του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ αυτή αξιολογείται αρνητικά από το 40% και θετικά από το 10,6%.

Το δίλημμα «σταθερότητα ή χάος» που έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει το 34% των ερωτηθέντων ενώ ποσοστό 43,5% απαντά ότι δεν τον εκφράζει καθόλου. Αντιστοίχως το «οικογενειοκρατία ή προοδευτική συμμαχία» που έθεσε ως δίλημμα ο Αλέξης Τσίπρας εκφράζει το 28,3% και δεν εκφράζει το 45,5%. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγεται από το 38,9% των ερωτηθέντων ως καταλληλότερος πρωθυπουργός ενώ ο Αλέξης Τσίπρας από το 29%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βουλή: Ένταση στην Εξεταστική Επιτροπή - Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση

Τσίπρας: Ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του επιδοτούν την «αρπαχτή» στην ενέργεια

Καραμανλής προς Τσίπρα: Στο τέλος του 2023 έτοιμο το Μετρό Θεσσαλονίκης

gazzetta
gazzetta reader insider insider