Με την έγκριση της Βουλής, η Ανδρονική Θεοτοκάτου πρόεδρος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με την έγκριση της Βουλής, η Ανδρονική Θεοτοκάτου πρόεδρος της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων
Βουλή
Μετά από πρόταση των υπουργών Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Την επί τιμή πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, για την θέση προέδρου της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και οκτώ ακόμη συμβούλους της Αρχής, ψήφισε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, κατά πλειοψηφία, μετά από πρόταση των υπουργών Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ως σύμβουλοι της Αρχής, ορίζονται η Βασιλική Καραδήμα, εφέτης διοικητικών δικαστηρίων επί τιμή, ο Ιωάννης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος εφετών διοικητικών δικαστηρίων επί τιμή, ο Ιωάννης-Κωνσταντίνος Χαλκιάς, επίτιμος πρόεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Ελένη Σβωλοπούλου, επίτιμο μέλος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η Γαρυφαλλιά Σκιάνη, επίτιμος νομικός σύμβουλος του κράτους, ο Κωνσταντίνος Τόλης, επίτιμος επίτροπος Επικρατείας γενικής επιτροπείας Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο Δημήτριος Χανής, επίτιμος νομικός σύμβουλος του κράτους και η Ευαγγελία Κουτούπα Ρεγγάκου ομότιμη καθηγήτρια Νομικής του ΑΠΘ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε ότι με τον νόμο 4912/22 επιχειρήθηκε ο εξορθολογισμός των δύο ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, με αρμοδιότητες στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, οι οποίες ενοποιήθηκαν σε μία λειτουργικά ανεξάρτητη αρχή με σκοπό την αποτελεσματικότερη άσκηση του ελέγχου της ορθής εφαρμογής του εθνικού και ενωσιακού δικαίου των δημοσίων συμβάσεων από τις αναθέτουσες αρχές, συμπεριλαμβανομένης της εξέτασης των προσφυγών που ασκούνται πριν από τη σύναψη των δημοσίων συμβάσεων. Εξήγησε ότι με τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, διατηρήθηκαν όλες οι ασκούμενες αρμοδιότητες των δύο Αρχών, οι οποίες ωστόσο εντάχθηκαν σε μια νέα οργανωτική δομή με σκοπό την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών, που αποσκοπούν στην επιτάχυνση της σύναψης δημοσίων συμβάσεων, εξασφαλίζοντας ασφάλεια δικαίου και πλήρως διαφανείς διαδικασίες. «Το χρονικό σημείο είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την πρόκληση του Ταμείου Ανάκαμψης και της πληθώρας των δημοσίων συμβάσεων που θα πρέπει να συναφθούν στο πλαίσιο των δράσεών του. Χρειάζεται μία Αρχή, ένα ενιαίο κι αποτελεσματικό σχήμα, το οποίο θα ανταπεξέλθει στον αυξημένο φόρτο και τις αυξημένες απαιτήσεις νομιμότητας των διαδικασιών, που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θεόφιλος Ξανθόπουλος, τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί το πλαίσιο των δημοσίων συμβάσεων και ανέδειξε θέμα υποστελέχωσης της Αρχής. Κατά την ψηφοφορία τοποθετήθηκε με το "παρών" εξηγώντας ωστόσο ότι αυτό πως δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα των βιογραφικών τών προτεινόμενων, αλλά είναι ένας συγκερασμός συγκερασμών των πολιτικών προβλημάτων που υπάρχουν και της ποιότητας των προτεινομένων.

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο Χάρης Καστανίδης τόνισε ότι το κόμμα του έχει ζητήσει να εγκρίνονται τα πρόσωπα που τοποθετούνται στις ανεξάρτητες Αρχές με ισχυρή πλειοψηφία των 3/5 από την Επιτροπή και με βάση αυτή την αρχή ψήφισε "παρών", επισημαίνοντας ότι η επιλογή αυτή της ψήφου δεν σχετίζεται με τα προτεινόμενα πρόσωπα.

Ο Μανώλης Συντυχάκης από το ΚΚΕ, κατέθεσε την διαφωνία του κόμματός του γενικότερα με τις ανεξάρτητες αρχές, το περιεχόμενο και τον προσανατολισμό τους, συμπεριλαμβανομένης και της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων, και τόνισε ότι θα πρέπει να στελεχωθεί έτσι ώστε να μπορεί να συμβάλει με περισσότερους δειγματοληπτικούς προληπτικούς ελέγχους αλλά και στην εξέταση έγγραφων καταγγελιών. Τοποθετήθηκε επίσης με το "παρών" για πολιτικούς λόγους και τόνισε ότι τα βιογραφικά των προτεινόμενων δεν έχουν κανένα μεμπτό.

Από την Ελληνική Λύση ο Αντώνης Μυλωνάκης ανάφερε ότι πρέπει να εξεταστεί το πλαίσιο των Ανεξάρτητων Αρχών και της λειτουργία της Επιτροπής και ψήφισε "παρών", ψήφος, που όπως ξεκαθάρισε, δεν σχετίζεται με την προσωπικότητα των προτεινόμενων.

Απαντώντας, τόσο στον κ. Καστανίδη όσο και στον κ. Μυλωνάκη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, Αθανάσιος Μπούρας, επισήμανε ότι η διαδικασία που ακολουθείται στην Επιτροπή, προκειμένου να εκφράσει γνώμη για τα πρόσωπα που στελεχώνουν τις ανεξάρτητες αρχές, μετά από πρόταση της κυβέρνησης, ισχύει από το 1996, όταν η Επιτροπή θεσμοθετήθηκε και δεδομένου ότι πολλές κυβερνήσεις πέρασαν και δεν άλλαξαν τίποτα. «Δεν πρωτοτυπούμε σήμερα. Αυτή είναι η λειτουργία της Επιτροπής, να υπάρχει η έκφραση της πλειοψηφίας» ανέφερε ο κ. Μπούρας ενώ τον Κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει με σαφήνεια αυτή την διαδικασία, η οποία διαχρονικώς και παγίως ακολουθείται, επικαλέστηκε επίσης ο βουλευτής της ΝΔ, Ανδρέας Κουτσούμπας.

Η Σοφία Σακοράφα από το ΜέΡΑ25, υπερψήφισε την πρόταση για τον ορισμό της κυρίας Θεοτακάκου ως προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής, κατά τοποθετήθηκε στο πρόσωπο της κυρίας Σβωλοπούλου, καθώς υποστήριξε ότι ως προϊσταμένη στο νομικό γραφείο του υπουργείου Πολιτισμού και μέλος του ΚΑΣ προέβη σε αμφιλεγόμενους χειρισμούς σε διάφορες υποθέσεις και τοποθετήθηκε με το "παρών" για τα υπόλοιπα μέλη.

«Ο ρόλος μας είναι δύσκολος και οι καιροί είναι δύσκολοι, έχουμε όμως την δυνατότητα και την εμπειρία να τον φέρουμε εις πέρας και να αντεπεξέλθουμε, με βάση τις αρχές της ανάπτυξης του υγιούς ανταγωνισμού και του σεβασμού στην νομιμότητα και στην ισότητα συμμετοχής», είπε τέλος η κυρία Θεοτοκάκου απαντώντας στις παρατηρήσεις των βουλευτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider