Άδωνις Γεωργιάδης: Η κυβέρνησή μας καθόλου αδιάφορη δεν υπήρξε στο χώρο του βιβλίου

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άδωνις Γεωργιάδης: Η κυβέρνησή μας καθόλου αδιάφορη δεν υπήρξε στο χώρο του βιβλίου
φρεςεδ
«Δεν μπορεί να υπάρξει πολιτισμός χωρίς βιβλίο. Το διαδίκτυο δεν μπορεί να αντικαταστήσει το βιβλίο. Το βιβλίο χτίζει με τον αναγνώστη μία διαρκή βαθιά σχέση, ενώ οι πληροφορίες που παίρνει από το διαδίκτυο ή την τηλεόραση είναι γρήγορες, είναι επιφανειακές».

Στην στήριξη που παρείχε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο ίδιος προσωπικά στον χώρο του βιβλίου, εστίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στον χαιρετισμό του στα εγκαίνια του 50ου Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο επεσήμανε πως «30 χρόνια συμμετέχω στις εκθέσεις βιβλίου, έχω στήσει πάγκους, έχω την αγωνία του σεφτέ, το πως πήγε η έκθεση και γενικά όλη τη διαδικασία της εκθέσεως βιβλίου».

Παράλληλα, υπογράμμισε πως ως Υπουργός Ανάπτυξης έχει πάρει την πιο κρίσιμη απόφαση για τους καλούς τζίρους την εποχή των εορτών στο χώρο του βιβλίου των τελευταίων δεκαετιών, ενώ «δεν λέω ότι αυτό ευθύνεται σε μένα, αλλά έτυχε να είμαι εγώ Υπουργός καθόσον με δική μου εισήγηση και με προσωπική παρέμβαση και απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τα βιβλιοπωλεία ήταν τα μόνα εμπορικά καταστήματα που μείνανε ανοιχτά τα περασμένα Χριστούγεννα, συμβάλλοντας πιστεύω καθοριστικά στο να ξαναχτιστεί μία σχέση εμπιστοσύνης του αναγνωστικού κοινού με το βιβλίο, καθώς ήταν ο μόνος ζωντανός χώρος που μπορούσε κάποιος να πάει να αγοράσει δώρα για τις εορτές.

«Και μόνο το ότι πήραμε αυτή την απόφαση, εκείνη τη στιγμή, δείχνει πόσο ξεχωρίζουμε το χώρο του βιβλίου και πόσο πιστεύουμε στο χώρο του βιβλίου» πρόσθεσε.

Μάλιστα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει και τον εαυτό ως ολίγον «γουρλή» εξαιτίας της μεγάλης συμμετοχής που καταγράφηκε στο φετινό Φεστιβάλ Βιβλίου.

«Εμένα μου αρέσουν πάντοτε οι δυναμικές διεκδικήσεις των αιτημάτων, είναι στοιχείο της διαλεκτικής του Κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας και είναι καλοδεχούμενο, είμαι εξαιρετικά ευτυχής όχι μόνο γιατί είμαι συνδιοργανωτής σήμερα του φεστιβάλ του Ζαππείου και στην επέτειο των 50 ετών, αλλά είμαι συνδιοργανωτής - θα μου επιτρέψετε, δεν είναι καλό να το λέει κάποιος για τον εαυτό του, αλλά εδώ το λένε τα νούμερα - και ολίγον γουρλής. Διότι στα 30 και πλέον χρόνια που έρχομαι στο φεστιβάλ, τόσο μεγάλη συμμετοχή δεν έχω ξαναδεί. Μα τι Υπουργό Ανάπτυξης έχετε; Άρα, λοιπόν, το ότι έχουμε 240 περίπτερα στο Ζάππειο - προκαλώ όλους τους παλαιότερους συναδέλφους να μου πούνε αν υπήρχε έστω και μία φορά που να είχαμε 240 περίπτερα στο Ζάππειο, δεν υπήρχε καμία, σας διαβεβαιώ- είναι κάτι το εντελώς καινούριο και αυτό δεν είναι όπως είπα πριν χαριτολογώντας λόγω του Υπουργού, αλλά είναι δείγμα επιτυχίας του χώρου του βιβλίου. Είναι δείγμα ζωτικότητας του χώρου του βιβλίου και μάλιστα είναι δείγμα ζωτικότητας του χώρου του βιβλίου ενάντια σε όλες τις προβλέψεις. Διότι και λόγω της επελάσεως της τεχνολογίας και κυρίως του διαδικτύου και λόγω των συνεχιζόμενων προσφορών από τις εφημερίδες με βιβλία κάτω του κόστους και λόγω μιας πτώσης της αναγνωσιμότητας στην Ελλάδα που αποτελεί ένα διαχρονικό μας πρόβλημα ίσως τώρα περισσότερο οξυμένο, πολλοί θα προέβλεπαν ότι το βιβλίο θα ακολουθούσε πτωτική πορεία. Όμως, η σημερινή μεγάλη επιτυχία της εκθέσεως στο Ζάππειο,
αποδεικνύει ότι αυτές οι προβλέψεις δεν επιβεβαιώνονται από την πραγματικότητα και ο χώρος του βιβλίου αντιστέκεται, δημιουργεί, παράγει πολιτισμό» υποστήριξε μεταξύ άλλων.

Δείτε τον χαιρετισμό του:

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας: Το δημόσιο δεν έχει κάνει αρκετά για την εξοικονόμηση ενέργειας

Μητσοτάκης σε Τσαπούτοβα: Έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο το κόστος της ενέργειας

Lufthansa: Ματαιώνεται η απεργία - Συνδικάτα και διοίκηση συμφώνησαν για μισθολογικές αυξήσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider