ΚΕΔΕ: Τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τους δήμους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΚΕΔΕ: Τέσσερις προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τους δήμους
Τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τους δήμους πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Τέσσερα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης από τους δήμους πρότεινε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ο κ. Παπαστεργίου υπογράμμισε, σε συνεντεύξεις του σε μέσα ενημέρωσης, πως ο χειμώνας που έρχεται θα είναι ενεργειακά δύσκολος, και πως παρότι οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν είναι σημαντικές, λίγο αφορούν τους δήμους και τις ΔΕΥΑ, αφού πολλές παροχές τους είναι πάνω από 35kVA και συνεπώς είναι εκτός επιδότησης.

Σε ό,τι αφορά τους δήμους, σημείωσε πως τα μέτρα που μπορούν να παρθούν άμεσα και μεσοπρόθεσμα απ' αυτούς, είναι τα εξής:

- Μείωση της κατανάλωσης. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανέφερε ότι οι δήμοι προφανώς μπορούν να εξοικονομήσουν πόρους από τον κλιματισμό και τον διακοσμητικό φωτισμό σε δημόσια κτίρια και αξιοθέατα. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι εύκολα ως προς τον οδοφωτισμό, όπου μια μείωση 10% θα μπορούσε να δημιουργήσει ζητήματα ασφάλειας των πολιτών. Εξίσου σημαντικό, ανέφερε, είναι και το νομικό κενό που υπάρχει για την ευθύνη των αιρετών, οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορεί να εγκληθούν για οποιοδήποτε ατύχημα δυνητικά συμβεί σε σημεία με ανεπαρκή φωτισμό.

- Να νομοθετηθεί άμεσα η δυνατότητα σε όλους τους δήμους και σε αυτούς χωρίς πιστοληπτική ικανότητα, να προχωρήσουν σε σύναψη δανείων για έργα εξοικονόμησης ενέργειας. Αυτό το μέτρο, είπε, αν και δεν προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα, θα δώσει εξοικονόμηση ενέργειας, όχι 10% (όπου είναι τώρα ο στόχος), αλλά έως και 80%. Και αν δεν προχωρήσει άμεσα, θα συζητάμε για το ίδιο θέμα και τον επόμενο χειμώνα.

- Να προχωρήσει γρήγορα το πρόγραμμα ΗΛΕΚΤΡΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων με έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

- Να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να προχωρήσουν σε έργα ΑΠΕ. Το θέμα, είπε, δεν είναι τόσο οι χρημαδοτήσεις / επιδοτήσεις, όσο η δυνατότητα του δικτύου να απορροφήσει την παραγόμενη από τις δημοτικές ενεργειακές κοινότητες, ενέργεια. Εκεί πρέπει να υπάρξει προτεραιοποίηση.

«Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου, δήμοι και ΔΕΥΑ θέλουν στήριξη, αφού η λειτουργία των σχολείων - και μάλιστα με διευρυμένο ωράριο σε κάποια από αυτά - αλλά και ενεργοβόρες εγκαταστάσεις όπως κολυμβητήρια, αντλιοστάσια, βιολογικοί καθαρισμοί κ.λπ., έχουν φέρει τους ΟΤΑ στα ενεργειακά και οικονομικά τους όρια».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι χώρες της Βαλτικής θα επταπλασιάσουν την αιολική ενέργεια έως το 2030

Νέο ρεκόρ στο Χρηματιστήριο Ενέργειας - Πιο κοντά στα 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα η μέση τιμή

gazzetta
gazzetta reader insider insider