Μπάιντεν: «Πράσινο φως» σε δαπάνες 437 δισ. δολαρίων - Στο επίκεντρο κλιματική αλλαγή, εταιρική φορολογία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν: «Πράσινο φως» σε δαπάνες 437 δισ. δολαρίων - Στο επίκεντρο κλιματική αλλαγή, εταιρική φορολογία
Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, μειώνοντας το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Μετά από πολλούς μήνες διαβουλεύσεων ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε σήμερα το μεγαλόπνοο επενδυτικό του σχέδιο των 437 δισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη μείωση στις τιμές ορισμένων φαρμάκων και τη θέσπιση ελάχιστου εταιρικού φορολογικού συντελεστή.

Αν και υπέστη σημαντικές μειώσεις από την αρχική εκδοχή του 1,75 τρισ. δολαρίων, ο λεγόμενος Νόμος για τη Μείωση του Πληθωρισμού ή «Build Back Better» πήρε τελικά το «πράσινο φως».

Τι περιλαμβάνει

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επενδύσεις αξίας 369 δισ. δολαρίων για «πράσινες» κλιματικές και ενεργειακές πολιτικές. Περί τα 64 δισ. δολάρια θα δοθούν για τη μείωση του κόστους ασφάλισης υγείας, ενώ θεσπίζει ελάχιστον εταιρικό φορολογικό συντελεστή στο 15% για να φέρει περί το 1 δισ. δολάρια/χρόνο στα κρατικά ταμεία.

Συγκεκριμένα, η νομοθεσία για την καταπολέμηση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Θα επιτρέψει στο Medicare – το δημόσιο σύστημα ασφάλισης υγείας – να διαπραγματευτεί απευθείας τις τιμές ορισμένων φαρμάκων με τις φαρμακοβιομηχανίες και να εξασφαλίσει πιο ανταγωνιστικές τιμές.

Φιλοδοξεί επίσης να διασφαλίσει ότι εταιρείες και οι πλουσιότεροι θα πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν. Οι Δημοκρατικοί υποστηρίζουν ότι θα συμβάλλει έτσι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού, μειώνοντας το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Το νομοσχέδιο των 437 δισ. δολαρίων αναμένεται πως θα φέρει έσοδα 737 δισ. δολαρίων στο διάστημα της επόμενης δεκαετίας, με το μεγαλύτερο μερίδιο να έρχεται από τις μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων και την αύξηση του εταιρικού φόρου.

Σχεδόν 124 δισ. δολάρια εκτιμάται πως θα φέρει η IRS, κάτι που μεταφράζεται σε περισσότερους και αυστηρότερους ελέγχους της εφορίας στους πλουσιότερους της χώρας.

«Νίκη» για τον Μπάιντεν

«Σε αυτήν την ιστορική στιγμή, οι Δημοκρατικοί τάχθηκαν στο πλευρό του αμερικανικού λαού και κάθε Ρεπουμπλικάνος τάχθηκε στο πλευρό ειδικών συμφερόντων», υποστήριξε ο Μπάιντεν θυμίζοντας ότι «κάθε Ρεπουμπλικάνος στο Κογκρέσο καταψήφισε αυτό το νομοσχέδιο».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ ισχυρίστηκε ότι ο νέος νόμος θα έχει αντίθετο αντίκτυπο, θεωρώντας ότι ρίχνει λάδι στη φωτιά την ώρα που ο πληθωρισμός έχει ανέλθει σε επίπεδα ρεκόρ. «Οι Δημοκρατικοί έχουν ήδη λεηλατήσει τα αμερικανικά νοικοκυριά μια φορά λόγω του πληθωρισμού και η λύση τους τώρα είναι να τα λεηλατήσουν για δεύτερη φορά», υποστήριξε.

Με πληροφορίες από: CNBC και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν διαγράφει 3,9 δισ. δολάρια φοιτητικών χρεών αποφοίτων του ITT Tech

Μικρή άνοδος στη βιομηχανική παραγωγή των ΗΠΑ τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Απρόσμενη μείωση στις ενάρξεις κατοικιών τον Ιούλιο

gazzetta
gazzetta reader insider insider