Ταϊβάν: «Προειδοποιητικές» πτήσεις κινεζικών μαχητικών πριν την αναμενόμενη επίσκεψη της Πελόζι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ταϊβάν: «Προειδοποιητικές» πτήσεις κινεζικών μαχητικών πριν την αναμενόμενη επίσκεψη της Πελόζι
Μαχητικά της Κίνας πέταξαν κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του εναέριου χώρου του στενού της Ταϊβάν, την ώρα που στη νήσο αναμένεται η πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόσζ.

Κοντά στη νοητή γραμμή στο μέσον του στενού της Ταϊβάν πέταξαν μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας της Κίνας, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε πηγή ενημερωμένη σχετικά στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, καθώς η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, η Νάνσι Πελόζι, αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα την Ταϊπέι.

Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως κινεζικά πολεμικά πλοία βρίσκονται κοντά στην άτυπη ουδέτερη ζώνη στο στενό από χθες Δευτέρα. Η κυβέρνηση της Ταϊβάν έχει αναπτύξει στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή για να επιτηρούν την κατάσταση, πρόσθεσε η πηγή αυτή.

Παρά τις επανειλημμένες κινεζικές προειδοποιήσεις εναντίον της επίσκεψης, η κυρία Πελόζι αναμένεται να φθάσει στη νήσο εντός της ημέρας, ενώ η Ουάσινγκτον διαμηνύει πως δεν πρόκειται να εκφοβιστεί από τις απειλές χρήσης στρατιωτικής βίας από πλευράς Πεκίνου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Liberty Times της Ταϊβάν, η κυρία Πελόζι αναμένεται στη νήσο, επικεφαλής αμερικανικής αντιπροσωπείας, στις 22:20 (τοπική ώρα· 17:20 ώρα Ελλάδας). Το δημοσίευμα δεν κατονομάζει τις πηγές της εφημερίδας.

Το επίσημο πρόγραμμα της ασιατικής περιοδείας της Δημοκρατικής προέδρου της αμερικανικής κάτω Βουλής κάνει λόγο για επισκέψεις της στη Μαλαισία, στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία, χωρίς να αναφέρει τίποτε ρητώς για σταθμό της στην Ταϊβάν. Το ΥΠΕΞ στην Ταϊπέι δεν είχε κανένα σχόλιο να κάνει για την πιθανή επίσκεψη. Ο Λευκός Οίκος, που δεν επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το ταξίδι, επισήμανε πως η κυρία Πελόζι είχε «δικαίωμα» να επισκεφθεί τη νήσο.

Ταϊβάν: «Αποφασισμένη» να αμυνθεί έναντι των απειλών της Κίνας

Το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν διαβεβαίωσε ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι «αποφασισμένες», «ικανές» και «πεπεισμένες» ότι θα μπορέσουν να προστατεύσουν τη νήσο έναντι των αυξημένων απειλών της Κίνας, με φόντο την πιθανή επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, στη χώρα.

«Προετοιμάζουμε σχολαστικά διάφορα σχέδια και θα αναπτυχθούν επαρκή στρατεύματα για να αντιμετωπιστεί (...) η απειλή που τίθεται από τον εχθρό», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Ξεκίνησε η περιοδεία της Πελόζι στην Ασία - Προειδοποιήσεις από την Κίνα για την Ταϊβάν

ΗΠΑ: «Σιγή ιχθύος» από τον Λευκό Οίκο για το ενδεχόμενο επίσκεψης της Πελόζι στην Ταϊβάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider