Ιταλία: Τον αποκλεισμό των «Πέντε Αστέρων» από τη νέα κυβέρνηση ζητά η ακροδεξιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Τον αποκλεισμό των «Πέντε Αστέρων» από τη νέα κυβέρνηση ζητά η ακροδεξιά
Η ιταλική κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) ζήτησε επίσημα από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και να αποκλειστούν τα Πέντε Αστέρια από την κυβερνητική συμμαχία.

Η ιταλική κεντροδεξιά (Φόρτσα Ιτάλια και Λέγκα) ζήτησε επίσημα από τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι επαναδιαπραγμάτευση του κυβερνητικού προγράμματος αλλά και να αποκλειστούν τα Πέντε Αστέρια από την κυβερνητική συμμαχία.

Παράλληλα, και οι γερουσιαστές των Πέντε Αστέρων ζήτησαν από τον Ντράγκι πιο θαρραλέα βήματα σε ό,τι αφορά την οικολογική μετάβαση και να διατηρηθούν, χωρίς καμία αλλαγή, τα οικονομικά κίνητρα για την ανακαίνιση των ακινήτων.

Αργότερα, αναμένεται η δευτερολογία του Ιταλού πρωθυπουργού, πάντα στην αίθουσα της γερουσίας. Όλα δείχνουν, όμως, ότι τόσο τα Πέντε Αστέρια όσο και η Λέγκα δεν φαίνονται διατεθειμένα να προσφέρουν απόλυτη ελευθερία κινήσεων στον Ιταλό τεχνοκράτη πρωθυπουργό, ώστε να εφαρμόσει το πρόγραμμά του τους αμέσως επόμενους μήνες.

«Έτοιμος να ξαναχτίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό» δήλωσε ο Ντράγκι

Έτοιμος να ξαναχτίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό δήλωσε την Τετάρτη ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, προσθέτοντας ότι η «έκρηξη» υποστήριξης των τελευταίων ημερών προς το πρόσωπο του δεν μπορεί να αγνοηθεί.

Παράλληλα, ο Μάριο Ντράγκι απηύθυνε έκκληση για ένα νέο «σύμφωνο» εμπιστοσύνης για την διάσωση της ιταλικής κυβέρνησης, κατά την ομιλία του ενώπιον της ιταλικής Γερουσίας.

Μιλώντας στο Σώμα, τα λόγια του Ντράγκι σηματοδότησαν μια χαλάρωση της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε την περασμένη εβδομάδα και απείλησε να φέρει τη χώρα σε αναταραχή.

Η ομιλία του Ντράγκι στη Γερουσία

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, κατά την ομιλία του στην Γερουσία, σήμερα το πρωί, ζήτησε από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την κυβέρνησή του, να ξαναδημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης, αν θέλουν να συνεχίσει να κυβερνά.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αγνοήσει ότι την περασμένη εβδομάδα, μέρος των πολιτικών αυτών δυνάμεων (το Κίνημα Πέντε Αστέρων) δεν έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Διότι, όπως δήλωσε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός, είναι κάτι το οποίο θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Ιταλία: «Μένει» ο Ντράγκι; - Δήλωσε έτοιμος να ξαναχτίσει τον κυβερνητικό συνασπισμό

Ο Ντράγκι πρόσθεσε ότι, για να μπορέσει να συνεχίσει την κυβερνητική του πορεία, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η έγκριση συγκεκριμένων μέτρων: από την μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, μέχρι την μείωση των «κρατικών μπόνους» στον οικοδομικό τομέα, και την μερική αλλαγή του επιδόματος ανεργίας.

«Είναι τα κόμματα και είστε εσείς οι κοινοβουλευτικοί έτοιμοι να ανασυστήσετε αυτό το σύμφωνο; Είστε έτοιμοι να επικυρώσετε την προσπάθεια που καταβάλατε κατά την διάρκεια των πρώτων μηνών, προσπάθεια που στην συνέχεια εξασθένησε;», συνέχισε.

«Την απάντηση στην ερώτηση αυτή δεν την οφείλετε σε μένα, αλλά σε όλους τους Ιταλούς», είπε.

Με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ιταλία: Μένει ή φεύγει ο Ντράγκι; Η πολιτική αστάθεια βάζει σε «συναγερμό» τις αγορές ομολόγων

Ερντογάν: Ο τουρκοκυπριακός λαός είναι «ισότιμος ιδιοκτήτης της Κύπρου»

Βρετανία: Στις 5 Σεπτεμβρίου η διαδικασία για την αντικατάσταση του Μπόρις Τζόνσον

gazzetta
gazzetta reader insider insider