Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Όστιν: Οι ΗΠΑ εκτιμούν τη διμερή αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Όστιν: Οι ΗΠΑ εκτιμούν τη διμερή αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα
Συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Όστιν στο Πεντάγωνο
Οι ΗΠΑ εκτιμούν τη διμερή αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα, αναφέρει ο Αμερικανός υπ. Άμυνας Λ. Όστιν

Μήνυμα για την αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα έστειλε με ανάρτησή του στο twiter ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας, Λόιντ Όστιν, μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο

Όπως έγραψε ο Λ. Όστιν, «συναντήθηκα με τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και συζητήσαμε τις προσπάθειες για να υποστηρίξουμε την Ουκρανία».

Για την Ελλάδα, ο κ. Όστιν επισήμανε ότι «είπα στον Έλληνα υπουργό ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη διμερή αμυντική συνεργασία, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης από πλευράς ΗΠΑ των βάσεων στην Ελλάδα». «Επίσης», συνέχισε ο Λ. Όστιν, «συζητήσαμε τις προσπάθειες για να διατηρηθεί η σταθερότητα στο Αιγαίο».

Ο αναθεωρητισμός αποτελεί καίρια απειλή τόσο για τα συμφέροντα της Ελλάδας και των ΗΠΑ όσο και του ΝΑΤΟ, όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Πρέπει», σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «να αποτελεί κοινό στόχο η προστασία της διεθνούς έννομης τάξης, ενάντια σε οποιαδήποτε παράνομη και αναθεωρητική συμπεριφορά, κατά παράβαση θεμελιωδών κανόνων του διεθνούς δικαίου και της αρχής καλής γειτονίας».

Για την Τουρκία τόνισε ότι «εμμένει στην αναθεωρητική συμπεριφορά της, που αφορά στο νομικά αβάσιμο ισχυρισμό για αποστρατικοποίηση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και σε προκλητικές παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου και υπερπτήσεις κατοικημένων περιοχών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη».

«Πρέπει να ακολουθήσει τον δρόμο της αποκλιμάκωσης και του παραγωγικού διαλόγου με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, εγκαταλείποντας την επιθετική ρητορική της», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Έλληνας υπουργός ανέδειξε τη σημασία της διεύρυνσης και εμβάθυνσης της Στρατηγικής Αμυντικής Σχέσης Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία βρίσκεται σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο μετά την τροποποίηση της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας τον Νοέμβριο του 2019 και τον Οκτώβριο του 2021.

Οι οκτώ νέες τοποθεσίες που συμπεριλαμβάνονται, πλέον, στη Συμφωνία -ειδικότερα η Αλεξανδρούπολη- αντικατοπτρίζουν τον στρατηγικό χαρακτήρα της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών και τη διαχρονική γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βούτσιτς: «Όλα νόμιμα» κατά την εξαγωγή των πυρομαχικών του Antonov

gazzetta
gazzetta reader insider insider