G7: Στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
G7: Στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας
Οι δημοκρατίες της G7 είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, για παράδειγμα από τις εξαγωγές χρυσού.

Τελευταία Ενημέρωση 15:27

Να παραμείνουν στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί», εντείνοντας τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και στηρίζοντας τις δεσμεύσεις ασφάλειας για το Κίεβο σε μια μεταπολεμική συμφωνία, δεσμεύθηκαν οι ηγέτες των χωρών της Ομάδας των 7.

«Θα συνεχίσουμε να προσφέρουμε οικονομική, ανθρωπιστική, στρατιωτική και διπλωματική στήριξη και να βρισκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρειαστεί», αναφέρει ανακοινωθέν της συνόδου της G7 που πραγματοποιείται στις βαυαρικές Άλπεις.

Οι δημοκρατίες της G7 είναι αποφασισμένες να μειώσουν τα έσοδα του Κρεμλίνου, για παράδειγμα από τις εξαγωγές χρυσού, λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και θα συνεχίσουν να έχουν στο στόχαστρο την διαφυγή από τις κυρώσεις, σύμφωνα με το ανακοινωθέν.

Οι χώρες της G7 θα διευρύνουν επίσης στοχευμένες κυρώσεις προκειμένου να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμης σημασίας εισροές, υπηρεσίες και τεχνολογίες του βιομηχανικού τομέα, σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα της ετήσιας συνόδου της G7, που φέτος γίνεται στη Γερμανία.

Ζητούν «ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία

Παράλληλα, η G7 κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία προκειμένου να μην επιδεινωθεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε στη σύνοδό τους στη Γερμανία. «Καλούμε επειγόντως τη Ρωσία να σταματήσει, χωρίς όρους, τις επιθέσεις της κατά των αγροτικών υποδομών και των υποδομών μεταφοράς και να επιτρέψει την ελεύθερη μεταφορά αγροτικών προϊόντων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας», ανέφεραν οι ηγέτες των χωρών της G7.

Εξέφρασαν επίσης την «έντονη ανησυχία» τους ύστερα από την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι μπορεί να μεταφέρει πυραύλους ικανούς να φέρουν πυρηνική γόμωση στη Λευκορωσία και ζήτησαν την «άμεση» επιστροφή των Ουκρανών που έχουν οδηγηθεί «δια της βίας» στη Ρωσία.

Σημειώνεται πως μια από τις μεγάλες προκλήσεις της συνόδου της G7, που διαρκεί έως αύριο, Τρίτη, είναι να επαναβεβαιωθεί η ενότητα της Δύσης και να ενταθεί η πίεση σε βάρος της Ρωσίας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται και οδηγεί σε αύξηση τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που συναντώνται σε κάστρο στις βαυαρικές Άλπεις, είχαν επίσης επικοινωνία μέσω βιντεοδιάσκεψης με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, που τους ζήτησε «να κάνουν τα μέγιστα» για να θέσουν τέλος πριν από το τέλος της χρονιάς σε ένα πόλεμο που ρημάζει τη χώρα του, σύμφωνα με πηγές εντός της G7.

Σολτς: Να μην πέσουμε στην παγίδα του Πούτιν

«Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα του (Βλαντίμιρ) Πούτιν που ισχυρίζεται ότι ο κόσμος χωρίζεται στην παγκόσμια "Δύση" - δηλαδή στην Ομάδα των Επτά και τους φίλους τους στον Βορρά - και σε όλους τους άλλους», προειδοποίησε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας έχουν νόημα, καθώς έχουν ήδη αποδυναμώσει σημαντικά τη ρωσική οικονομία.

«Δεν είναι αλήθεια ότι ο κόσμος έχει χωριστεί με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία», τόνισε ο καγκελάριος σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στο δεύτερο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ZDF από το Σλος Ελμάου στην 'Ανω Βαυαρία, όπου πραγματοποιείται από χθες, Κυριακή, η σύνοδος κορυφής της G7 και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι στη σύνοδο έχουν προσκληθεί η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Σενεγάλη και η Αργεντινή. «Καμία από αυτές τις χώρες δεν συντάχθηκε με τη Ρωσία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ», υπενθύμισε, για να προσθέσει: «Πρέπει τώρα να δείξουμε αλληλεγγύη, γιατί η πολεμική επίθεση έχει συνέπειες σε όλον τον κόσμο».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο καγκελάριος ανέφερε ότι από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες θα συζητηθούν σήμερα μέτρα που μπορούν να ληφθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν οι κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας έχουν νόημα, όταν λ.χ. έχει φέτος πωληθεί περίπου 30% περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο απ' ό,τι πέρυσι, ο καγκελάριος τόνισε ότι οι κυρώσεις συνέβαλαν «στην σημαντική αποδυνάμωση της ρωσικής οικονομίας, η οποία μάλιστα θα συνεχιστεί». Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Σολτς, η Ρωσία έχει πλέον αποκοπεί από την τεχνολογική πρόοδο.

Ως προεδρεύων της Ομάδας των Επτά, ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια «λέσχη για το κλίμα», με στόχο τη διευκόλυνση της διακρατικής συνεργασίας για περιβαλλοντικές πολιτικές. «Αφορά τη συνεργασία μεταξύ χωρών οι οποίες είναι πρόθυμες να καταστούν ουδέτερες σε εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα», διευκρίνισε ο καγκελάριος. Η Γερμανία θέλει να το επιτύχει έως το 2045, πρόσθεσε, ενώ παραδέχθηκε ότι οι ΗΠΑ και ο Καναδάς εκφράζονται πιο επιφυλακτικά.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Φωτογραφία: AP

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

G7-Σύνοδος Κορυφής: Οι ηγέτες εκφράζουν αποφασιστικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία

Ο Ζελένσκι ζητεί περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

Επενδύσεις 600 δισ. δολαρίων υιοθετεί η G7 κατόπιν πρωτοβουλίας των ΗΠΑ