Για υποκριτικό ενδιαφέρον έκανε λόγο ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την «Επιτροπή Ανταγωνισμού και τους ελέγχους των τραπεζών».
Ο υπουργός μάλιστα επεσήμανε πως στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης η επιτροπή δεν προέβη σε κανένα έλεγχο για το επονομαζόμενο «καρτέλ των τραπεζών», κατηγορώντας πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «χάιδεψε» τις τράπεζες και «δεν έκανε τίποτα για αυτές».
Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του υπουργού κατά την πρωτολογία και την δευτερολογία του:
Πρωτολογία
«Κατ’ αρχάς, κύριε συνάδελφε, χαίρομαι για το ειλικρινές και διαρκές σας ενδιαφέρον για το πώς πηγαίνει ο έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί της θητείας μου ως προς το αν οι συστημικές τράπεζες ή όχι –γιατί αυτό δεν το γνωρίζω-προχωρούν σε συνεννόηση μεταξύ τους, δημιουργούν κάποιου είδους καρτέλ και γενικά παραβιάζουν τις αρχές του ανταγωνισμού.
Πράγματι, αυτή είναι μια υπόθεση πολύ μεγάλης σημασίας και από το πόρισμα στο οποίο τελικώς θα καταλήξει η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα μάθουμε επίσημα και θεσμικά αν κάτι τέτοιο συμβαίνει και θα μπορούμε αναλόγως να κινήσουμε τις σχετικές θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει το κράτος μας για να αντιμετωπίσει περιπτώσεις καρτέλ σε κάτι που αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών, καθώς το σύνολο των πολιτών συναλλάσσεται με τις τράπεζες.
Με εντυπωσιάζει όμως το διαρκές σας ενδιαφέρον, το οποίο επικροτώ, εάν αναλογιστεί κανείς ότι πέντε χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν υπήρξε κανένας έλεγχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού στις τράπεζες. Αναρωτιέμαι οι τραπεζικές αυτές ενδεχόμενες πρακτικές καρτέλ δημιουργήθηκαν μετά, πιστεύετε, τον Ιούλιο του 2019; Ή θα ήταν ένα ενδιαφέρον ερώτημα γιατί η Επιτροπή Ανταγωνισμού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επί πέντε χρόνια δεν έκανε απολύτως κανένα έλεγχο στις τράπεζες;
Και μην σπεύσετε να απαντήσετε για το ότι είναι ανεξάρτητη επιτροπή και δεν μπορεί να το διατάξει η κυβέρνηση, το οποίο είναι αληθές, γιατί ούτε εγώ διέταξα προφανώς τον έλεγχο φέτος. Ο έλεγχος γίνεται από την επιτροπή μόνη της ακριβώς διότι είναι ανεξάρτητη.
Αλλά θα πάω σε κάτι πιο συγκεκριμένο. Υπάρχει ένα πόρισμα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή και Εμπορίου, που είναι καθαρά όργανο ελεγχόμενο από τον εκάστοτε Υπουργό Εμπορίου και τον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης, ή έστω ένα ευρώ πρόστιμο σε τράπεζα επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, ένα, έτσι για την τιμή των όπλων; Κάντε έναν κοινοβουλευτικό έλεγχο να σας καταθέσω τα πρόστιμα που έχει βάλει ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης σε μία, μία τις τράπεζες για τέτοιου είδους ή για ανάλογες καταγγελίες που έχουν γίνει από συμπολίτες μου. Επί ΣΥΡΙΖΑ ούτε ένα ευρώ!
Άρα, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι λόγοι δικαιοσύνης επιβάλλουν να σας αναφέρω ότι θεωρώ λίγο υποκριτικό το ενδιαφέρον σας. Εάν πράγματι θεωρείτε πολύ σημαντικό να ελέγχονται οι τράπεζες, δεν θα ήσασταν στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί αν μία κυβέρνηση χάιδεψε τις τράπεζες και δεν έκανε τίποτα για τις τράπεζες ήσασταν εσείς. Άρα για να είστε στον ΣΥΡΙΖΑ, είστε με τράπεζες. Άρα, κακώς κάνετε την ερώτηση.
Ειδάλλως θα πρέπει στην δευτερολογία σας να μου πείτε γιατί πέντε χρόνια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρά τις φωνές στο Σύνταγμα κατά των τραπεζιτών και των τοκογλύφων, δεν βάλατε ένα ευρώ πρόστιμο –έχω ψάξει να βρω ένα ευρώ πρόστιμο από τον ΣΥΡΙΖΑ!- ή δεν κάνατε έναν έλεγχο στις τράπεζες;
Είστε πάρα πολύ καλοί για ερωτήσεις, είστε πάρα πολύ καλοί για διαδηλώσεις, είστε πάρα πολύ καλοί για πανό, είστε πάρα πολύ καλοί για να το παίζετε επαναστάτες και κατά του καπιταλισμού, αλλά όταν πήρατε την εξουσία, γατάκια! Όταν λοιπόν εσείς σαν γατάκια και εγώ έχω βάλει έναν σκασμό πρόστιμα και στη θητεία μου γίνεται έλεγχος, να μου λέτε «αν» και «τι» και «πως» είναι και λίγο θράσος.
Ως προς το πώς θα ολοκληρωθεί η έρευνα για το θέμα που προέκυψε με την κυρία Νικολοπούλου, θα απαντήσω στην δευτερολογία μου».
Δευτερολογία
«Πέντε χρόνια κυβερνήσατε, αλλά πάλι δεν προλάβατε! Είναι ένα περίεργο πράγμα αυτό στον ΣΥΡΙΖΑ. Όλα δεν τα προλάβατε. Είναι ένα περίεργο πράγμα!Πέντε χρόνια δεν σας φτάσανε και τελευταία στιγμή όλα δεν τα προλάβατε.
Πάμε λοιπόν και στην ουσία. Πρώτα απ’ όλα με ρωτάτε γιατί δεν έχω κάνει γραπτό αίτημα ελέγχου. Απαγορεύεται είναι η απάντηση, γιατί ο έλεγχος είναι σε εξέλιξη, γι’ αυτό απαγορεύεται. Εάν δεν είχε ξεκινήσει ο έλεγχος στις τράπεζες, πράγματι θα είχα το δικαίωμα ως Υπουργός να κάνω αίτημα ελέγχου, έχετε δίκιο. Από την ώρα που ο έλεγχος έχει ξεκινήσει κάθε ακόμα και ερώτημα δικό μου θεωρείται παρέμβαση στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Εγώ έγινα Υπουργός τον Ιούλιο και ο έλεγχος έγινε το Νοέμβριο, σε λιγότερο από τέσσερις μήνες. Εσείς ήσασταν κυβέρνηση πέντε χρόνια και δεν προλάβατε. Επί των ημερών μου έγινε σε τέσσερις μήνες. Ποιος είναι πιο γρήγορος; Ο ΣΥΡΙΖΑ ή ο Γεωργιάδης; Το πέντε χρόνια ή το τέσσερις μήνες;
Σας είπα, εάν πράγματι πιστεύετε αυτά που λέτε για τις τράπεζες, ελάτε στη Νέα Δημοκρατία, γιατί εμείς κάνουμε έλεγχο στις τράπεζες, όχι εσείς. Στον ΣΥΡΙΖΑ είστε με τις τράπεζες είναι απλό το πράγμα. Αυτό δείχνει η θητεία σας. Μπορεί να είστε στα λόγια κατά των τραπεζών. Στα λόγια ήσασταν και κατά του μνημονίου, και κατά του Σόιμπλε, και κατά της Μέρκελ και σε όλα αυτά. Στην πράξη φίλοι του Σόιμπλε, φίλοι της Μέρκελ, φίλοι του μνημονίου. Άρα, αν είστε στα αλήθεια κατά των τραπεζών, με τη Νέα Δημοκρατία και με τους πολίτες, αν είστε με τις τράπεζες, τότε με τον ΣΥΡΙΖΑ, που πέντε χρόνια τους χάιδευε, είναι τόσο απλά τα πράγματα. Διότι τι λέγανε οι αρχαίοι; Αρχή άνδρα δείκνυσι, δεν έχει σημασία, κύριε Μαμουλάκη, το τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σημασία έχει μόνο το τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και, όπως καταλάβατε από το πρόστιμο που είπατε, ούτε το πρόστιμο δεν προλάβατε να βάλετε. Έπρεπε να έρθω εγώ για να μπει το πρόστιμο.
Άρα, λοιπόν, μεταξύ μας, μας χωρίζουν τα έργα μας. Γεωργιάδης: πρόστιμα στις τράπεζες. Μαμουλάκης-ΣΥΡΙΖΑ: «γατάκι» στις τράπεζες, «γατάκι» εντελώς, ούτε ένα ευρώ! Ρε παιδάκι μου, πέντε χρόνια ήρθατε ως οι τραπεζοσχίστες. Ένα ευρώ, ένας Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα! Δεν έχει ξαναγίνει αυτό. Να ξέρει ο κόσμος τις αλήθειες. Στα λόγια είσαστε ήρωες, στις πράξεις «γατάκια».
Πάμε, όμως, τώρα στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν θέλω να το προσπεράσω. Είπατε ότι βρέθηκα αιφνιδιασμένος στην επιτροπή. Ασφαλώς. Και το είπα. Το γεγονός ότι ο κ. Λιανός ένα έγγραφο στο οποίο έγραφε πάνω τη λέξη «εμπιστευτικό» το μοίρασε στα μέλη της επιτροπής μού προκάλεσε πολύ μεγάλη κατάπληξη. Γι’ αυτό ήμουν μουδιασμένος. Δεν θέλω να δώσω μεγάλη συνέχεια, γιατί ο ίδιος έκανε δηλώσεις ανασκευαστικές και περίπου συγγνώμης αμέσως μετά. Οπότε ας το θεωρήσω λήξαν. Διότι επαναλαμβάνω ότι ούτε εγώ δικαιούμαι να γνωρίζω ούτε αυτός δικαιούται να διαρρέει τι συμβαίνει στις εν εξελίξει υποθέσεις. Και εγώ δεν θέλω να παρανομήσω. Εκείνος ας πάρει τις ευθύνες μόνος του.
Ως προς το αν η κυρία Νικολοπούλου έχει κάνει καλά ή όχι τη δουλειά της, πάλι εγώ δεν δικαιούμαι να το γνωρίζω. Και όταν κάναμε την επιλογή, δεν είχαμε καμιά ιδέα για το αν ο κ. Λιανός τη συμπαθεί ή όχι. Και μας ήταν και αδιάφορο, σας είπα. Τα εξήγησα, άλλωστε, στην επιτροπή. Η κυρία Νικολοπούλου εκρίθη υπηρεσιακά από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο της Ανεξάρτητης Αρχής Ανταγωνισμού και την έκριναν άξια, για να γίνει διευθύντρια, οι συνάδελφοι της και οι επιστήμονες της επιτροπής, όχι ο Υπουργός.
Τώρα, πότε θα τελειώσει ο έλεγχος; Στην απάντηση που σας είχα δώσει, αν θυμάστε, πέρσι, που ήταν η έγγραφη απάντηση της επιτροπής, έλεγε ότι από την ώρα που κάνατε την ερώτηση ήθελε περίπου έναν-ενάμιση χρόνο ακόμα, με βάση τους συνήθεις ρυθμούς ελέγχων της Επιτροπής Ανταγωνισμού. Αυτό έλεγε η απάντηση που μας είχαν δώσει. Και μάλιστα, είχε και διάφορα διεθνή παραδείγματα πόσο κρατούν παγκοσμίως τέτοιου τύπου έλεγχοι. Άρα, λογικά, μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου είναι μέσα στο πλαίσιο του χρόνου που μία τέτοια έρευνα κανονικά διαρκεί διεθνώς. Δηλαδή, τα τρία χρόνια μπορεί να φαίνονται πολλά στη μέση λογική, αλλά το δίκαιο του ανταγωνισμού είναι πάρα πολύ μπλεγμένο και προφανώς οι συναλλαγές που πρέπει να ελεγχθούν είναι πολλές και η σύγκριση με το τι κάνουν άλλες τράπεζες στο εξωτερικό είναι πολύπλοκες. Βάσει του χρονοδιαγράμματος, που από την αρχή είχανε πει, περίπου στα τρία χρόνια λέγανε ότι θα πρέπει να βγει το πόρισμα.
Εγώ δεν μπορώ να στείλω ούτε καν χαρτί που να ζητήσω επίσπευση, γιατί πάλι αυτό είναι παρέμβαση. Θα μπορούσε ενδεχομένως να προκριθεί σε μια Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μία συζήτηση με την Επιτροπή Ανταγωνισμού για το πώς πηγαίνουν μια τέτοια υπόθεση μείζονος ενδιαφέροντος και να γίνει, κύριε Πρόεδρε, αντικείμενο κοινοβουλευτικού ελέγχου. Οπότε ίσως σε αυτήν την περίπτωση να μην μπορεί να χρεωθεί κάποιος κάποια διάθεση παρεμβάσεως.
Εγώ όμως δεν έχω καμία διάθεση να παρέμβω σε εν εξελίξει έρευνα της επιτροπής, μα καμία απολύτως. Θα περιμένω θεσμικά το πόρισμα. Όταν μου παραδοθεί το πόρισμα, τότε θα δράσει η Κυβέρνηση.
Και κλείνω με το εξής, επειδή λέτε για τις καθυστερήσεις. Δυστυχώς και η Επιτροπή Ανταγωνισμού -δεν της ρίχνω ευθύνη αποκλειστική, αλλά δυστυχώς αυτό είναι μια πραγματικότητα- καθυστερεί πάρα πολύ σε πολλά πράγματα. Να φέρω ένα παράδειγμα; Γνωρίζουμε από δελτία Τύπου ότι έχει ολοκληρωθεί, παραδείγματος χάριν, μια απόφαση σε σχέση με μια διένεξη δύο ιδιωτικών μεγάλων εταιρειών. Αυτό έχει γίνει από το μήνα Φεβρουάριο. Μέχρι σήμερα, τέλος Ιουνίου, αυτό το πόρισμα δεν έχει βγει. Εγώ δεν ξέρω τι έχει αποφασίσει η επιτροπή. Άρα, εγώ ως Υπουργός δεν μπορώ να πάρω απόφαση, για να λύσω ένα θέμα, γιατί ακόμα δεν έχω ενημερωθεί για το ποια είναι η απόφαση της επιτροπής και δεν μπορώ και να μάθω ποια είναι η απόφαση της επιτροπής, μέχρι να βγει το πόρισμα. Δυστυχώς, όμως, έτσι δουλεύει μία ανεξάρτητη επιτροπή, με την οποία πρέπει να έχουμε μία αναγκαία απόσταση, για να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις παρεμβάσεως στο έργο της.
Ευχαριστώ πολύ».