advertorial

Περιοδεία Στυλιανίδη για την αντιπυρική περίοδο - Ενισχύεται με εποχικούς πυροσβέστες η Σάμος

Newsroom
Μοιράσου το
Περιοδεία Στυλιανίδη για την αντιπυρική περίοδο - Ενισχύεται με εποχικούς πυροσβέστες η Σάμος
Σειρά συσκέψεων του υπ. Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρ. Στυλιανίδη σε Σάμο και Κω στο πλαίσιο περιοδείας του για την αντιπυρική περίοδο.

Περισσότερους εποχικούς πυροσβέστες θα έχει φέτος το νησί της Σάμου στη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, όπως ανέφερε ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος, που συνοδεύει τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη κατά την περιοδεία του σε Σάμο, Κω και Ρόδο.

Συνολικά στο νησί υπηρετούν 100 μόνιμοι πυροσβέστες και 100 εποχικοί, ωστόσο φέτος στους εποχικούς θα προστεθούν άλλοι 13. Οι 13 αυτοί εποχικοί πυροσβέστες βρίσκονταν στην λίστα με τους επιλαχόντες κι έπειτα από τις κενές θέσεις που δημιουργήθηκαν, εξαιτίας της δημιουργίας του σώματος των δασοκομάντος, απορροφήθηκαν.

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, μαζί με τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου και τον αρχηγό του ΠΣ, αντιστράτηγο, Αλέξιο Ράπανο πραγματοποίησαν αυτοψία σήμερα στο νησί, ενώ βρέθηκαν στο Ηραίο της Σάμου για να επιβλέψουν τους καθαρισμούς που έχουν γίνει μέχρι στιγμής με σκοπό την ενίσχυση της πυροπροστασίας.

Ο κ. Στυλιανίδης κατά την επίσκεψή του στη Σάμο, τόνισε ότι πρόκειται για ένα νησί πολύ ευάλωτο στις δασικές πυρκαγιές, ωστόσο προσέθεσε ότι στοχεύουν, με βάση το νέο δόγμα του υπουργείου, με άμεσες παρεμβάσεις και περισσότερη πρόληψη να περιορίσουν τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών. « Διαμορφώνουμε ένα νέο δόγμα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης θέτοντας στο επίκεντρο την πρόληψη, την ετοιμότητα και την άμεση επέμβαση. Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε, να μετριάσουμε και να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, εάν προκύψει πυρκαγιά στο νησί. Είδα πάθος, αποφασιστικότητα και επιμονή στον στόχο, έτσι ώστε όλοι μαζί ως μια οικογένεια να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα όποτε προκύψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στυλιανίδης.

Από την πλευρά του ο αρχηγός του ΠΣ, αντιστράτηγος, Αλέξιος Ράπανος αναφέρθηκε στην ενίσχυση των εποχικών πυροσβεστών στο νησί, καθώς στους 100 εποχικούς πυροσβέστες προστίθενται άλλοι 13, ενώ οι μόνιμοι πυροσβέστες είναι 100 και επισήμανε ότι και φέτος θα υπάρχουν 2 ελικόπτερα στο νησί.

Όπως είπε, στις 2 Ιουνίου πρόκειται να φτάσει στο νησί ένα ελικόπτερο Augusta Bell, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πυροσβέστες για άμεση επέμβαση στα συμβάντα, ενώ θα μπορεί να μεταφέρει και 3 τόνους νερού και προσέθεσε ότι το δεύτερο ελικόπτερο, ένα μεσαίου τύπου, Mi-8 υδροφόρο με κάδο, είναι προγραμματισμένο να φτάσει στην Σάμο το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουνίου. «Είμαστε εδώ, γνωρίζουμε τα προβλήματα και στηρίζουμε και τους πυροσβέστες μας και την τοπική δουλειά», είπε ο κ. Ράπανος,

Ο κ. Στυλιανίδης στη συνέχεια πραγματοποίησε σύσκεψη στον δήμο Δυτικής Σάμου (Καρλόβασι) και επίσκεψη στο πυροσβεστικό κλιμάκιο του Καρλοβασίου. Στη συνέχεια επισκέφθηκε την πυροσβεστική υπηρεσία Σάμου και έπειτα πήρε μέρος σε σύσκεψη στον δήμο Ανατολικής Σάμου. «Οι πυροσβέστες εδώ είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν ότι προκύψει στην αντιπυρική περίοδο. Θα είμαστε δίπλα τους, αρωγοί και με εναέρια μέσα κι ό,τι άλλο χρειαστεί», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης. Λίγο αργότερα ο κ. Στυλιανίδης παρακολούθησε την τελετή παράδοσης δύο πυροσβεστικών οχημάτων σε εθελοντές πυροσβέστες του δήμου Ανατολικής Σάμου από αδελφοποιημένο δήμο της Γερμανίας.

Ο υπουργός μετέβη το απόγευμα στην Κω όπου συνεχίζει την περιοδεία του και επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία του νησιού. Όπως επισήμανε ο κ. Στυλιανίδης οι συσκέψεις που πραγματοποιούνται στα τρία αυτά νησιά έχουν σκοπό τη βελτίωση όλων των φορέων στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδου.

Ο υπουργός τόνισε ότι φέτος ενισχύονται τα εναέρια μέσα, ενώ θα προσπαθήσουν να βοηθήσουν πάρα πολύ στην πρόληψη, αλλά και στην προετοιμασία/ετοιμότητα. «Έχει αλλάξει το δόγμα και κινούμαστε περισσότερο στην πρόληψη, παρά στην καταστολή, αντιλαμβάνεστε ότι αυτά δεν γίνονται από τη μία μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνος. Έχουμε περάσει σε μία πιο επιστημονική τεκμηρίωση και των αναλύσεών μας και των δεδομένων για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί επί του πεδίου, αλλά τις πυρκαγιές δεν τις σβήνουν, ούτε τα εναέρια μέσα, ούτε τα προληπτικά μέτρα. Τις σβήνετε εσείς, εσείς είστε οι ήρωες επί του πεδίου , η αναγνώριση και η εκτίμηση της κοινωνίας πρέπει να είναι προς τα πρόσωπά σας», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης και προσέθεσε ότι χρειάζεται η κοινωνία, οι πολίτες, να είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο τριών κατευθύνσεων. «Θέλουμε κάθε πολίτη σύμμαχο, πρώτον για να μην προκαλούνται πυρκαγιές από ανθρώπινη αμέλεια, καθώς το 95% των πυρκαγιών είναι από ανθρώπινη αμέλεια, δεύτερον για να έχουμε τον πολίτη δίπλα μας για ενημέρωση αντί να είναι παρατηρητής, και τρίτον σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνουμε οργανωμένες απομακρύνσεις πληθυσμού να έχουμε την πειθαρχία που χρειάζεται για να μην έχουμε απώλειες ανθρώπινων ζωών, είτε από πυρκαγιά, είτε από άλλο λόγο», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Σημειώνεται, ότι ο κ. Στυλιανίδης μέχρι και αύριο το μεσημέρι θα βρίσκεται στην Κω πραγματοποιώντας σύσκεψη με τους φορείς του νησιού. Στη συνέχεια θα αναχωρήσει για να μεταβεί στην Ρόδο, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Κυριακή 22 Μαϊου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στυλιανίδης: Νέος στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιπυρική περιόδο - Ολική αναδιάρθρωση του μηχανισμού

Όλες οι ειδήσεις

14:54

Καύσιμα-Τιμές: Μικρή πτώση αναμένει η αγορά – Καλπάζει η αισχροκέρδεια

14:51

ΑΑΔΕ: Απλοποίηση διαδικασίας σε τροποποιήσεις συμβολαίων ακινήτων

14:50

Προς ψηφιοποίηση 200.000 ΜμΕ με ενισχύσεις 445 εκατ. ευρώ - Οι λεπτομέρειες του προγράμματος

14:45

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη με τον υπ. Εξωτερικών της Αρμενίας

14:32

Πανελλήνιες: Την Τρίτη η ανακοίνωση των βαθμολογιών για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

14:30

Περισσότεροι από 1.130 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα το τελευταίο 3ήμερο

14:27

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ανακοινώνει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στη Διαπολιτισμική Εκπαίδευση και Διαμεσολάβηση

14:25

G7: Στο πλευρό της Ουκρανίας «για όσο χρειαστεί» με στόχο τη μείωση των εσόδων της Ρωσίας

14:14

Προϋπολογισμός: «Υπερέσοδα» 2,8 δισ. ευρώ από φόρους λόγω ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

14:09

Ο Ζελένσκι ζητεί περισσότερες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας

14:05

Δίκη Λιγνάδη: «Βιαστής ή εκβιαστης δεν υπήρξα ποτέ»

14:01

Β. Γούναρης (Ελληνογερμανικό): Κύρια προτεραιότητα η τόνωση των γερμανικών επενδύσεων στην Ελλάδα

13:51

Οικονόμου: Στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, συζήτηση για την κοινωνική πολιτική, στις 6 Ιούλιου

13:46

Χρηματιστήριο Αθηνών: Δεν έπεισε η αρχική τεχνική αντίδραση

13:46

Deloitte - Το ξενοδοχείο του μέλλοντος: Πώς διαμορφώνονται οι τάσεις στον σχεδιασμό των resorts στη Μεσόγειο

13:33

«Εφυγε» ο δισεκατομμυριούχος Leonardo Del Vecchio -Από ένα μικρό εργαστήρι ξεκίνησε ο «Mr Ray Ban»

13:31

Τουρκία: «Άλμα» 8% για τη λίρα μετά τα νέα κυβερνητικά μέτρα στήριξης

13:06

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Την 4η Ιουλίου η καταβολή τόκων από το Κοινό Ομολογιακό Δάνειο

12:59

Ουκρανία: Προ των πυλών του Λισιτσάνσκ οι Ρώσοι - Έκκληση στους κατοίκους να «απομακρυνθούν επειγόντως»

12:55

Βεστάγκερ: Εκπληκτικά τα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας - Σταϊκούρας: Ευρωπαϊκή λύση στην κρίση του κόστους ενέργειας

12:52

Η Bentley ξαναφτιάχνει το Speed Six του 1928 σε 12 νέα πιστά αντίγραφα

12:48

DW: Η Ρωσία πιέζει τους Αμερικανούς στην Αλάσκα

12:32

ΕΕ: Υιοθετήθηκε ο κανονισμός για την αποθήκευση φυσικού αερίου ενόψει του χειμώνα

12:29

EY Ελλάδος: Εβδομάδα 37 ωρών για τους υπαλληλους της από 1 Ιουλίου μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

12:23

Τουρκία: Περί τις 400 συλλήψεις στη διάρκεια της Πορείας Υπερηφάνειας της Κωνσταντινούπολης

12:18

ΕΚΤ: Στις 15:15 θα ανακοινώνονται στο εξής οι αποφάσεις νομισματικής πολιτικής

12:15

ΔΕΠΑ Υποδομών: Τροπολογία «ξεκλειδώνει» την ολοκλήρωση της πώλησης

12:00

ΕΦΚΑ: Ξεμπλοκάρουν οι συντάξεις με παράλληλο και διαδοχικό χρόνο ασφάλισης - Επιστροφή αναδρομικών

11:57

Γεωργιάδης: Δεν θα επιστρέψουν τελικά στον υψηλό ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου οι μάσκες

11:55

Ι. Βαρδακαστάνης (Ε.Σ.Α.μεΑ.): Τα άτομα με αναπηρία ή χρόνια πάθηση οδηγούνται στη φτωχοποίηση