Παπαθανάσης: Τον Ιούνιο ανοίγει το πρώτο καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού – Πρεμιέρα με τη μεταποίηση

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παπαθανάσης: Τον Ιούνιο ανοίγει το πρώτο καθεστώς του νέου Αναπτυξιακού – Πρεμιέρα με τη μεταποίηση
Αμέσως μετά θα πάρουν σειρά τα καθεστώτα του τουρισμού και της αγροδιατροφής. Περιμένουν την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ για να αρχίσει να «τρέχει» ο νέος Αναπτυξιακός. Πώς σχολίασε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων την τρέχουσα αρνητική συγκυρία.

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ανοίξουν τα πρώτα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, προκειμένου να «τρέξουν» οι διαδικασίες για τις εγκρίσεις επενδυτικών σχεδίων, ενώ η πρεμιέρα θα γίνει με το καθεστώς της μεταποίησης.

«Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος είναι έτοιμος. Δεν έχουμε ακόμη ‘πατήσει το κουμπί’ γιατί περιμένουμε ταυτόχρονα και την έγκριση του νέου ΕΣΠΑ, η οποία, με βάσει τις πληροφορίες μας, θα γίνει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου», δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης.

Μιλώντας σε ημερίδα του Επιμελητηρίου Κορινθίας, διαβεβαίωσε πως αμέσως μετά το «πράσινο φως» για το νέο ΕΣΠΑ, θα βγουν στον αέρα τα πρώτα τρία καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού. Πρώτη θα είναι η μεταποίηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα καθεστώτα του τουρισμού και της αγροδιατροφής.

«Τα προγράμματα θα τρέξουν πολύ γρήγορα» διαβεβαίωσε ο κ. Παπαθανάσης, προσθέτοντας πως για πρώτη φορά προσεγγίζεται το νέο επιχειρείν με πολύ ισχυρά κίνητρα.

Υπενθυμίζεται πως με τον νέο Αναπτυξιακό θεσπίζονται 13 θεματικά καθεστώτα χορήγησης κρατικών ενισχύσεων σε επενδυτικά σχέδια σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας, σε συμμόρφωση με το ενωσιακό δίκαιο χορήγησης κρατικών ενισχύσεων και στη βάση των προβλεπόμενων ποσοστών του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων 2022- 2027, με αυξημένα ποσοστά για την πλειοψηφία των περιοχών της χώρας.

Τα 13 καθεστώτα

1. Ψηφιακός και τεχνολογικός μετασχηματισμός επιχειρήσεων.

2. Πράσινη μετάβαση – Περιβαλλοντική αναβάθμιση επιχειρήσεων.

3. Νέο Επιχειρείν, με κύριο σκοπό την υποστήριξη νέων επιχειρηματιών, προκειμένου να προχωρήσουν σε σχεδιασμό και υλοποίηση επενδυτικών πρωτοβουλιών σε πολλούς τομείς της οικονομίας.

4. Καθεστώς Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα υλοποιηθεί η εγκεκριμένη ευρωπαϊκή πολιτική για την ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων στις περιοχές των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης και ανάπτυξης των περιοχών, οι οποίες επηρεάζονται περισσότερο από τη μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία.

5. Έρευνα και εφαρμοσμένη καινοτομία.

6. Αγροδιατροφή - πρωτογενής παραγωγή και μεταποίηση γεωργικών προϊόντων – αλιεία.

7. Μεταποίηση - Εφοδιαστική αλυσίδα.

8. Επιχειρηματική εξωστρέφεια.

9. Ενίσχυση τουριστικών επενδύσεων.

10. Εναλλακτικές μορφές τουρισμού.

11. Μεγάλες επενδύσεις, προκειμένου να υπάρξει ειδική αντιμετώπιση σε επενδυτικά σχέδια που επηρεάζουν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες, αλλά και γενικότερα την άνοδο των οικονομικών κλαδικών δεικτών.

12. Ευρωπαϊκές αλυσίδες αξίας.

13. Επιχειρηματικότητα 360ο.

«Πρέπει να ξεσκεπάσουμε την ομίχλη πάνω από την Ελλάδα»

Όπως υποστήριξε ο κ. Παπαθανάσης, ο νέος Αναπτυξιακός είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά στην ανάπτυξη της χώρας, αγγίζοντας «τις οικογένειές μας, τα παιδιά μας, την καθημερινότητά μας, την κοινωνία, το μέλλον μας». Είναι ένα εργαλείο της νέας εποχής, εξαιρετικά ευέλικτο, που στοχεύει να εκμηδενίσει την ταλαιπωρία των επενδυτών και να μειώσει τη γραφειοκρατία. «Η προσπάθειά μας απέναντι στη γραφειοκρατία είναι αέναη. Είναι ο εχθρός μας που βγάζει ρίζες διαρκώς. Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας», πρόσθεσε, για να επαναλάβει πως η επιτάχυνση των διαδικασιών και η μείωση του χρόνου για τις εγκρίσεις των επενδυτικών σχεδίων είναι η βασική στόχευση.

«Πλέον δεν θα υπάρχει καμία καθυστέρηση», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης, επαναλαμβάνοντας πως «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας απαιτούνταν 670 ημέρες για την έγκριση ενός επενδυτικού σχεδίου, ενώ με τον νέο Αναπτυξιακό οι σχετικοί χρόνοι θα μειωθούν στις 60 ημέρες».

Σχολιάζοντας την αρνητική διεθνή συγκυρία που ρίχνει βαριά τη σκιά της και στην ελληνική οικονομία, εξέφρασε την ανάγκη «να ξεσκεπάσουμε την ομίχλη που βρίσκεται πάνω από την Ελλάδα, καλύπτοντας την αναπτυξιακή της προσπάθεια». Αυτή η ομίχλη έχει δημιουργηθεί «από την πανδημία, την επιθετικότητα των γειτόνων μας, την ασύμμετρη εικόνα που παρουσιάζουν προσφορά και ζήτηση τροφοδοτώντας την ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ενεργειακή κρίση αλλά και από το μεταναστευτικό ζήτημα». «Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως δεν γνωρίζαμε και πότε θα τελειώσει η πανδημία, η οποία εξακολουθεί να στερεί ζωές συνανθρώπων μας. Για αυτό τον λόγο η πολιτεία πρέπει να κρατήσει δυνάμεις, εντός των δημοσιονομικών στόχων, ώστε να είναι σε θέση να συνεχίσει να στηρίζει όσους έχουν ανάγκη», κατέληξε ο κ. Παπαθανάσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παπαθανάσης: Η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα

Παπαθανάσης: Στήριξη των επιχειρήσεων κατά 80% για τις ενεργειακές ανάγκες τους

gazzetta
gazzetta reader insider insider