Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή

Newsroom
Μοιράσου το
Στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Προστασία του Καταναλωτή
Θεσπίζονται κανόνες για την ενίσχυση της διαφάνειας κατά τις εκπτώσεις και τις προσφορές και αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση µη συμμόρφωσης των εμπόρων µε τις υποχρεώσεις τους.

Τελευταία ενημέρωση: 13:29

Στην Ολομέλεια συζητείται και ψηφίζεται, σήμερα Τετάρτη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με αντικείμενο την ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία βελτιώσεων που εισήχθησαν στο ενωσιακό δίκαιο στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των καταναλωτών.

Με το νομοσχέδιο:

-Θεσπίζονται κανόνες για την ενίσχυση της διαφάνειας κατά τις εκπτώσεις και τις προσφορές και αυστηροποιείται το θεσμικό πλαίσιο των κυρώσεων σε περίπτωση µη συμμόρφωσης των εμπόρων µε τις υποχρεώσεις τους, όσον αφορά τις προσφορές, τις εκπτώσεις και τη νόμιμη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

-Διευρύνονται οι περιπτώσεις παραπλανητικών πράξεων και παραλείψεων και επικαιροποιείται η «μαύρη λίστα» των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, οι οποίες συνδέονται µε την ψηφιακή αγορά και την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εργαλείων, τα οποία συχνά δημιουργούν συνθήκες αδιαφάνειας στην αγορά σε βάρος του καταναλωτή.

-Παρέχεται στον καταναλωτή, σε περίπτωση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, το δικαίωμα να ζητήσει, εκτός από τη δικαστική παύση κάθε αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, την παράλειψή της στο μέλλον και την αποκατάσταση της ζημίας που υπέστη, τη μείωση της τιμής ή την καταγγελία της σύμβασης.

-Τροποποιούνται το πεδίο εφαρμογής των ρυθμίσεων για την προστασία του καταναλωτή στις εξ αποστάσεως και στις εκτός εμπορικού καταστήματος καταρτιζόμενες συβάσεις, οι απαιτήσεις ενημέρωσης του καταναλωτή από τον προμηθευτή, καθώς και οι τυπικές απαιτήσεις κατάρτισης στις εξ αποστάσεως συβάσεις, στις συβάσεις εκτός εμπορικού καταστήματος και στις συβάσεις που συνάπτονται σε επιγραμμικές αγορές.

-Εισάγονται ρυθμίσεις για την άσκηση του δικαιώματος υπαναχώρησης και τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις καταναλωτών.

-Διευρύνονται οι υποχρεώσεις ενημέρωσης του καταναλωτή από τον προμηθευτή σε συμβάσεις άλλες εκτός από τις συναπτόμενες εξ αποστάσεως ή εκτός εμπορικού καταστήματος.

-Προσδιορίζεται εκ νέου το πλαίσιο των διοικητικών κυρώσεων που επιβάλλονται σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας για την προστασία του καταναλωτή.

Πέραν της ενσωμάτωσης της Οδηγίας, με το νομοσχέδιο εισάγονται επίσης ρυθμίσεις για την κατάρτιση Κώδικα Δεοντολογίας, όσον αφορά τις επιχειρήσεις που διαθέτουν δωρεάν ή έναντι αμοιβής τη χρήση ηλεκτρονικών παιχνιδιών και λοιπών ψηφιακών εφαρμογών στους καταναλωτές σε χώρους όπου έχουν πρόσβαση και ανήλικοι, και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασής του.

Εισάγονται, εξάλλου, ρυθμίσεις για την αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων εντός της Ιεράς Κοινότητας Αγίου Όρους, για τη λειτουργία των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων (ομοσπονδιών) των πωλητών λαϊκών αγορών και για τις άδειες πωλητών λαϊκών αγορών.

Τα κόμματα

Είναι ένα σχέδιο νόμου που η ψήφισή του θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών και την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Βασίλης Βασιλειάδης που υπογράμμισε ότι αποτελεί υποχρέωση της χώρας να ενσωματώσει την Οδηγία και να εφαρμόσει τις σχετικές διατάξεις μέχρι τις 28 Μαΐου του 2022. Ο βουλευτής της ΝΔ, αφού αναφέρθηκε στους νέους κανόνες και τις διατάξεις για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και την διασφάλισή τους απέναντι σε αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, τόνισε ότι «στην ιδιαίτερα δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε με το κύμα ακρίβειας και την ενεργειακή επισφάλεια, κάθε μέτρο που προστατεύει τους καταναλωτές είναι κρίσιμο».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης έχει δηλώσει ότι η Οδηγία κινείται σε θετική κατεύθυνση αλλά χάθηκε πολύτιμος χρόνος, για την ενσωμάτωσή της, ενώ τα υπόλοιπα κράτη - μέλη την ενσωμάτωσαν, από το τέλος του 2021, και οι καταναλωτές έχουν αποκομίσει ωφέλειες εδώ και μήνες. Με δεδομένα δε τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ελλάδα, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να αποτελεί την αφορμή ενός ευρύτερου πακέτου ρυθμίσεων και διατάξεων που να διαφυλάσσει μέρος του απολεσθέντος εισοδήματος των πολιτών. Ο κ. Μαμουλάκης κάλεσε τον υπουργό Ανάπτυξης να λάβει υπόψη του τις παρατηρήσεις των φορέων και να προχωρήσει σε βελτιωτικές τροποποιήσεις. Καθώς οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, κατά τη διαδικασία ακρόασης από την επιτροπή, ζήτησαν κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, ο κ. Μαμουλάκης υπογράμμισε ότι πρέπει η κυβέρνηση εξετάσει το θέμα αυτό γιατί στην εφαρμογή τους οι ενδιάμεσες εκπτώσεις δεν απέφεραν τα προσδοκώμενα οφέλη αφενός και αφετέρου μπερδεύουν τους καταναλωτές.

«Οι διατάξεις της Οδηγίας δύναται να διασφαλίσουν τις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών κάνοντάς τες πιο δίκαιες και διαφανείς. Και αυτό φυσικά θα συνεισφέρει στην ομαλή λειτουργία της αγοράς», ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Κινήματος Αλλαγής Απόστολος Πάνας ο οποίος ωστόσο διατύπωσε επιμέρους ενστάσεις, σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχεδίου νόμου και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αρνείται τη συνεργασία αφού το ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει προτάσεις, με στόχο την ευημερία των πολιτών, που όμως δεν εισακούστηκαν. Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις ανατιμήσεις και την καλπάζουσα ακρίβεια, που δοκιμάζουν τις αντοχές των πολιτών, για να παρατηρήσει πως η κυβέρνηση μοιάζει αμήχανη και απρόθυμη να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών, και να χαρακτηρίσει επιτακτική την ανάγκη για ουσιαστικούς ελέγχους τήρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας.

«Φύλλο συκής», για τα ζητήματα της προστασίας των καταναλωτών, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης καθώς λόγω των επιλογών της ΕΕ πλήττονται διαρκώς από την αισχροκέρδεια και τις αθέμιτες πρακτικές. «Όσες προκλητικές ωραιοποιήσεις και αν κάνει η κυβέρνηση για όσα βιώνει ο λαός, ο καθημερινός Γολγοθάς επιβίωσης των λαϊκών οικογενειών αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση ότι υπάρχει άβυσσος που χωρίζει τις ανάγκες του λαού από τις προτεραιότητες της οικονομίας των λίγων, των επιχειρηματικών ομίλων και από το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι κυβερνήσεις», είπε ο κ. Συντυχάκης και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι μπορεί το σύστημα της οικονομίας της αγοράς να προστατεύσει τον καταναλωτή, ενώ βρίσκεται αντιμέτωπος και με τους ληστρικούς φόρους και με τις τεράστιες αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και την ίδια ώρα η κυβέρνηση να υιοθετήσει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης.

«Θα έπρεπε εν πρώτοις να καταπολεμηθεί η αισχροκέρδεια του δημοσίου, εκτός από την αισχροκέρδεια του καρτέλ της ενέργειας», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος και κατήγγειλε πως συνιστά αισχροκέρδεια του δημοσίου η αύξηση των φόρων σε απόλυτο μέγεθος λόγω της κατακόρυφης ανόδου των τιμών. Πρόκειται για ένα ανούσιο νομοσχέδιο που κατατίθεται σε μια στιγμή κρίσιμη, με την αισχροκέρδεια των καρτέλ στην ενέργεια, που κατατίθεται σε μια εποχή που οι πολίτες πλήττονται από την ακρίβεια, η οποία είναι εισαγόμενη σε ποσοστό 50% αλλά οφείλεται και στην κυβέρνηση και την πολιτική της, είπε ο Βασίλης Βιλιάρδος που υπογράμμισε ότι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αποδεικνύουν την αποτυχημένη πολιτική της που παράγει μάλιστα μόνο χρέη. «Αυτό που λείπει στην Ελλάδα είναι ο έλεγχος τήρησης της νομοθεσίας και όχι να ψηφίζονται συνεχώς ανούσια νομοσχέδια», είπε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης που εκτίμησε πως στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι η προστασία των καταναλωτών αλλά η ομοιόμορφη νομοθεσία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

Το θεμελιώδες θέμα είναι η ακρίβεια, ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΜέΡΑ25 Γιώργος Λογιάδης που υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξουν κανόνες για την «τεχνοφεουδαρχία» και τους τεχνολογικούς κολοσσούς οι οποίοι πρέπει να ρυθμιστούν και όχι να δρουν ανεξέλεγκτα. «Για προστασία μιλάμε με τέτοια ακρίβεια; Ένα τμήμα του πληθωρισμού προέρχεται από έξω αλλά μεγάλο μέρος του οφείλεται στο κατάπτυστο χρηματιστήριο ενέργειας», είπε ο κ. Λογιάδης και τόνισε ότι το πιο κομβικό σημείο είναι το διαθέσιμο εισόδημα. Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 ζήτησε κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και «επανεθνικοποίηση» της ΔΕΗ. Παράλληλα κατήγγειλε ότι έχουν διαλυθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας και υπογράμμισε ότι οι φόροι και οι εισφορές παραμένουν αντιπαραγωγικά μεγάλες για την εξασφάλιση των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Αντιπαράθεση επί τροπολογίας με διατάξεις για το Ελληνικό

Αντιπαράθεση ανάμεσα στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο και τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, πυροδότησε τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την προστασία των καταναλωτών και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το Ελληνικό.

Οι αναφορές του κ. Φάμελλου για συγκέντρωση υπερεξουσιών από τον υπουργό Ανάπτυξης σε σχέση με ζητήματα της επένδυσης στο Ελληνικό, προκάλεσαν την αντίδραση του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος και απέρριψε κατηγορηματικά όσα του καταλογίζει η αντιπολίτευση και συνέστησε στον ΣΥΡΙΖΑ να κατανοήσει, έστω τώρα, τον χαρακτήρα της επένδυσης, που είναι χαρακτήρας real estate.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε σχολιάσει ότι η κυβέρνηση «νύχτα» κατέθεσε τροπολογία για το Ελληνικό. «Έλεγαν οι άριστοι ότι θα μπουν μπουλντόζες στο Ελληνικό στους έξι μήνες. Όμως πληρώνουμε την ανεπάρκεια της», σημείωσε ο κ. Φάμελλος και χαρακτήρισε την τροπολογία «μνημείο υποκρισίας», προσθέτοντας πως θα ήταν καλύτερο «αντί να έρθει στη Βουλή να την υπερασπιστεί ο κ. Γεωργιάδης, να έρθει να την υπερασπιστεί ο κ. Αθανασίου της Lamda Development, αφού η κυβέρνηση νομοθετεί κατά παραγγελία της και αφού φύγανε οι επενδυτές και έχει μετατραπεί σε ένα real estate η όλη διαχείριση ενός επενδυτικού σχεδίου».

Ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε ότι ο κ. Γεωργιάδης νομοθετεί σήμερα τι είναι «ιδεατό στερεό στην πολεοδομία», νομοθετεί για τα κτίρια ειδικής αρχιτεκτονικής, νομοθετεί για τις κατασκευές με έξι μέτρα πάνω από το μέγιστο ύψος, νομοθετεί για το πώς προεγκρίνεται η οικοδομική άδεια, για το πώς υπάρχει πρόσβαση στο οδικό δίκτυο, για το προσωπικό του Γραφείου Ελληνικού. «Είναι απίστευτη η ικανότητα του κ. Γεωργιάδη. Εκτός από πολεοδόμος, εκτός από αρχιτέκτονας, εκτός από αρχαιολόγος, γίνεται τώρα και συγκοινωνιολόγος και γνωμοδοτεί για τις άδειες εισόδου και εξόδου στις στρατηγικές επενδύσεις, αφαιρώντας αρμοδιότητα από την τοπική αυτοδιοίκηση», τόνισε.

«Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν έχει καμία αρμοδιότητα, ούτε με αυτήν την τροπολογία, σε οποιαδήποτε πολεοδομικού χαρακτήρα ρύθμιση για το Ελληνικό», απάντησε ο κ. Γεωργιάδης και σχολίασε πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε τον κόπο να διαβάσει πιο προσεκτικά την τροπολογία, θα έβλεπε πως όλες οι αποφάσεις υπογράφονται από το Γραφείο Ελληνικού, δηλαδή την υπηρεσία που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Άρα, ούτε πολεοδόμος θέλει να γίνει ο Γεωργιάδης, ούτε αρχιτέκτονας, ούτε τίποτα από όσα είπε ο κ. Φάμελλος. Όλα εκδίδονται από το Γραφείο Ελληνικού, δηλαδή από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας», επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ανέφερε ότι η τροπολογία έχει διάταξη για την έγκριση εισόδου και εξόδου οχημάτων στις στρατηγικές επενδύσεις, διότι στον προηγούμενο νόμο των στρατηγικών επενδύσεων ήδη προβλεπόταν ότι τις άδειες εισόδου και εξόδου στις στρατηγικές επενδύσεις τις έπαιρνε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, η συγκεκριμένη διάταξη δεν αφορά στο Ελληνικό διότι το Ελληνικό δεν έχει ζητήσει και δεν έχει αιτηθεί και δεν έχει ονομαστεί επένδυση στρατηγικού χαρακτήρα. «Γι' αυτόν τον λόγο δεν υπάγεται στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων διότι δεν είναι στρατηγική επένδυση. Υπάγεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος, δηλαδή όχι σε μένα», εξήγησε και συμπλήρωσε: «Τις εξυπνάδες πάρτε τες πίσω λοιπόν. Το Ελληνικό, είπε ο κ. Φάμελλος, είναι η επένδυση από την οποία φύγανε διάφοροι επενδυτές και έμεινε ένα έργο real estate. Πρόκειται για μνημείο εξυπνάδας. Όποιος κάνει μια απλή αναζήτηση στο Google, θα διαπιστώσει ότι από την εποχή και του ΣΥΡΙΖΑ διαφημίζεται ως το μεγαλύτερο real estate πρότζεκτ της Ευρώπης. Το Ελληνικό δεν είναι παραγωγική επένδυση. Δεν είναι βιομηχανία, δεν είναι πρωτογενής τομέας, δεν παράγει ρεύμα. Το Ελληνικό είναι έργο αστικής ανάπλασης, δηλαδή real estate και ως έργο real estate το έχει ψηφίσει και ο κ. Φάμελλος, ως μέλος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, το έχει ψηφίσει ως υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ όταν κάνατε τη σύμβαση, το έχει ψηφίσει ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τώρα επί Κυριάκου Μητσοτάκη. Τώρα κατάλαβε ο κ. Φάμελλος ότι ψήφισε έργο real estate. Συγνώμη κύριε Φάμελλε που δεν σας το εξηγήσαμε πιο λιανά από την αρχή που να το καταλάβετε».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κορκίδης: Ο «δεκάλογος» του νέου ενσυνείδητου καταναλωτή

Όλες οι ειδήσεις

14:45

Δένδιας: Δεν ετεροκαθοριζόμαστε με βάση τις επιδιώξεις της Tουρκίας

14:23

Γερμανία: Σε συζητήσεις με τους συμμάχους της για μεταπολεμικές εγγυήσεις για την Ουκρανία

14:17

Αμαλιάδα: Φωτιά στην περιοχή Χάβαρι

14:09

Αλγερία: Αύξηση 70% στα κέρδη από τις πωλήσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου, το πρώτο πεντάμηνο του 2022

14:04

Πυρκαγιά σε χορτολιβαδική έκταση στην Παιανία

13:54

Βαρβιτσιώτης: Οι Έλληνες δεν θα κάνουν το χατίρι στον κ. Ερντογάν

13:46

Φραγκογιάννης: Καταφέραμε να διαχειριστούμε όλες τις κρίσεις, ενισχύοντας μάλιστα τη διεθνή παρουσία και φωνή μας

13:39

Κόρινθος: Εντοπίστηκε μεγάλη φυτεία με 1.210 δενδρύλλια κάνναβης στην περιοχή Ρειτό

13:32

Ρωσία: Ολόκληρη η περιοχή του Λουχάνσκ «απελευθερώθηκε»

13:25

Στην Ελβετία αύριο ο Ν. Δένδιας για τη Διάσκεψη για την Ανασυγκρότηση της Ουκρανίας

13:20

Πακιστάν: Τουλάχιστον 19 νεκροί από την πτώση μικρού λεωφορείου σε φαράγγι

13:10

Κικίλιας: Ο τουρισμός στην Αθήνα επέστρεψε

13:05

Υπό έλεγχο τέθηκε φωτιά στην Κάρυστο της Εύβοιας

13:00

Ποιες είναι οι προσδοκίες για την ελληνική αγορά ακινήτων

12:47

Χονγκ Κογνκ: «Πολύ μικρές» πιθανότητες να βρεθούν επιζώντες από το πλοίο που κόπηκε στα δύο λόγω της τροπικής καταιγίδας Τσάμπα

12:38

Gazprom: Στα 42,1 εκατ. κυβικά μέτρα σήμερα η παροχή ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω Ουκρανίας

12:30

Έργα Καλατράβα εμπνευσμένα από τον ναό της Αφαίας στη Γλυπτοθήκη του Μονάχου

12:27

Άντριου Λόιντ Γουέμπερ και Αντόνιο Μπαντέρας σε εταιρεία θεατρικών παραγωγών για ισπανόφωνο κοινό

12:23

Βαρδακαστάνης: Η Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρώπης δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες για μια αναγεννημένη ΕΕ ισότητας

12:16

Αυστραλία: Χιλιάδες άνθρωποι στο Σίδνεϊ καλούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω των πλημμυρών

12:10

ΗΠΑ: Η δεξιά στροφή του Ανώτατου Δικαστηρίου έχει μόλις αρχίσει να γίνεται αισθητή

12:01

Διεθνές Συνέδριο Πρωτεϊνών Πλάσματος: Η έλλειψη πλάσματος επηρεάζει τη θεραπεία χιλιάδων ασθενών

11:53

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο 7 στα 10 εκκαθαριστικά

11:47

ΗΠΑ: Η αστυνομία στο Άκρον του Οχάιο πυροβόλησε δεκάδες φορές εναντίον Αφροαμερικανού

11:43

Βραζιλία: Ανεβαίνουν οι τόνοι πριν τις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου

11:37

Β. Κορέα: Βλέπει τη δημιουργία «ασιατικού ΝΑΤΟ» μεταξύ ΗΠΑ-Ν. Κορέας- Ιαπωνίας

11:33

Επεισόδια κοντά στην Πανεπιστημιούπολη

11:29

Βόρεια Μακεδονία: Μεγάλη συγκέντρωση της αντιπολίτευσης κατά της συμφωνίας με τη Βουλγαρία

11:26

Εκρήξεις στην Μπιέλγκοροντ, κοντά στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας

11:22

Άγνωστα μικρόβια παγιδευμένα σε παγετώνες που λιώνουν, μπορεί να πυροδοτήσουν νέες πανδημίες