Οικονόμου: Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας στις ΑΠΕ - Θα γίνουν και άλλα «άλματα»

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οικονόμου: Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας στις ΑΠΕ - Θα γίνουν και άλλα «άλματα»
«Δεν θα είμαστε έρμαια στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας», ανέφερε ο κυβ. εκπρόσωπος, προαναγγέλλοντας μεγαλύτερη πρόοδο στο θέμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

«Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στις ΑΠΕ» ανέφερε στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. «Έχουν κάνει άλματα σε αυτόν τον τομέα, και θα γίνουν και άλλα άλματα» προανήγγειλε, λέγοντας πως «δεν θα είμαστε έρμαια στις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας».

Ο κ. Οικονόμου, θέλοντας να απαντήσει στην κριτική πως η κυβέρνηση «βιάστηκε» να πραγματοποιήσει την ενεργειακή μετάβαση και τώρα το «πληρώνουμε» με το ακριβό ρεύμα, ανέφερε πως η κυβέρνηση δεν βιάστηκε καθώς η απόφαση για εγκατάλειψη του λιγνίτη είχε αποφασιστεί από πριν.

Επεσήμανε δε, πως με τον λιγνίτη η Ελλάδα παρήγαγε δέκα φορές λιγότερο ρεύμα, και πριν από την «εκτόξευση» της τιμής του φυσικού αερίου, ο λιγνίτης δεν ήταν φθηνότερη πηγή ενέργειας.

Ακόμα, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση έχει επιδοτήσει για την αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους τους πολίτες με πάνω από 4 δισ. ευρώ γιατί καταλαβαίνει τι σημαίνει το ηλεκτρικό ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η ανθεκτικότητα της κυβέρνησης

Ο Γιάννης Οικονόμου παραδέχτηκε πως η κυβέρνηση έχει εισπράξει την πολιτική και κοινωνική δυσαρέσκεια και για τις υψηλές τιμές της ενέργειας αλλά και για την πανδημία, καθώς όπως είπε υπάρχει αγανάκτηση από το γεγονός ότι όλα τα κόστη παίρνουν την ανιούσα με τους μισθούς καθηλωμένους επί χρόνια. Ωστόσο, επεσήμανε πως ακόμα και έτσι η Νέα Δημοκρατία εξακολουθεί να είναι η πρώτη προτίμηση των πολιτών στις δημοσκοπήσεις. Τόνισε χαρακτηριστικά, πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είχε να διαχειριστεί κρίσεις που δημιούργησε ο ίδιος», αλλά η κυβέρνηση έχοντας να αντιμετωπίσει σοβαρές εξωγενείς κρίσεις, κατάφερε στα 3 τελευταία χρόνια να έχει κάνει σοβαρά βήματα προόδου στις ΑΠΕ, στην ψηφιακή μετάβαση του κράτους, στην παιδεία, στην μεταρρύθμιση του ΟΑΕΔ και του ΕΦΚΑ, στην εθνική άμυνα, αλλά και τέλος σε σημαντικές επενδύσεις.

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκοπεύει να πάει σε εκλογές εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι τώρα προηγείται, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός πως «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας». Υπογράμμισε πως είναι μια συνειδητή απόφαση οι εκλογές να γίνουν όταν η κυβέρνηση θα έχει πλέον υλοποιήσει το πρόγραμμα της.

Το «επεισόδιο Ζελένσκι» στην Βουλή

Ο κ. Οικονόμου επανέλαβε πως το επεισόδιο με το μέλος του Τάγματος Αζόφ να μιλάει στην ελληνική Βουλή, αλλά και ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δεν αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο όταν αντίστοιχα μίλησε στο κυπριακό κοινοβούλιο, ήταν «άστοχο και απαράδεκτο λάθος». Επεσήμανε πως υπάρχουν εκατομμύρια Ουκρανοί που μάχονται για την πατρίδα τους και δεν έπρεπε να απευθυνθεί στους Έλληνες ένα μέλος των Αζόφ.

Ωστόσο, υπενθύμισε πως η «μεγάλη εικόνα» στο τώρα είναι η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία με εκατομμύρια θύματα και ισοπεδωμένες πόλεις. Έτσι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε και την στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον πόλεμο, λέγοντας πως «οι Έλληνες δεν στέκονται ποτέ στην μέση τηρώντας ίσες αποστάσεις, είμαστε πάντα με όσους μάχονται για την ελευθερία και αντιστέκονται, οτιδήποτε άλλο είναι προσβολή στις αξίες του ελληνισμού».

Απαντώντας σε ερώτηση μήπως η στάση της Τουρκίας ήταν πιο «έξυπνη» καθώς εμφανίζεται ως διαμοσελαβητής, ο κ. Οικονόμου απάντησε πως αυτο το οποίο συμβαίνει, είναι πως η Τουρκία μετατοπίζεται προς τις αξίες του πολιτισμένου κόσμου, καθώς επ' ευκαιρία του πολέμου σπεύδει να κλείσει μέτωπα τα οποία άνοιξε τα προηγούμενα χρόνια με την αλλοπρόσαλλη πολιτική της που την έφεραν σε καθεστώς απομόνωσης. Κάτι που όπως υπογράμμισε, η Ελλάδα το θέλει γιατί είναι προς όφελος της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γ. Θωμάς: Η φορολογία δεν πρόκειται να μειωθεί

Οικονόμου: Λανθασμένη η συμπερίληψη στην ομιλία Ζελένσκι του μηνύματος μέλους του τάγματος Αζόφ

Οικονόμου: Λύση ανάγκης ο λιγνίτης λόγω των διεθνών εξελίξεων

gazzetta
gazzetta reader insider insider