Γεραπετρίτης: Εμβληματική δράση η σύσταση και συγκρότηση της Αρχής Προσβασιμότητας

Newsroom
Μοιράσου το
Γεραπετρίτης: Εμβληματική δράση η σύσταση και συγκρότηση της Αρχής Προσβασιμότητας
Συζήτηση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Η Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας αποτελεί μια πολύ μεγάλη καινοτομία, καθώς είναι ο βασικός αρωγός της Πολιτείας για την χάραξη πολιτικής και παράλληλα δίνει πολύ μεγάλη πρόσθετη αξία στο αναπηρικό κίνημα, τόνισε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά την συζήτηση της ετήσιας έκθεσης της Αρχής, στην κοινοβουλευτική επιτροπή Ισότητας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Ο ίδιος χαρακτήρισε «σημαντικές» αυτές τις συνεδριάσεις της επιτροπής και ζήτησε με την έναρξη της επόμενης κοινοβουλευτικής συνόδου να συνέλθει και πάλι, ώστε να επανεξεταστούν όλα τα ζητήματα - και μάλιστα να υπάρξει μια πιο διευρυμένη παρουσία και συμμετοχή περισσότερων υπουργείων, όπως των υπουργείων Υγείας και Παιδείας.

Σχετικά με το αίτημα αναπροσαρμογής επιδομάτων στην βάση του πληθωρισμού, ο υπουργός απάντησε πως «όλοι καταλαβαίνουμε ότι πάντα υπάρχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και ιδιαιτέρως υπό τις συνθήκες αυτής της πολύ δύσκολης συγκυρίας με την πολεμική οικονομία, πάντα είναι καλό να κρατούνται αποθέματα για τους ευάλωτους». Τόνισε όμως, πως «οι δικαιούχοι των κοινωνικών επιδομάτων συμπεριελήφθησαν και στις δύο ενισχύσεις που δόθηκαν, και τον περασμένο Δεκέμβριο, και στην τωρινή έκτακτη οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της κρίσης» και υπογράμμισε ότι «τα άτομα με αναπηρία θα είναι πάντα στην αιχμή των πολιτικών μας για την ενίσχυσή τους».

Για τον «Προσωπικό Βοηθό», ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε πως «μπορεί πράγματι να υπάρχουν κάποιες ατέλειες που θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε, όπως και να διευρύνουμε την περίμετρο του προγράμματος, όμως δεν παύει να είναι μια σπουδαία κατάκτηση για την χώρα και τον πολιτισμό μας».

Δήλωσε θετικός στην πρόταση του προέδρου της ΕΣΑμεΑ για την επικαιροποίηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, σημειώνοντας πως αυτό άλλωστε προβλέπεται και μέσα στο Σχέδιο. Αναγνώρισε πως πολλοί από τους στόχους που είχαν τεθεί ήταν φιλόδοξοι, και σε ορισμένα πεδία υπάρχει μια μικρή χρονική υστέρηση λόγω της πανδημίας.

Στο αίτημα για την συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, είπε ότι αυτό είναι κάτι που βεβαίως θα αξιολογηθεί από το αρμόδιο υπουργείο, μπορεί να υπήρξε μια διάθεση για μια πιο τεχνοκρατική προσέγγιση στην σύστασή του, αλλά πάντοτε η Συνομοσπονδία ήταν και θα είναι ένας θεσμικός συνομιλητής.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόγραμμα για την μεταφορά των ΚΕΠΑ σε εξαιρετικά σύγχρονους χώρους του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, η οποία θα επιτρέψει μια ανθρώπινη αξιολόγησή τους και στο να μην υπάρχει η ανάγκη για την τακτική περιοδική αξιολόγηση των ΑμεΑ.

Σχετικά με την προσβασιμότητα, ο υπουργός Επικρατείας προανήγγειλε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έρθει για κύρωση στην Βουλή η σχετική κοινοτική Οδηγία του 2019. Για την προσβασιμότητα στα ΑΕΙ, ανέφερε ότι είναι θέμα πολιτισμού να μπορούμε να προσφέρουμε στο νεανικό ανθρώπινο κεφάλαιό μας, την δυνατότητα ίσης πρόσβασης στην εκπαίδευση» και υπενθύμισε ότι μετά από πολλά χρόνια έγιναν οι 3.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή.

Η υφυπουργός για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, χαρακτήρισε ανεξήγητες τις ενστάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα διαμερίσματα της Ημι-αυτόνομης Διαβίωσης για τα παιδιών άνω των 15 ετών, αλλά και όλων των ενηλίκων που εξακολουθούν και διαμένουν μέσα σε κλειστές δομές φροντίδας, λέγοντας ότι το «Ημι- αυτόνομη» διαβίωση σημαίνει την ύπαρξη φροντιστών, κοινωνικών λειτουργών, ψυχολόγων που μένουν μαζί τους, έχουν την φροντίδα τους και τους προετοιμάζουν για την 'Αυτόνομη Διαβίωση' μετά την ενηλικίωσή τους. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό, έχουμε την «Ημι- Αυτόνομη».

«Τι προτιμάτε στη Ελλάδα του 2022, τα παιδιά αυτά να ζουν σε μεγάλες σε μεγάλης χωρητικότητας δομές που η μια μετά την άλλη σαπίζει;» ρώτησε η υφυπουργός και αναρωτήθηκε στη συνέχεια, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι και κατά του θεσμού των «Στεγών Ημιαυτόνομης Διαβίωσης» καθώς όπως είπε «είναι ίδια η δομή τους».

Η ίδια απέρριψε την κριτική πως ο «Προσωπικός Βοηθός» αποτελεί τον δούρειο Ίππο της «λειτουργικότητας» και ανέφερε πως στις 14 του μηνός ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα, ώστε τα άτομα με αναπηρία αλλά και όσοι θέλουν να προσληφθούν ως προσωπικοί βοηθοί, να μπορούν να κάνουν αίτηση Η πρόσκληση έχει ήδη ανοίξει και έχει ήδη δημοσιευθεί. Τόνισε επίσης, πως η επιστημονική επιτροπή που πηγαίνει κατ' οίκον σε κάθε άτομο που αιτείται Προσωπικού Βηθού, δεν είναι «ιατρο-κεντρική» αλλά «ανθρωποκεντρική», καθώς απαρτίζεται από ψυχολόγο, κοινωνικό λειτουργό, φυσικοθεραπευτή, και δεν συμμετέχει σε αυτήν, ούτε ένας ιατρός. Πρόκειται είπε, για ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο βασισμένο στις ανάγκες των ανθρώπων με αναπηρία.

Σχετικά με την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης, ανέφερε πως «δεν είμαι ικανοποιημένη οι διαγνώσεις όλες να γίνονται στις ηλικίες 4 με 6 ετών, γι' αυτό και κάνω ό,τι μπορώ για να γίνονται οι διαγνώσεις νωρίτερα» και αναφέρθηκε διεξοδικά στα σχετικά προγράμματα που υλοποιούνται.

Ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Γιάννης Βαρδακαστάνης χαρακτήρισε την Αρχή ένα σημαντικό θεσμό που μπορεί να διαδραματίσει ένα τεράστιο ρόλο, στην αξιολόγηση της υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Δράσης, που επειδή έχει ορίζοντα πέρα από την κυβερνητική θητεία μιας συγκεκριμένης κυβέρνησης, θα πρέπει να αρχίσουμε να σχεδιάζουμε την επέκτασή του. Αναφερόμενος στα κοινωνικά επιδόματα, είπε πως αυτά θα πρέπει να έχουν μια τιμαριθμική αναπροσαρμογή εξ αιτίας της κρίσης. Ζήτησε τέλος, την συμμετοχή της ΕΣΑμεΑ στο διοικητικό συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ, καθώς πρόκειται για κομβικής σημασίας οργανισμό για τα άτομα με αναπηρία και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, χαρακτήρισε την συνεργασία με την Αρχή εξαιρετική, και σημείωσε πως αν και βρισκόμαστε στο στάδιο της οργανωτικής συγκρότησης της Επιτροπής, είναι πολύ ευχάριστο ότι πολλά από τα ζητήματα έχουν επιλυθεί και επιλύθηκαν πολύ γρήγορα, με την συνδρομή φυσικά της κυβέρνησης και του υπουργού Επικρατείας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μιχαηλίδου: Ξεκινάει σήμερα η πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον «προσωπικό βοηθό ΑμεΑ»

Όλες οι ειδήσεις

14:31

Μηταράκης: Το 2025 θα υπάρχει η δυνατότητα αποσύνδεσης του νησιωτικού ΦΠΑ από το μεταναστευτικό

14:31

Βρετανία: Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον - Ξεκινούν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του

14:22

Σέρρες: Δασική φωτιά στο Νέο Πετρίτσι

14:20

Πρωθυπουργός Σκωτίας: Ο Τζόνσον δεν μπορεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία για μήνες

14:15

Ελ Εριάν: Το μεγάλο πρόβλημα των οικονομιών είναι ο πληθωρισμός σε συνδυασμό με την ενέργεια

14:15

Καραγιάννης: Αναβαθμίζουμε σιδηροδρομικά τη Θεσσαλονίκη και συνολικά τη Βόρεια Ελλάδα

13:59

ΣτΕ: Ακύρωσε την υπουργική απόφαση για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά

13:48

Κοστέλο: Να μην σταματήσουν οι μεταρρυθμίσεις λόγω εκλογών - Η Ελλάδα περιμένει 4 πακέτα κονδυλίων, αξίας 4% του ΑΕΠ, τον επόμενο χρόνο

13:48

Κικίλιας: Αύξηση 50% στις αφίξεις ταξιδιωτών από τις ΗΠΑ τον Ιούνιο, σε σχέση με το 2019

13:39

Πεσκόφ: Μια επικείμενη παραίτηση του Τζόνσον αφορά ελάχιστα το Κρεμλίνο

13:36

Γεραπετρίτης: Στις εκλογές οι πολίτες θα ψηφίσουν για πρωθυπουργό

13:28

ΕΟΔΥ: 11 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων - Σε καλή κλινική κατάσταση οι ασθενείς

13:21

Βασιλάκης (Aegean): Επιστροφή στην κερδοφορία το 2022

13:21

Μητσοτάκης: Εξαιρετικές οι διμερείς σχέσεις με τη Ρουμανία

13:10

Ρωσία: Έπληξε Ουκρανούς στρατιώτες στο Φιδονήσι - 7 άμαχοι νεκροί στο Ντονέτσκ

13:08

Σύστημα Copernicus: 12.153 στρέμματα κάηκαν στην Ιτέα - 3.000 στρέμματα στον Ελαιώνα της Αμφισσας

13:04

Καραγιαννάκος: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες κατασκευής του Διασυνδετήριου Αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας IGB

12:54

Υεμένη: Τελειώνουν τα αποθέματα τροφίμων - Ελπίζει να εισάγει σιτηρά από την Ινδία

12:50

Οικονόμου: Η Ελλάδα παραμένει όρθια σ' ένα παγκόσμιο περιβάλλον όταν άλλες δυνάμεις λύγισαν

12:48

Κυριακίδου: 3.040 εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων στο Βέλγιο, ακολουθούν και άλλες χώρες

12:45

Κοντοζαμάνης: Είμαστε προετοιμασμένοι για τα επόμενα κύματα της πανδημίας

12:41

Προσωπικός Ιατρός: Στις αρχές Αυγούστου η έναρξη εγγραφών των πολιτών

12:39

Πλεύρης: Δεν θα επιτρέψουμε να χαθεί κανένα κονδύλι για την Υγεία

12:35

ΕΛΣΤΑΤ: Ετήσια αύξηση 43% στις τιμές παραγωγού στη βιομηχανία τον Μάιο

12:32

Optima bank: Συμμετέχει στο νέο πρόγραμμα «Ταμείο Εγγυοδοσίας Καινοτομίας» για την ενίσχυση ΜμΕ

12:23

Alpha Bank: Στο 5,03% η συμμετοχή της Capital Group Companies

12:22

Φινλανδία: «Πράσινο φως» στην ενίσχυση της ασφάλειας στα σύνορα με τη Ρωσία

12:19

Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά στη Φυλή

12:18

Ρωσία: Προειδοποιεί ότι θα θέσει υπό την πλήρη δικαιοδοσία της και τον αγωγό Σαχαλίν-1

12:14

ΕΥ: Μονόδρομος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων στο νέο αβέβαιο περιβάλλον