Πλεύρης: Με παραπομπή του προσωπικού γιατρού επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, εξετάσεις και εισαγωγές σε νοσοκομεία

Έφη Τσιβίκα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πλεύρης: Με παραπομπή του προσωπικού γιατρού επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς, εξετάσεις και εισαγωγές σε νοσοκομεία
Ο πολίτης πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά αλλά ελεύθερα τον προσωπικό γιατρό του έως τα τέλη του 2022, τον οποίο θα έχει και το δικαίωμα να αλλάξει, ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που δεν τον ικανοποιεί.

Το νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί έως τα μέσα Απριλίου, παρουσίασε σήμερα στους δημοσιογράφους Υγείας, ο αρμόδιος υπουργός, Θάνος Πλεύρης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει την εγγραφή όλων των πολιτών στον προσωπικό τους γιατρό, ο οποίος θα τους καθοδηγεί και θα ανοίγει τις επιμέρους πόρτες στο σύστημα Υγείας.

Ο προσωπικός γιατρός θα είναι παθολόγος, γενικός γιατρός, ή παιδίατρος, ωστόσο, για τις περιπτώσεις ασθενών με χρόνια νοσήματα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να μπορεί κατ’ εξαίρεση να είναι ο ειδικός γιατρός που τους παρακολουθεί για το νόσημά τους (π.χ. καρδιολόγος, νεφρολόγος, διαβητολόγος κλπ).

Ο πολίτης πρέπει να επιλέξει υποχρεωτικά αλλά ελεύθερα τον προσωπικό γιατρό του έως τα τέλη του 2022, τον οποίο θα έχει και το δικαίωμα να αλλάξει, ανά πάσα στιγμή, σε περίπτωση που δεν τον ικανοποιεί.

Επισκέψεις και οι ιατρικές πράξεις μόνο με παραπομπή

Το σύστημα που θα εφαρμοστεί στο νέο μοντέλο ΠΦΥ είναι το gate keeping. Στο πλαίσιο αυτό, η παραπομπή από τον προσωπικό γιατρό θα είναι απαραίτητη για την επίσκεψη σε γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, για εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, αλλά και για την εισαγωγή στα νοσοκομεία. Χωρίς τη δική του γνωμάτευση, ο πολίτης δεν θα μπορεί να περνά το κατώφλι των νοσοκομείων, γεγονός το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη θα οδηγήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Γιατροί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα

Στους γιατρούς θα δίνονται κίνητρα για την εγγραφή πολιτών στα μητρώα τους. Το ρόλο του προσωπικού γιατρού θα μπορούν να αναλάβουν πλέον και γιατροί των Κέντρων Υγείας και των ΤΟΜΥ, οι οποίοι θα λαμβάνουν ξεχωριστή αμοιβή από το μισθό τους. Όσον αφορά στους ιδιώτες, θα πρέπει να προηγηθεί η εκδήλωση ενδιαφέροντος προκειμένου να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Και στις δύο περιπτώσεις, μέχρι στιγμής δεν έχει καθοριστεί το ύψος της αμοιβής τους. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα αμείβονται από τον ΕΟΠΥΥ με βάση το πόσοι ασφαλισμένοι είναι εγγεγραμμένοι στη λίστα τους. Η πρόβλεψη αυτή έχει προκαλέσει την αντίδραση των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι σήμερα αμείβονται ανά επίσκεψη ασφαλισμένου.

Σύμφωνα με τις ίδιες συμβάσεις που θα συνάψουν με τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων, θα είναι υποχρεωμένοι να πραγματοποιούν -εάν και όποτε αυτό απαιτείται- εφημερίες στα δημόσια νοσοκομεία και δημόσιες δομές και όπου κληθούν από το Υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες ΥΠΕ να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, όπως σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης ή όπου υπάρχει ανάγκη, κυρίως σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται η διοικητική και λειτουργική ενοποίηση των δομών (Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ) και η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Έλεγχος των δαπανών σε πραγματικό χρόνο και εξοικονόμηση πόρων στον ΕΟΠΥΥ, εισαγωγή ποιοτικών δεικτών στη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ, επέκταση των ΣΔΙΤ και απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία με συμμετοχή και ασφαλιστικών εταιρειών, περιλαμβάνονται, επίσης, στις αλλαγές, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γιατροί ΕΟΠΥΥ: Αντιδράσεις για τις αλλαγές που προωθούνται στην ΠΦΥ

gazzetta
gazzetta reader insider insider