Κρίση στην Ουκρανία: Στην «κόψη του ξυραφιού» - Νέοι βομβαρδισμοί στα Ανατολικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίση στην Ουκρανία: Στην «κόψη του ξυραφιού» - Νέοι βομβαρδισμοί στα Ανατολικά
Στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Τελευταία ενημέρωση 12:47

Συνεχίζεται και την Παρασκευή η διεθνής αγωνία για την κλιμάκωση της έντασης στα ρώσο-ουκρανικά σύνορα, με καταιγισμό ειδήσεων και δηλώσεων από τα εμπλεκόμενα μέρη, ενώ όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, βομβαρδισμός βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην Στανίτσια Λουχάνσκα, πόλη της ανατολικής Ουκρανίας που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων, σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιογράφων του Γαλλικού Πρακτορείου (AFP) που βρίσκονται επί τόπου.

Ο ήχος των βομβαρδισμών ακούγεται στην πόλη αυτή, η οποία επλήγη και χθες από βομβαρδισμό που προκάλεσε ζημιές σε νηπιαγωγείο.

Η Πέμπτη κύλησε με αντικρουόμενες πληροφορίες για βομβαρδισμό νηπιαγωγείου στα ανατολικά, αλληλοκατηγορίες μεταξύ Μπάιντεν και Κρεμλίνου για το ποιος υποδαυλίζει την ένταση και οδεύει προς μία σύγκρουση, αλλά και μια σύνοδο του ΟΗΕ που κατέληξε σε «θέατρο» αντεγκλήσεων μεταξύ των δυτικών κρατών από την μία, και των Ρωσία-Κίνα από την άλλη.

«Τα πάντα είναι πιθανά» σε ό,τι αφορά το τι θα συμβεί στη συνέχεια στα σύνορα της Ουκρανίας, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν. «Τα πάντα είναι πιθανά, και μια μαζική εισβολή των ρωσικών δυνάμων σε ουκρανικό έδαφος και οι διπλωματικές συζητήσεις που ζητάμε εδώ και καιρό».

Πάντως, η Μόσχα είναι ανήσυχη με την κατάσταση στην περιοχή του Ντονμπάς της ανατολικής Ουκρανίας και η κατάσταση εκεί παρουσιάζεται εν δυνάμει πολύ επικίνδυνη, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ενώ στο Κίεβο, ο ουκρανός υπουργός Αμυνας Ολέξιι Ρέζνικοφ δήλωσε ότι από ουκρανικής πλευράς δεν σχεδιάζονται επιθετικές ενέργειες κατά των εδαφών των φιλορώσων αυτονομιστών ή κατά των εδαφών της προσαρτημένης από την Ρωσία Κριμαίας.

Πριν ξεσπάσει πάντως ένας απευχόμενος πόλεμος με πραγματικά πυρά, δείχνει πως μαίνεται για τα καλά ένας «πόλεμος» προπαγάνδας και αμφισβήτησης της αλήθειας εκατέρωθεν.

Η Ρωσία επιμένει στην απόσυρση δυνάμεων

Όπως από εχθές μεταδίδει το Interfax, το ρωσικό υπ. Άμυνας υποστηρίζει πως συνεχίζει να αποσύρει δυνάμεις από την μεθόριο. Σύμφωνα με την Ρωσία, αρκετές μηχανοκίνητες μονάδες πεζικού των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων επέστρεψαν στις βάσεις στους στο Νταγκεστάν και στην Τσετσενία μετά το πέρας των γυμνασίων στα οποία έλαβαν μέρος στην Κριμαία.

Αλλά και σύμφωνα με σημερινές αναμεταδόσεις του πρακτορείου επικαλούμενο ανακοίνωση του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι δέκα βομβαρδιστικά Σουχόι Su-24 τα οποία έχουν τη βάση τους στην χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014, μετακινήθηκαν σε άλλες αεροπορικές βάσεις στο πλαίσιο γυμνασίων.

Οι κινήσεις των ενόπλων δυνάμεων της Ρωσίας παρακολουθούνται στενά το τελευταίο διάστημα. Το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει πως άρχισε να αποσύρει κάποιες δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί σε τομείς κοντά στην Ουκρανία, κάτι που αμφισβητούν το Κίεβο και η Δύση, αντιτείνοντας πως ορισμένες μονάδες και υλικό απλά αντικαθίστανται.

Ωστόσο, η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα την διεξαγωγή το Σάββατο, υπό την διεύθυνση του Βλαντίμιρ Πούτιν, ασκήσεων των ρωσικών στρατηγικών δυνάμεων, με την εκτόξευση βαλιστικών πυραύλων και πυραύλων cruise, εν μέσω της κρίσης ανάμεσα στην Μόσχα και την Δύση.

Νέα ένταση στις ανατολικές επαρχίες

Ο ουκρανικός στρατός και οι φιλορώσοι αυτονομιστές αλληλοκατηγορήθηκαν σήμερα για νέους βομβαρδισμούς στην ανατολική Ουκρανία, στην οποία σημειώνεται από χθες, Πέμπτη, αναζωπύρωση της βίας με φόντο φόβους για επίθεση των ρωσικών δυνάμεων, ωστόσο ο ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρέζνικοφ δήλωσε σήμερα στο κοινοβούλιο πως οι αρχές της χώρας εκτιμούν ότι η πιθανότητα μιας μείζονος κλιμάκωσης της σύγκρουσης με τη Ρωσία είναι χαμηλή.

Οι ουκρανικές αρχές έκαναν λόγο για 20 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός από τους αυτονομιστές στη διάρκεια της νύχτας, ενώ οι φιλορώσοι αντάρτες ανέφεραν 27 βολές από τον ουκρανικό στρατό.

Ωστόσο ο Ρέζνικοφ δήλωσε πως «οι υπηρεσίες πληροφοριών μας βλέπουν κάθε κίνηση που θα μπορούσε να δημιουργήσει εν δυνάμει απειλή για την Ουκρανία. Θεωρούμε πως η πιθανότητα μιας μεγάλης κλιμάκωσης είναι χαμηλή».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 149.000 στρατιώτες γύρω από την Ουκρανία και μερικές ακόμα χιλιάδες αναμένεται να φθάσουν στο εγγύς μέλλον.

Χθες, Πέμπτη, ένα νηπιαγωγείο επλήγη στη Στάνιτσα Λουγκάνσκα, έναν μικρό οικισμό που βρίσκεται υπό κυβερνητικό έλεγχο στην ανατολική Ουκρανία, τη στιγμή που 20 παιδιά και 18 ενήλικοι βρίσκονταν μέσα σ' αυτό.

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, 32 οβίδες έπεσαν στην Στάνιτσα Λουγκάνσκα, με αποτέλεσμα να διακοπεί εν μέρει η ηλεκτροδότησή της.

Οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) ανέφεραν μια σημαντική αύξηση των πυρών, με 189 παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός να έχουν καταγραφεί χθες, Πέμπτη, στην περιοχή του Ντονέτσκ, έναντι 129 προχθές, Τετάρτη.

Τα δύο στρατόπεδα αλληλοκατηγορούνται σχετικά με τις ευθύνες γι' αυτή τη νέα αναζωπύρωση της βίας σε μια σύγκρουση που αφότου ξέσπασε, το 2014, έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.

Προσπάθειες διπλωματικών επαφών

Σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου θα έχει σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό ομόλογό του Λόιντ Όστιν, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Στις 18 Φεβρουαρίου 2022 θα πραγματοποιηθεί τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Σόιγκου και του Όστιν. Η συνομιλία θα πραγματοποιηθεί έπειτα από πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθεί σε ουδέτερο έδαφος με τον ρώσο ομόλογό του, τον Σεργκέι Λαβρόφ, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα έχει εισβάλει στην Ουκρανία μέχρι τότε, όπως ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο κ. Μπλίνκεν πρότεινε στον κ. Λαβρόφ να συναντηθούν «στην Ευρώπη την προσεχή εβδομάδα» και η ρωσική πλευρά ανταποκρίθηκε «αντιπροτείνοντας ημερομηνίες στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, κάτι που δεχθήκαμε, υπό τον όρο ότι δεν θα έχει γίνει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» μέχρι τότε, ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Νεντ Πράις.

Επισημαίνεται ακόμα, πως σήμερα ξεκινά η διάσκεψη για την Ασφάλεια στο Μόναχο, με την συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου ένα από τα βασικά ζητήματα είναι και η κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη.

Νωρίτερα, ωστόσο, η Γερμανίδα υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ επιτέθηκε στη Ρωσία λέγοντας πως θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ευρώπης εγείροντας «απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο».

«Με την ανάπτυξη άνευ προηγουμένου στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και απαιτήσεις που χρονολογούνται από τον ψυχρό πόλεμο, η Ρωσία θέτει υπό αμφισβήτηση τις θεμελιώδεις αρχές της ευρωπαϊκής ειρηνικής τάξης» πραγμάτων, ανέφερε η κυρία Μπέρμποκ σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε, αξιώνοντας η Μόσχα να κάνει «σοβαρές προσπάθειες αποκλιμάκωσης».

Tην ίδια στιγμή, το Κίεβο δίνει μικρές πιθανότητες για μια στρατιωτική επιχείρηση ευρείας κλίμακας σε περίπτωση εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Ολεξέι Ρεζνίκοφ ανέφερε πως «εκτιμούμε ότι υπάρχουν μικρές πιθανότητες για μια κλιμάκωση ευρείας κλίμακας από την πλευρά της Ρωσίας».

Ο ίδιος ανέφερε πως μέχρι σήμερα η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περί τους 149.000 στρατιώτες στα ουκρανικά σύνορα, ενώ αναμένεται ενίσχυση τους με αρκετές χιλιάδες ακόμα στο κοντινό μέλλον.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπλίνκεν: Η Ρωσία σχεδιάζει ένα πρόσχημα για να επιτεθεί στην Ουκρανία

Ουκρανία: Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ μιλά για ρωσικές απαιτήσεις που ανάγονται «στον ψυχρό πόλεμο»

Ρωσία: Ο Μπάιντεν υποδαυλίζει την ένταση με τις δηλώσεις περί επικείμενης εισβολής

gazzetta
gazzetta reader insider insider