Η Ρωσία απάντησε στις ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας - Απέλαση Αμερικανού διπλωμάτη από τη Μόσχα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ρωσία απάντησε στις ΗΠΑ για τις εγγυήσεις ασφαλείας - Απέλαση Αμερικανού διπλωμάτη από τη Μόσχα
Η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μπαρτλ Γκόρμαν, χωρίς να δίνεται στη δημοσιότητα από το ρωσικό ΥΠΕΞ ο λόγος για την απέλαση του.

Οι ΗΠΑ έλαβαν την απάντηση της Ρωσίας στις προτάσεις ασφαλείας της Ουάσινγκτον σήμερα Πέμπτη, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η απάντηση παραδόθηκε στον πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Ρωσία Τζον Σάλιβαν στη Μόσχα.

Λίγο νωρίτερα, έγινε γνωστό πως η ρωσική κυβέρνηση προχώρησε στην απέλαση του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ στη Μόσχα, Μπαρτλ Γκόρμαν, χωρίς να δίνεται στη δημοσιότητα από το ρωσικό ΥΠΕΞ ο λόγος για την απέλαση του.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε πως θα απαντήσει σε αυτή την κίνηση, σύμφωνα με διπλωματική πηγή των ΗΠΑ που μίλησε στο πρακτορείο RIA.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η Ρωσία απέλασε τον αναπληρωτή επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής Μπαρτ Γκόρμπαν, ο οποίος ήταν ο δεύτερος στην ιεραρχία της πρεσβείας και βασικό μέλος της ομάδας της», αναφέρεται σε δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες εκδοχές για να απαντήσουν στην κίνηση αυτή της Ρωσίας, δήλωσε η πρεσβεία προς το πρακτορείο TASS. «Ο Ρώσος αναπληρωτής πρέσβης έφυγε πρόσφατα στο πλαίσιο μιας εναλλαγής, καθώς η θητεία του έληξε τον Ιανουάριο. Οι ενέργειες της Ρωσίας κατά του αναπληρωτή πρέσβη των ΗΠΑ ήταν αδικαιολόγητες, θεωρούμε πως η κίνηση αυτή επιβαρύνει τις σχέσεις και διερευνούμε πιθανές επιλογές για απάντηση», δήλωσε η αμερικανική διπλωματική αποστολή.

Η πρεσβεία υποστηρίζει ότι η βίζα που διέθετε ο αναπληρωτής επικεφαλής της διπλωματικής αποστολής εξακολουθούσε να είναι σε ισχύ. «Η θητεία του αναπληρωτή πρέσβη Γκόρμπαν δεν είχε ακόμη λήξει: είχε ακόμη βίζα σε ισχύ και βρισκόταν στη Ρωσία για λιγότερο από τρία χρόνια» δήλωσε η αμερικανική πρεσβεία.

Νωρίτερα το ρωσικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Μόσχα Τζον Σάλιβαν αποχώρησε από το κτίριο του υπουργείου Εξωτερικών χωρίς να προβεί σε σχόλια, υπενθυμίζοντας ότι νωρίτερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του Λούίτζι Ντι Μάιο, δήλωσε ότι οι ρωσικές απαντήσεις στις προτάσεις των ΗΠΑ για τα ζητήματα ασφαλείας θα διαβιβασθούν στους Αμερικανούς εκπροσώπους εντός της ημέρας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λευκορωσία: Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε πυρηνικά όπλα σε περίπτωση απειλής από τη Δύση

ΥΠΕΞ Ιταλίας: Η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι επιθυμεί διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider