Πολιτική | Ελλάδα
18-12-2021 | 17:00

Μητσοτάκης: Tα 3 μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση σε ρεύμα, φυσικό αέριο και για αγρότες- Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός

Newsroom
Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Tα 3 μέτρα στήριξης για την ενεργειακή κρίση σε ρεύμα, φυσικό αέριο και για αγρότες- Υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός
live updates: Ανανεώθηκε πριν

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 18:10

Με 158 “ναι” υπερψηφίστηκε ο προϋπολογισμός. Τον προϋπολογισμό του υπουργείου Άμυνας υπερψήφισαν εκτός από τους κυβερνητικούς βουλευτές και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, της Ελληνικής Λύσης και η ανεξάρτητη βουλευτής Κωνσταντίνα Αδάμου. Συνολικά εγκρίθηκε με 191 «ναι» και 109 «όχι».

Νωρίτερα τη διπλή άνοδο του κατώτατου μισθού εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 αλλά και 3 μέτρα στήριξης από την ενεργειακή ακρίβεια που θα αφορούν στα «βάρη» που αυτή προκαλεί φέτος στο ρεύμα, στο φυσικό αέριο και στον αγροτικό τομέα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση για τον νέο Προϋπολογισμό. Πρόσθεσε πως θα ληφθούν και άλλα μέτρα στήριξης για το 2022 αφού, όπως εκτίμησε, η κρίση θα συνεχισθεί. Προηγουμένως, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας είχε ανακοινώσει παρατάσεις των μέτρων στήριξης από την  υγειονομική κρίση

Αναλυτικά, τα τρία μέτρα στήριξης από την ενεργειακή κρίση που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός είναι τα εξής:

1.     Θα υπάρχει πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια για τα ευάλωτα νοικοκυριά. 

2.     Θα υπάρχει αύξηση της έκπτωσης στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% για το μήνα Δεκέμβριο.

3.     Στους αγρότες θα υπάρχει κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο έως και το μήνα Δεκέμβριο.

Ο πρωθυπουργός, για την ενεργειακή κρίση ανέφερε πως η ακρίβεια θα είναι μαζί μας ακόμη για ένα διάστημα, θα μας πολιορκεί». Και θα παρεμβαίνει όπου χρειάζεται από τους λογαριασμούς τού ρεύματος έως και το καλάθι της νοικοκυράς αλλά «χωρίς να πληγώσουμε τη δημοσιονομική ισορροπία». Αναφέρθηκε στα 1,35 δισ. ευρώ μέτρα στήριξης του 2021 για την ενεργειακή κρίση, αλλά και ξεκαθάρισε πως αυτό που συμβαίνει στις διεθνείς αγορές της ενέργειας, «δεν έχει ιστορικό προηγούμενο» ειδικά στο φυσικό αέριο. Εξήγησε πως οι αυξήσεις στο φυσικό αέριο ήταν έξω από κάθε προβλεπτικό μοντέλο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, είναι δύσκολο να εξηγήσει κανείς στον καταναλωτή ότι, εάν δεν υπήρχε κρατική παρέμβαση, η αύξηση στους λογαριασμούς του θα ήταν μεγαλύτερη. Ωστόσο, οι επιβαρύνσεις αυτές θα ήταν δυσθεώρητες για τα ελληνικά νοικοκυριά, αν δεν είχαν εφαρμοσθεί οι εν λόγω παρεμβάσεις.  

Στην ομιλία του, ο κ. Μητσοτάκης άφησε να εννοηθεί πως η κυβέρνηση εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση θα επεκταθεί και εντός του επόμενου έτους, με συνέπεια να σχεδιάζεται η παράταση των μέτρων προστασίας. «Τον ίδιο δυναμικό χαρακτήρα θα έχουν οι παρεμβάσεις μας και για τους πρώτους μήνες του 2022, στην περίπτωση που χρειαστεί – και που εκτιμώ ότι θα χρειαστεί», σημείωσε χαρακτηριστικά.  

Όπως συμπλήρωσε, θα διασφαλισθεί ότι η επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις θα είναι η ελάχιστη δυνατή μέχρι να ξεπερασθεί αυτή την παγκόσμια κρίση ακρίβειας, κάτι που τουλάχιστον η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εκτιμά ότι θα γίνει το δεύτερο εξάμηνο του 2022. 

Επανέλαβε την διπλή άνοδο του κατώτατου μισθού το 2022. Επισήμανε πως οι κινήσεις θα γίνουν εντός του 1ου εξαμήνου με τρόπου που δεν θα θίγει την ανταγωνιστικότητα, αλλά θα παράσχει στήριξη έναντι της ενεργειακής κρίσης τους εργαζομένους. 

Διέβη τον Ρουβίκωνα 

Ο Κ. Τσίπρας διέβη τον πολιτικό Ρουβίκωνα και αποφάσισε να ζητήσει εκλογές, ανέφερε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής σχολιάζοντας το σχετικό αίτημα του κ. Τσίπρα., στην ομιλία του στην συνεδρίαση για τον προϋπολογισμό.

«Εάν υπάρχει ένας πολιτικός στη χώρα που θα είχε ουσιαστικό όφελος από τις πρόωρες εκλογές δεν θα ήσασταν εσείς κ. Τσίπρα αλλά εγώ. Και στο παρελθόν ουκ ολίγες ευκαιρίες για να πάω σε πρόωρες εκλογές με το αποτέλεσμα για την παράταξη μας να ήταν καλύτερο από τις εκλογές του 2019. Δεν το έκανα, δεν είμαστε το ίδιο, γιατί μας χωρίζει μια άβυσσος ευθύνης απέναντι στις ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του.  

Ο πρωθυπουργός επισήμανε πως το μεγάλο πλεονέκτημα της χώρας και πηγή της ευημερίας είναι η πολιτική σταθερότητα.

«Έχω εξήγηση γιατί ζητήσατε εκλογές σήμερα- όχι γιατί πιστεύετε πως θα είστε πρώτο κόμμα αλλά γιατί φοβάστε πως όσο περνάει ο χρόνος κινδυνεύετε να γίνετε τρίτο κόμμα, δίπλα σας είναι η αιτία» προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τόνισε:

«Εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, στο τέλος της τετραετίας, είτε το ζητάτε, είτε όχι».

Έχετε ίδιες απόψεις με τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι έχει τις ίδιες ακραίες απόψεις με «όλους αυτούς τους Θεματοφύλακες του Συντάγματος» λέγοντας «είστε ακόμη μία φορά στο περιθώριο της κοινωνίας» και προσέθεσε: «Εάν εσείς θέλετε να οδηγήσετε την χώρα σε εξάρσεις και ανένδοτους, έχετε το δικαίωμα να το κάνετε, εσείς θα καταδικαστείτε από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού»

Περνώντας στο θέμα του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2022, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει καταγράψει ανάπτυξη 9,3% στο 9μηνο, την τρίτη καλύτερη στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι «κατέρρευσε η αντιπολίτευση της καταστροφής» και τόνισε:

«Η πολιτική μας μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και ξεπέρασε τις προσδοκίες. Πράγματι η κυβέρνηση έπεσε έξω στους υπολογισμούς της, άλλα έπεσε έξω προς τα πάνω, με ένα αναπτυξιακό άλμα, που δεν προέκυψε τυχαία, αλλά ήλθε ως αποτέλεσμα μιας πολιτικής, που μετέτρεψε τις δυσκολίες σε ευκαιρίες και έτσι ξεπέρασε τις προσδοκίες».

Είχαμε 57 μειώσεις φόρων

Στο 9μηνο καταγράφηκε αύξηση του δημόσιου πλούτου 9%, η τρίτη καλύτερη στην ευρωζώνη, ανέφερε ο πρωθυπουργός. “ 'Όσοι από αυτό το βήμα πέρσι μιλούσαν για στασιμότητα, διαψεύστηκαν”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ πρόσθεσε ότι οι επιδώσεις της οικονομίας ήταν καλύτερες και από τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε αντίθετη πορεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία που κυβερνούν οι Σοσιαλιστές, ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι διπλός: «Ανάπτυξη από τη μια, κοινωνική φροντίδα από την άλλη», σημείωσε προσθέτοντας χαρακτηριστικά: «Έτσι και φέτος και πέρσι και του χρόνου οι Έλληνες επιβαρύνονται με λιγότερους φόρους και λιγότερες εισφορές και λιγότερο ΕΝΦΙΑ», αφού συνολικά υπάρχουν 57 μειώσεις φόρων για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. 

Επανέλαβε τα μέτρα στήριξης περιλαμβανομένης της έκτακτης ενίσχυσης χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με αναπηρία.  «Είναι μία μικρή ενίσχυση για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός που θα τη δουν τις επόμενες ημέρες στους λογαριασμούς τους.

Το '22 εκτός ενισχυμένης εποπτείας

Η ΕΚΤ ενέκρινε ειδικό πρόγραμμα για τα ελληνικά ομόλογα και αυτό είναι αποτέλεσμα της αξιοπιστίας που έχει κερδίσει η Ελλάδα τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι “εντός του 2022 αυτή η αξιοπιστία της χώρας θα οδηγήσει εκτός του καθεστώτος της ενισχυμένης εποπτείας", καθώς και ότι θα είναι έτος πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ.

Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ

Επισημαίνοντας πως «πρέπει να αναμετρηθούμε με την Όμικρον και τη διεθνή κρίση στην ενέργεια», ο πρωθυπουργός στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στο θέμα της πανδημίας και τη συζήτηση που γίνεται. 

Ανέφερε πως όλα τα στοιχεία για την Όμικρον λένε πως διαδίδεται με μεγαλύτερη ταχύτητα και «ελπίζουμε τα συμπτώματα της να είναι ηπιότερα», είπε πως «η πιο σημαντική άμυνα είναι η τρίτη δόση του εμβολίου σε όλους τους πολίτες». «Πρώτοι στην Ευρώπη ανοίξαμε την τρίτη δόση για όλους τους πολίτες. Στόχος μας είναι να καθυστερήσουμε την εξάπλωση της Όμικρον, επιταχύνοντας τους εμβολιασμούς». Εάν κάποιος είναι θωρακισμένος και με τις τρεις δόσεις δεν θα νοσήσει σοβαρά» σημείωσε και επισήμανε ότι τις ημέρες των εορτών πρέπει να είμαστε διπλά προσεκτικοί, και να κάνουμε rapid ή self test και οι εμβολιασμένοι. 

Για τη μελέτη Τσίοδρα, επισήμανε ότι «πρόκειται για δεδομένα που πρώτος εγώ επικαλούμαι, εδώ και πολλούς μήνες». Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε «Κύριε Τσίπρα δεν είστε και εδώ διαβασμένος. Να σας θυμίσω τι έλεγα τον Φεβρουάριο του 2020: "Υπάρχει πράγματι ένα πρόβλημα στα περιφερειακά νοσοκομεία, πρόβλημα, που απαντάται και σε άλλες χώρες, αυτό σίγουρα είναι ένα μάθημα για την επόμενη ημέρα"» και τόνισε: 

«Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και τις ΜΕΘ. Από την πρώτη στιγμή επιβολής του πρώτου lockdown, γνωρίζαμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μας παρέδωσε στον τομέα των ΜΕΘ μία τραγική κατάσταση». 

Σημείωσε ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι μία λύση ανάγκης, «στην οποία αναγκαζόμαστε όταν η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη» και απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση αναρωτήθηκε «το πρόβλημα αυτό παρατηρήθηκε μόνον επί ημερών μας ή το αντιμετωπίσατε και εσείς, κ. Τσίπρα και Πολάκη;». 

«Εάν είχαμε σήμερα μία σοβαρή αντιπολίτευση, θα έπρεπε να σκύψουμε πάνω στην ουσία του προβλήματος, που είναι ότι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται στην πράξη μία άσκηση πολύ πιο σύνθετη. Ια πρέπει επίσης να είμαστε στοιχειωδώς ειλικρινείς, και να πούμε πως αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα συμβαίνουν σε συστήματα πολύ πιο ώριμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μεγάλο θράσος να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε πλάτη στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Συνεχίζοντας την κριτική στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην αντιμετώπισης της πανδημίας, ο πρωθυπουργός απευθύνθηκε στον Αλ. Τσίπρα λέγοντας «είπατε με το μεγάλο θράσος που σας χαρακτηρίζει, ότι βάλατε πλάτη» και επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταψήφισε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. «Πάμε να δούμε πόσο πλάτη βάλατε: Καταψηφίσατε την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού υγειονομικών και των πολιτών άνω των 60, αλλά και τα αυστηρά μέτρα κατά των ψευδών πιστοποιητικών εμβολιασμών» είπε και προσέθεσε: «Να τη χαίρεστε τη στήριξη που μας παρείχατε κ. Τσίπρα».

Είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει

«Προσπαθούμε συνέχεια να κάνουμε το καλύτερο, με δύο στόχους: την ανάπτυξη της χώρας και την προστασία των πλέον ευάλωτων. Κανείς δεν είναι πιο κοινωνικά ευαίσθητος από τον άλλον σε αυτήν την αίθουσα» δήλωσε ο πρωθυπουργός, και κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι επαναλαμβάνει «την καραμέλα πως δεν θα ωφεληθεί κανείς από το Ταμείο Ανάκαμψης παρά μόνον οι μεγάλες επιχειρήσεις» επισήμανε: «Με το επιτόκιο που μας προσφέρει το Ταμείο Ανάκαμψης όλοι οι επαγγελματίες που έχουν ρεαλιστικά επενδυτικά σχέδια μπορούν να ωφεληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης». 

«Εντός του 22 θα αυξηθεί για δεύτερη φορά ο κατώτατος μισθός» προσέθεσε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως δεν είναι ακόμη έτοιμος να μιλήσει για το ύψος της αύξησης. 

«Δεν είμαι έτοιμος να το πω γιατί εγώ δεν κοροϊδεύω, όπως εσείς κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με τέτοιον τρόπο ώστε να μην διακινδυνεύσει η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και για να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών» τόνισε και κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση λέγοντας «είστε πάντα παρόντες σε ό,τι διχάζει και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει».

Η αξιωματική αντιπολίτευση σπάει για ακόμη μία φορά μία παράδοση στο Κοινοβούλιο

Κύριε Τσίπρα είστε πάντα παρόντες σε αυτά που διχάζουν και μονίμως απόντες σε ό,τι ενώνει, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες. 

«Σε ό,τι αφορά στις αμυντικές δαπάνες, σε αυτή τη συγκυρία, έχοντας κληρονομήσει Ένοπλες Δυνάμεις, όπου για 10 χρόνια δεν έγιναν καθόλου επενδύσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση καταψηφίζει τις αμυντικές δαπάνες, σπάζοντας για ακόμη μία φορά μία παράδοση στο Κοινοβούλιο, που έλεγε πως παρά τις διαφωνίες μας τα κόμματα της αντιπολίτευσης υπερψήφιζαν τις αμυντικές δαπάνες» επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.