Οι ΗΠΑ αυξάνουν τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι ΗΠΑ αυξάνουν τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου
Το Κογκρέσο ενέκρινε το βράδυ της Τρίτης, λίγη ώρα μετά τη λήξη των συνομιλιών Μπάιντεν – Πούτιν, τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 768 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο προϋπολογισμός δείχνει ότι οι ΗΠΑ υπολογίζουν όλες τις πιθανές εξελίξεις στην Ουκρανία.

Η ριζοσπαστική πτέρυγα των Δημοκρατικών πίστεψε ότι έχοντας τον έλεγχο στο Κογκρέσο και την Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταφέρει να περάσει τον πρώτο βασικό πολιτικό της στόχο, μετά το κοινωνικό κράτος: την περικοπή των αμυντικών δαπανών μετά από δεκαετίες ολοένα και μεγαλύτερης αύξησης. Στον απόηχο της ατελέσφορης τηλεδιάσκεψης Μπάιντεν και Πούτιν, το μέρος αυτό των Δημοκρατικών ηττήθηκε κατά κράτος, καθώς στο Κογκρέσο πέρασε ο νέος αμυντικός προϋπολογισμός ύψους 768 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένος κατά 24 δισ. δολάρια σε σχέση με πέρσι.

Διακομματική συναίνεση ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία

Ο νέος προϋπολογισμός είναι κομμένος και ραμμένος στα άμεσα προβλήματα των ΗΠΑ: την άνοδο της Κίνας και την ενδεχόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία, για την οποία οι ΗΠΑ φαίνεται ότι προσπαθούν να προετοιμαστούν με κάθε τρόπο.

Εξ ου και απορρίφθηκε και η πρόταση Μπάιντεν, να παραμείνει ο προϋπολογισμός του Πενταγώνου σταθερός αλλά να αλλάξει το μείγμα χρηματοδότησης υπέρ της στρατιωτικής τεχνολογίας και της κυβερνοασφάλειας. Το κοινοβουλευτικό σώμα ψήφισε συντριπτικά υπέρ της αύξησης των δαπανών και της επένδυσης σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα αεροσκαφών και πλοίων (363 υπέρ και μόλις 70 κατά).

Παρόλα αυτά, εξέλειπε από το τελικό κείμενο που ψηφίστηκε η διάταξη που όριζε τον κ. Μπάιντεν να επιβάλει κυρώσεις για τον Nord Stream ΙΙ, σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων. Η διάταξη αυτή η οποία πέρασε από την Βουλή των Αντιπροσώπων, "κόπηκε" στο τελικό κείμενο της Γερουσίας για να συζητηθεί ξεχωριστά, αν προκύψει ζήτημα. Αποτελεί μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά Μπάιντεν, μετά τη συνομιλία που είχαν με τον Βλ. Πούτιν.

Σε αντιστάθμισμα αυτής της απόρριψης, η Γερουσία κατέρριψε μια δικομματική προσπάθεια των Γερουσιαστών Μπέρνι Σάντερς, Ραντ Πολ (Ρεπουμπλικάνος από το Κεντάκι) και Μάικ Λι (Ρεπουμπλικάνος από τη Γιούτα), να εμποδίσουν την πώληση όπλων ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων στη Σαουδική Αραβία. Οι τρεις Γερουσιαστές υποστήριξαν ότι η αποστολή των όπλων αυτών θα ανταμείψει την κυβέρνηση των Σαούντ για τη συνέχιση του πολέμου στην Υεμένη.

Ο αμυντικός προϋπολογισμός και η παράλυση του αμερικάνικου κοινοβουλευτισμού

Ο αμερικάνικος κοινοβουλευτισμός έχει μπει εδώ και καιρό σε μια ασυνήθιστη παράλυση εξαιτίας των μεγάλων διαιρέσεων που διαπερνούν και τα δύο κόμματα των ΗΠΑ οριζόντια. Τα πακέτα ανάκαμψης Μπάιντεν βρίσκουν φίλους και εχθρούς και στις δύο πλευρές του αμερικάνικου κοινοβουλίου και έχουν οδηγήσει την αμερικάνικη κοινοβουλευτική ζωή σε έναν αγώνα δρόμου. Κάθε ισχυρή τάση μέσα στα δύο κόμματα προσπαθεί να κάνει κινήσεις φθοράς στον αντίπαλο. Για την ώρα, χάνουν πόντους διαρκώς οι Δημοκρατικοί, καθώς αναγκάζονται να επικυρώνουν ολοένα και περισσότερες αποφάσεις των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι έχουν καταλάβει το ρόλο τους και «οδηγούν» την κατάσταση.

Ενδεικτικό παράδειγμα είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός αμυντικών δαπανών. Για να περαστεί όπως κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι Δημοκρατικοί είχαν μόλις συμφωνήσει να υπερψηφιστεί μια ακόμα αύξηση του ορίου χρέους των ΗΠΑ, για να μην υπάρξει κίνδυνος χρεωκοπίας. Παράλληλα αυτή η αύξηση του ορίου χρέους θα βοηθήσει μεν τον Μπάιντεν να ολοκληρώσει την εφαρμογή του πακέτου για το κοινωνικό κράτος, αλλά μόνο με τις περικοπές που έχουν επιβάλλει οι Ρεπουμπλικάνοι.

Έτσι, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, έχουμε έναν νέο αμυντικό προϋπολογισμό στις ΗΠΑ ο οποίος δεν είναι προϊόν μακράς διαβούλευσης, αλλά αποτέλεσμα μιας fast track διαδικασίας που έγινε σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο στο Κογκρέσο μέσα σε λιγότερο από μία εβδομάδα.

Οι μικρές και σημαντικές αλλαγές

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι μικροαλλαγές που φέρνει το νέο νομοσχέδιο, πέρα από τις αμυντικές δαπάνες. Ο μισθός των στρατιωτών και των αξιωματικών αυξάνει κατά 2,7%, συγκροτείται εθνική επιτροπή για να εξετάσει την ιστορία του πολέμου στο Αφγανιστάν, ενώ απαγορεύονται οι εισαγωγές προϊόντων από την κινέζικη επαρχία Σιντζιάνγκ, τόπο των Ουιγούρων που αποτελούν υποκείμενα μεγάλων διακρίσεων στην Κίνα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης η απόρριψη τελικά της διάταξης κατά την οποία οι γυναίκες θα μπορούν να είναι επιλέξιμες στον αμερικάνικο στρατό όπως και οι άντρες (κάτι που τώρα δεν ίσχυε και ήταν να αναθεωρηθεί το 2016) και η απόρριψη του νόμου του 2002 με βάση τον οποίο οι ΗΠΑ είχαν εισβάλλει στο Ιράκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider