Μπάιντεν και Πούτιν συμφώνησαν ότι διαφωνούν - Δεν μειώνεται άμεσα η ένταση στην Ουκρανία

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μπάιντεν και Πούτιν συμφώνησαν ότι διαφωνούν - Δεν μειώνεται άμεσα η ένταση στην Ουκρανία
Η κρίση στην Ουκρανία φαίνεται πως δεν αποσοβήθηκε πλήρως, αλλά η σύγκρουση μετατέθηκε για αργότερα. Το αποτέλεσμα της δίωρης συνομιλίας των δύο ηγετών θα αποσαφηνιστεί το επόμενο διάστημα.

Στη σημαντική διαδικτυακή συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες, με τα σύννεφα της σύγκρουσης να συγκεντρώνονται απειλητικά πάνω από την Ουκρανία, τα πράγματα έδειξαν ότι δεν προχωρούν σε μια ριζική αλλαγή πλεύσης. Η μεγάλη σημασία της σημερινής συζήτησης φάνηκε στις μικρές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα, η γραμμή τηλεδιάσκεψης ασφαλείας, ειδικά σχεδιασμένη για την επικοινωνία των εθνικών ηγετών, η οποία έχει αντικαταστήσει το περιώνυμο "κόκκινο τηλέφωνο" του Ψυχρού Πολέμου, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται καθώς μέχρι σήμερα ήταν ανενεργή και προτιμούνταν πιο συμβατικές μέθοδοι.

Η σημερινή διάσκεψη είναι η πέμπτη συνομιλία μεταξύ Πούτιν και Μπάιντεν από την ανάληψη της προεδρικής θέσης από τον τελευταίο. Προηγουμένως, οι δύο ηγέτες είχαν τρεις τηλεφωνικές συνομιλίες και συναντήθηκαν αυτοπροσώπως στη Γενεύη τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Η σύνοδος κορυφής της Γενεύης έγινε η πρώτη σύνοδος κορυφής Ρωσίας - ΗΠΑ από το 2018.

Με τα ρωσικά στρατεύματα να συγκεντρώνονται κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων και με την αμερικάνικη βοήθεια να φτάνει στην Ουκρανία, οι φόβοι για επικείμενη εισβολή της Ρωσίας δεν σταματούν. Οι δύο ηγέτες, ο ένας από τον Λευκό Οίκο κι ο άλλος από την κατοικία στο Σότσι, ξεκίνησαν τη συνομιλία εγκάρδια, αλλά ως το τέλος είχαν ξεδιπλώσεις όλες τους τις διαφωνίες.

Επί της αρχής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαιώνει αυτό που γνωρίζουν όλοι, ότι θα εγγυηθεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, χωρίς να δηλώνει τον βαθμό εμπλοκής του. Αντίστοιχα, ο Πούτιν συνεχίζει να θεωρεί ότι η Ουκρανία αποτελεί απειλή για τη Ρωσία μέσω των στενών στρατιωτικών και πολιτικών δεσμών της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, αλλά και αυτός δεν άνοιξε περαιτέρω τα χαρτιά του. Σε δηλώσεις που έκανε ο Πούτιν σήμερα το πρωί, αναφερόμενος στην περιοχή της Κριμαίας (Ντονμπάς) η οποία ήταν αυτή που προσαρμόστηκε το 2014, είπε ότι δεν σκέφτεται επί του παρόντος να προσκαλέσει τις ΗΠΑ σε συζητήσεις με σκοπό τη διαπραγμάτευση των Συμφωνιών του Μινσκ, καθώς θεωρεί ότι είναι επαρκής συμφωνία και επαφίεται στην Ουκρανία να την εφαρμόσει.

Σε δήλωση του Λευκού Οίκου σχετικά με τη συνομιλία των 2 ηγετών ανέφερε ότι ο Μπάιντεν «εξέφρασε τις βαθιές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων Συμμάχων μας για την κλιμάκωση των δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης».

«Επανέλαβε επίσης την υποστήριξή του για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και κάλεσε για αποκλιμάκωση και επιστροφή στη διπλωματία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο πρόεδροι ανέθεσαν στις αντίστοιχες ομάδες τους να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις τους, με τον Λευκό Οίκο να προσθέτει ότι «οι ΗΠΑ θα το κάνουν σε στενό συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους».

Εκτός από το ζήτημα της Ουκρανίας, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «τον διάλογο ΗΠΑ-Ρωσίας για τη Στρατηγική Σταθερότητα, έναν ξεχωριστό διάλογο για την αυξημένη απειλή του ransomware, καθώς και την κοινή εργασία σε περιφερειακά ζητήματα όπως το Ιράν», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Κυρώσεις και Nord Stream II στη φαρέτρα του Μπάιντεν

Τα δύο βασικά όπλα που έχει ο Μπάιντεν για να διαπραγματευτεί απέναντι στον Πούτιν, πριν τα πράγματα φτάσουν στο μη παρέκει και χρειαστεί απ’ευθείας στρατιωτική ανάμειξη των ΗΠΑ ή του ΝΑΤΟ, είναι οι οικονομικές κυρώσεις και η διακοπή παροχής του αγωγού Nord Stream II, δηλαδή να σταματήσει η Γερμανία να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία ως αντίποινα για πιθανή εισβολή στην Ουκρανία.

Το πιο ακραίο σενάριο θέλει τον Μπάιντεν να εισηγείται την πλήρη αποκοπή της Ρωσίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, μια κίνηση ανάλογη του οικονομικού εμπάργκο που έχει επιβληθεί στο Ιράν.

Από την πλευρά του ο Πούτιν έχει δείξει ότι δεν δρουν αποτρεπτικά προς τα σχέδιά του τέτοιες κυρώσεις. Επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι μια ταχεία και ολομέτωπη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία δεν είναι δυνατόν να αναχαιτιστεί από τον ουκρανικό στρατό, όση βοήθεια κι αν παρέχουν οι ΗΠΑ.

Η επόμενη μέρα ξημερώνει με εντάσεις, καθώς ήδη παρατηρήθηκαν έντονες αψιμαχίες στα ουκρανικά σύνορα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider