Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ τραβάνε το σχοινί με εκατέρωθεν απειλές

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ τραβάνε το σχοινί με εκατέρωθεν απειλές
Η Ρωσία και οι ΗΠΑ αυξάνουν την μεταξύ τους ένταση πάνω από την Ουκρανία με εκατέρωθεν απειλές. Την ίδια στιγμή η Ουκρανία αγοράζει drones από την Τουρκία.

Η ένταση πάνω από την Ουκρανία είναι στο χειρότερο σημείο της από το 2014, όπου και έγιναν τα γεγονότα απόσχισης της Κριμαίας. Πάνω από τα ίδια εδάφη, Ρωσία και ΗΠΑ ανεβάζουν διαρκώς την ένταση και πλέον στο παιχνίδι του ανταγωνισμού μπλέκονται και μικρότερες δυνάμεις.

Η Ουκρανία προειδοποιεί ότι η Ρωσία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη χώρα πριν από μια προγραμματισμένη στρατιωτική εισβολή. Ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ είπε στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας την Παρασκευή ότι ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία και στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία υπολογίζεται σε 94.300, προειδοποιώντας ότι είναι πιθανή μια «κλιμάκωση μεγάλης κλίμακας» τον Ιανουάριο.

Η Μόσχα αρνείται ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και ισχυρίζεται ότι η υποστήριξη του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία -η οποία εκτός από όπλα συμπεριλαμβάνει και στρατιωτική εκπαίδευση- συνιστά αυξανόμενη απειλή για τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας. Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ ειδοποίησε μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, ότι ως επόμενο βήμα κλιμάκωσης οι ΗΠΑ σχεδιάζουν νέες κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.

«Δεν θα δεχτώ τις κόκκινες γραμμές κανενός»

Σε ενημέρωσή του προς τους συντάκτες του Λ. Οίκου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι μέσα στην εβδομάδα θα κάνει μια βιντεοκλήση με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, με σκοπό την εκτόνωση της έντασης. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε στους δημοσιογράφους ότι αναμένει να έχει μια μακρά συζήτηση με τον Ρώσο ηγέτη και προειδοποίησε ότι δεν θα «δεχτεί τις κόκκινες γραμμές κανενός».

«Αυτό που κάνω είναι να συγκεντρώσω αυτό που πιστεύω ότι είναι το πιο ολοκληρωμένο και ουσιαστικό σύνολο πρωτοβουλιών που θα καταστήσει πολύ, πολύ δύσκολο για τον κ. Πούτιν να προχωρήσει και να κάνει αυτό που οι άνθρωποι ανησυχούν ότι πρόκειται να κάνει», είπε ο Μπάιντεν.

Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές του Πούτιν; Ο Λαβρόφ στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Δύση «παίζει με τη φωτιά» στο θέμα αυτό, αρνούμενη στη Ρωσία να έχει λόγο σε οποιαδήποτε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.

Η Ουκρανία είναι μία από τις χώρες που πίεσε πολύ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και πλέον επεκτείνεται στρατιωτικά με βάση τη βοήθεια που λαμβάνει από τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ. Για παράδειγμα, η Ουκρανία θα ξεκινήσει αυτό το μήνα την κατασκευή δύο ναυτικών βάσεων με βρετανική βοήθεια, μία στη Μαύρη Θάλασσα και άλλη μία στην Αζοφική Θάλασσα, ενώ επεκτείνει και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του δήλωσε την Παρασκευή ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιδιώξει δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποκλείουν την επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα θα ζητήσει «μια νομικά δεσμευτική συμφωνία που θα αποκλείει κάθε περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη οπλικών συστημάτων που θα μας απειλούσαν σε εδάφη γειτονικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας».

Ο ρόλος της Τουρκίας

Η Άγκυρα βλέπει την ένταση στην περιοχή ως ευκαιρία να «ρεφάρει» για την υποχώρηση που έχει δεχθεί η επιρροή της τα τελευταία χρόνια από το 2008 και μετά και κυρίως μετά τα πρόσφατα γεγονότα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ που ενίσχυσαν τη θέση της Ρωσίας. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και για την επέκταση της επιρροής της δικής της πολεμικής βιομηχανίας, φέρεται να πούλησε drones στην Ουκρανία, τα οποία χρησιμοποιεί στο πεδίο της μάχης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία, ο Πούτιν είπε στον Ερντογάν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν «προκλητική δραστηριότητα» και χρησιμοποιούν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Mπαϊρακτάρ, σε μια περαιτέρω προσπάθεια να υπονομεύσουν τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Μινσκ.

Η Τουρκία από την πλευρά της δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησε ο Ερντογάν με τον Πούτιν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί η Τουρκία για την ανάπτυξη τουρκικής κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών από την Ουκρανία, προσπαθώντας να μην «ανακατέψει» τη χώρα του, όμως στην πραγματικότητα αυτή είναι μια κυνική ομολογία άμεσης εμπλοκής στο Ουκρανικό. Με τα σημερινά δεδομένα, η Τουρκία θα επιδιώξει να πιέσει τη Ρωσία για να καταλήξουν σε ένα ορισμένο επίπεδο συμβιβασμού κυρίως στο Αφγανιστάν και τη Συρία, μέσω της Ουκρανίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider