Μητσοτάκης: Αναγκαίος ο εμβολιασμός των άνω των 60 ετών - Ανοιχτό ενδεχόμενο για ενισχυτική δόση στους 4 μήνες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Αναγκαίος ο εμβολιασμός των άνω των 60 ετών - Ανοιχτό ενδεχόμενο για ενισχυτική δόση στους 4 μήνες
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε πως το μέτρο της κυβέρνησης είναι απολύτως συνταγματικό, ενώ απέκλεισε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο lockdown στην Ελλάδα.

Τελευταία ενημέρωση: 14:55

Την αναγκαιότητα του εμβολιασμού των Ελλήνων πολιτών κατά του κορονοϊού υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή, κατά τη συζήτηση για την τροπολογία που ορίζει την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα, στη στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως προβληματίστηκε για το εν λόγω μέτρο αλλά σημείωσε παράλληλα πως «προτιμώ να φανώ πρόσκαιρα αυστηρός και να αποδειχθώ στη συνέχεια υγειονομικά σωστός». Ο ίδιος τόνισε πως το μέτρο είναι απολύτως συνταγματικό, ενώ απέκλεισε για μια ακόμα φορά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown στην Ελλάδα λόγω της πανδημίας.

Μητσοτάκης για υποχρεωτικότητα: «Κάνουμε το σωστό» - Μήνυμα για αποπομπή Πολάκη από τον Τσίπρα

«Τα δεδομένα είναι αδυσώπητα. 9 στους 10 Έλληνες που πεθαίνουν είναι άνω των 60 ετών» είπε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: «Παραπάνω από 8 στους 10 δεν έχουν εμβολιαστεί. Πρόκειται για εκείνους που αναντίρρητα κινδυνεύουν περισσότερο. Παραμένοντας απροστάτευτοι πολιορκούν το σύστημα υγείας». Και απαντώντας στο ερώτημα «Γιατί τώρα;» είπε: «Διότι τώρα η απειλή είναι μεγαλύτερη. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις συνέπειες της μετάλλαξης "Ο". Γνωρίζουμε ότι όσο πιο γρήγορα επιταχύνουμε τους εμβολιασμούς τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είμαστε. Τον τελευταίο μήνα οι μεγαλύτεροι συμπολίτες μας επέδειξαν σχετικά απροθυμία να εμβολιαστούν. Από τους 580.000 ανεμβολίαστους, μόλις 70.000 έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού για α' δόση. Η μικρότερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με τις άλλες ηλικιακές κατηγορίες».

Από τους 580.000 ανεμβολίαστους αυτής της ηλικίας μόλις 70.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν». πρόσθεσε.

Μιλώντας για το πρόστιμο των 100 ευρώ, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «είναι πολύ εύκολο να μην πληρώσει κάποιος το πρόστιμο, αρκεί να εμβολιαστεί»., προσθέτοντας πως το πρόστιμο αποτελεί αντικίνητρο ώστε κάποιος να εμβολιαστεί.

«Το ποσό είναι πολύ μακριά από πρόστιμα όπως τα 7.000 ευρώ που ισχύουν στην Αυστρία ή 1.000 που ισχύουν σήμερα στην Ιταλία για παραβάσεις μέτρων για την πανδημία» συμπλήρωσε.

Σε αναφορά του για το σύνολο των εμβολιασμών κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση ζήτησε το να ανοίξει το χρονικό διάστημα για την ενισχυτική δόση στους πολίτες ακόμα και μετά από 4 μήνες από τη λήψη της δεύτερης δόσης, εάν αυτό αποτελέσει εισήγηση των ειδικών.

«Δεν είμαι γιατρός αλλά μου είναι απόλυτα προφανές ότι η ανοσία φθίνει σταδιακά. Αν μπορούμε και νομίζω ότι έχουμε τη δυνατότητα και αν εγκριθεί μπορεί να ανοίξει και στους τέσσερις μήνες» ανέφερε.

Απαντώντας στην κριτική από την αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση για την καμπάνια ενημέρωσης των εμβολίων, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «υπάρχει ενημερωτική εκστρατεία προσανατολισμένη στις μεγάλες ηλικίες για τον εμβολιασμό. Έχει φτάσει μέχρι και τον τελευταίο μας συμπολίτη το μήνυμα του εμβολιασμού».

Σε σχόλιο για το εάν η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι αντισυνταγματική, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως το μέτρο της κυβέρνησης είναι απόλυτα συνταγματικό. «Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός έχει ήδη τη σφραγίδα του ΣΤΕ. Δεν εγείρεται κανένα νομικό συνταγματικό ζήτημα» τόνισε.

Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε για μια ακόμα φορά πως δεν υπάρχει πιθανότητα για την επιβολή νέου lockdown στην Ελλάδα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης - Θα μιλήσει για την υποχρεωτικότητα στους άνω των 60

gazzetta
gazzetta reader insider insider