Thessaloniki Summit: Η Ρωσία είναι δεκτική στη συμφιλίωση των διαφορών με την Ε.Ε.

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Thessaloniki Summit: Η Ρωσία είναι δεκτική στη συμφιλίωση των διαφορών με την Ε.Ε.
Ο κ.Chizhov, υπενθύμισε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, για την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. των δυτικών Βαλκανίων.

Η Ρωσία είναι δεκτική σε συνεργασία με την Ε.Ε. για σταθερότητα, οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία και συμφιλίωση των διαφορών στα Βαλκάνια, υπογράμμισε στην τοποθέτηση του, με θέμα: «Russia and the Balkans», ο πρέσβης και μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Vladimir Chizhov, στο Thessaloniki Summit 2021.

Ο κ.Chizhov, υπενθύμισε τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Θεσσαλονίκης το 2003, για την προοπτική ένταξης στην Ε.Ε. των δυτικών Βαλκανίων και άλλες συνόδους, όπως το 2004 στο Λουξεμβούργο, «όπου η Ρωσία υιοθέτησε πρόταση διεύρυνσης της Ε.Ε. με στόχο τη δημιουργία ενός κοινού χώρου ασφαλείας και συνεργασίας», αλλά και το 2015 στη Μόσχα, όπου και «οι δύο πλευρές (Ρωσία και Ε.Ε.) αναγνώρισαν τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή», αλλά και την ανάγκη «να υπάρχει ένα στενός διάλογος της Ρωσίας με την Ε.Ε.».

«Η Κροατία είναι η μόνη χώρα (των δυτικών Βαλκανίων), που συμπεριλαμβανόταν στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, το 2003, η οποία είναι τώρα πλήρες μέλος της Ε.Ε. Η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, παρά τις προσπάθειες που έγιναν, δεν αποτελεί πραγματικότητα σήμερα για όλες τις χώρες της Βαλκανικής» παρατήρησε ο κ. Chizhov και πρόσθεσε: «Οι σχέσεις Ρωσίας και Ε.Ε. έχουν περάσει από διάφορα στάδια και υπήρχαν και φάσεις σύγκρουσης. Πιστεύουμε, όμως, ότι μπορούμε να έχουμε σταθερή, καλή συνεργασία με την Ε.Ε. για να έχουμε το γνωστό μοντέλο: «business as usual». Μπορούμε να αναπτύξουμε μια καλή συνεργασία, που να αναγνωρίζουμε τα συμφέροντα και των δύο πλευρών», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα Βαλκάνια, ο κ. Chizhov, υπογράμμισε, ότι «πάντοτε αποτελούν ένα σημαντικό κεφάλαιο της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής» και πρόσθεσε: «Ποτέ δε θεωρούμε τα Βαλκάνια, ως το μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης. Εμείς πιστεύουμε ότι τα Βαλκάνια μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό ρόλο. Διαχρονικά, έχουν διατηρήσει την ταυτότητά τους και τον περιφερειακό της χαρακτήρα. Το να αναγνωρίσουμε τα Βαλκάνια με αυτόν τον τρόπο, σημαίνει ότι θα πρέπει να δημιουργούμε ένα καινούργιο χώρο συνεργασίας, που θα έχει ως στόχο την οικονομική και κοινωνική ευημερία της περιοχής και τη σταθερότητα. Ωστόσο, υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι, που παρεμποδίσουν αυτή την πολιτική».

Ο κ. Chizhov, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην κατάσταση στην Ουκρανία και σε άλλα ζητήματα που απασχολούν τις χώρες της Βαλκανικής, μεταξύ άλλων, στο παράδειγμα «μιας χώρας, που χρειάστηκε να αλλάξει την ονομασία της για να μπορέσει να αποτελεί μέρος του ΝΑΤΟ» και, αναφορικά με αυτό, υποστήριξε ότι «στον 21ο αιώνα κάτι τέτοιο δεν είναι αποδεκτό και δεν έχει να κάνει με τη δημοκρατία». Σημείωσε, επίσης, τις εθνικιστικές τάσεις στην Αλβανία και τις πρόσφατες εντάσεις στη Βοσνία, λέγοντας ότι και σε αυτό το θέμα πρέπει «να εξευρεθεί μια ισορροπία» και ότι Ρωσία και σε αυτή τη διαδικασία είναι ανοιχτή για συνεργασία και αποτελεί «εγγύηση της ειρήνης».

«Η ανάπτυξη μπορεί να επιτευχθεί με κοινή συνεργασία και η Ρωσία από την πλευρά της είναι ανοιχτή, δεκτική για συνεργασία και επίλυση των διαφορών στην περιοχή» είπε, χαρακτηριστικά, ο κ. Chizhov.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάιατ στο Thessaloniki Summit: Τα αμερικανικά σχέδια στην Αλεξανδρούπολη δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία

gazzetta
gazzetta reader insider insider