Thessaloniki Summit 2021: Iσχυρή η βούληση αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Thessaloniki Summit 2021: Iσχυρή η βούληση αμερικανικών εταιρειών για επενδύσεις στη Θεσσαλονίκη
Κατά τον κ.Μπακατσέλο, στο σκηνικό αυτό, η Ελλάδα αποδεικνύει πως οι μακροχρόνιες παθογένειες που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία, έχουν μειωθεί αισθητά και πλέον η ανάπτυξη είναι μια ορατή πραγματικότητα.

Την πεποίθηση πως η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα «αποδεικνύουν με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι μπορούν να αποτελέσουν επενδυτικό και αναπτυξιακό προορισμό υψηλής προστιθέμενης αξίας, με το 2021 να αποτελεί έτος-ορόσημο για την προσέλκυση επενδύσεων στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας» διατύπωσε σήμερα ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, μιλώντας στο 6ο Thessaloniki Summit.

«Ως Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, διαπιστώνουμε την ισχυρή βούληση των αμερικανικών εταιρειών να ενταθεί το επενδυτικό ενδιαφέρον στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα και προς άλλους επίδοξους επενδυτές. Συγκεκριμένα, οι στρατηγικές επενδυτικές επιλογές εταιρειών όπως οι Pfizer, Cisco και Deloitte, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη, είναι κινήσεις ουσίας και προφανέστατα διαμορφώνουν έναν οδικό χάρτη προσέλκυσης περισσοτέρων επενδύσεων» εκτίμησε ο κ. Μπακατσέλος.

Πρόσθεσε πως η αλλαγή σελίδας έχει γίνει και αυτό είναι πολύ σημαντικό, καθώς είναι σαφές ότι τα οικονομικά οφέλη είναι τεράστια για την ελληνική οικονομία, ενώ παράλληλα «δημιουργούνται θέσεις εργασίας εξειδικευμένου και υψηλής τεχνογνωσίας προσωπικού, ανοίγοντας το δρόμο σε νέα πεδία εφαρμοσμένης έρευνας, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, οι πράσινες και βιώσιμες μεταφορές καθώς και η βιο-οικονομία και κυκλική οικονομία».

«Οι παθογένειες έχουν μειωθεί αισθητά»

Κατά τον κ.Μπακατσέλο, στο σκηνικό αυτό, η Ελλάδα αποδεικνύει πως οι μακροχρόνιες παθογένειες που ταλάνιζαν την ελληνική οικονομία, έχουν μειωθεί αισθητά και πλέον η ανάπτυξη είναι μια ορατή πραγματικότητα. Oι προϋποθέσεις, επισήμανε, είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα «και σε αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο η πολιτική σταθερότητα, αλλά και οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, να δημιουργηθούν συνθήκες ασφάλειας μέσα από ισχυρές, διεθνείς στρατηγικές συνεργασίες, που ξεκινούν από την 'Αμυνα και εκτείνονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας».

«Έχοντας διανύσει μια διαδρομή ενάμιση έτους σε μια από τις πιο δύσκολες συνθήκες, που έχει αντιμετωπίσει η κοινωνία και η οικονομία μας, είμαστε πλέον αντιμέτωποι με την ανάγκη διαμόρφωσης της επόμενης ημέρας, και της δημιουργίας των προϋποθέσεων εκείνων, που θα προσδιορίσουν τόσο την κανονικότητα όσο και την αναπτυξιακή προοπτική. Οφείλουμε, να διαχειριστούμε τόσο την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία, όσο και τις συνεχιζόμενες εξάρσεις αυτής, με τρόπο που να διασφαλίζει την την κοινωνική συνοχή και οικονομική αποτελεσματικότητα. Ταυτόχρονα όμως, πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στο αύριο, μέσω της τεχνολογίας και της καινοτομίας» σημείωσε, αναφερόμενος στον ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν σε αυτό το σκηνικό η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα.

Το άλλο μείγμα στρατηγικού σχεδιασμού από πολιτική ηγεσία και επιχειρήσεις

Ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου επισήμανε ακόμα ότι η συζήτηση για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας έχει αποκτήσει άλλη διάσταση, δεδομένου και του «κάδρου» των νέων εξελίξεων, που έχει δημιουργήσει η πανδημική κρίση.

«Ο μετασχηματισμός του αναπτυξιακού μοντέλου της οικονομίας, μέσα από την αύξηση της ποιότητας και της παραγωγικότητας, προκειμένου η ελληνική οικονομία να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφειά της, είναι ένας σαφής οδικός χάρτης. Απαιτείται ουσιαστικά, ένα άλλο μείγμα στρατηγικού σχεδιασμού και συνδυαστικής δράσης τόσο από την πολιτική ηγεσία του τόπου, κεντρική αλλά και περιφερειακή, όσο και από την επιχειρηματική κοινότητα, που να αντιλαμβάνεται πλήρως το παγκόσμιο οικονομικό-πολιτικό οικοσύστημα και την τοποθέτηση της ελληνικής οικονομίας σε αυτό. Τα συστατικά τα γνωρίζουμε: ψηφιακή αναβάθμιση και μετασχηματισμός, έμφαση στη συνεχή εκπαίδευση και δημόσιες παρεμβάσεις με κριτήρια αναπτυξιακά αλλά κυρίως με γρήγορα αντανακλαστικά. Το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο θα συνεχίσει τις δράσεις του και τον γόνιμο διάλογο με την Πολιτεία, ώστε η Ελλάδα να παραμείνει σε αυτή την αναπτυξιακή τροχιά, αποτελώντας κορυφαίο επενδυτικό προορισμό για επιχειρήσεις - κολοσσούς» κατέληξε ο κ.Μπακατσέλος.

Το Thessaloniki Summit 2021 διοργανώνουν σήμερα και αύριο, στη Θεσσαλονίκη, ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider