Πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου στο Κάιρο
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο πλευρές συζήτησαν μία σειρά από διμερή ζητήματα.

Σημαντικές για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων Κύπρου και Αιγύπτου σε όλους τους τομείς ήταν οι πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκαν χθες στο υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

Την Αίγυπτο εκπροσώπησε ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, πρέσβης Badr Abdel-Aty, και την Κύπρο ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Κύπρου, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, επικεφαλής αντιπροσωπείας από λειτουργούς του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών καθώς και της Κυπριακής Πρεσβείας της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο και παρουσία του πρέσβη στο Κάιρο, Όμηρου Μαυρομάτη.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο πλευρές συζήτησαν μία σειρά από διμερή ζητήματα αλλά και στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνεργασίας με την Ελλάδα, υπό το φως μάλιστα της 1ης Διακυβερνητικής Συνάντησης των δύο χωρών, που πραγματοποιήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου στο Κάιρο, παρουσία των Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγύπτιου Προέδρου, Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, αλλά και της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής με την Ελλάδα, που πραγματοποιήθηκε στις 19 Οκτωβρίου στην Αθήνα.

Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζήτησαν, ειδικότερα, τρόπους ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων και επενδύσεων, ενώ αναφέρθηκαν -μεταξύ άλλων- στους τομείς της ενέργειας, ιδίως της ηλεκτρικής διασύνδεσης, της γεωργίας, της αλιείας, των υδάτινων πόρων και στον πολιτιστικό και εκπαιδευτικό τομέα.

Αναφορικά με τα περιφερειακά ζητήματα, οι δύο πλευρές συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό, την κρίση στη Λιβύη και τη Συρία, το παλαιστινιακό ζήτημα και τις τελευταίες εξελίξεις στο Σουδάν και τον Λίβανο, καθώς και το θέμα του Μεγάλου Φράγματος της Αιθιοπίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Αίγυπτος επικύρωσε τη συμφωνία με την Κύπρο για την αποφυγή διπλής φορολογίας

gazzetta
gazzetta reader insider insider