Διεθνή
01-11-2021 | 16:04

COP26: Βρισκόμαστε «ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα», το μήνυμα του Τζόνσον

Newsroom
Μοιράσου το
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Μια διάσκεψη του ΟΗΕ που είναι κρίσιμης σημασίας προκειμένου να αποτραπούν τα πιο ολέθρια αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής ξεκίνησε τυπικά χθες, με την αποστολή της να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της αποτυχίας των μεγαλύτερων βιομηχανικών χωρών να συμφωνήσουν σε φιλόδοξες νέες δεσμεύσεις.

Η διάσκεψη COP26 που διεξάγεται στη Γλασκόβη της Σκοτίας ξεκίνησε μετά την αποτυχία των οικονομιών της Ομάδας των 20 (G20) να δεσμευθούν σε έναν στόχο μηδενικών εκπομπών άνθρακα το 2050 -- μια προθεσμία που αναφέρεται ευρέως ως απαραίτητη προκειμένου να αποτραπεί το πιο ακραίο σενάριο κλιματικής υπερθέρμανσης.

"Η ανθρωπότητα είναι καιρός τώρα που εξάντλησε τον χρόνο για την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα λεπτό πριν από τα μεσάνυχτα γι΄αυτή την Ημέρα της Κρίσης και πρέπει να δράσουμε τώρα", είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σήμερα στην εναρκτήρια τελετή.

"Αν δεν σοβαρευθούμε για την κλιματική αλλαγή σήμερα, θα είναι πολύ αργά για τα παιδιά μας να το κάνουν αύριο."

Καθώς μιλούσε ο Τζόνσον, η Σουηδή ακτιβίστρια Γκρέτα Τούνμπεργκ έκανε ριτουίτ σε μια έκκληση προς τα εκατομμύρια των υποστηρικτών της να υπογράψουν μια ανοικτή επιστολή όπου κατηγορούν τους ηγέτες για προδοσία.

"Αυτή δεν είναι μια άσκηση. Είναι ένας κόκκινος κωδικός για τη Γη", αναφέρεται στην έκκληση. "Εκατομμύρια άνθρωποι θα υποφέρουν καθώς ο πλανήτης μας καταστρέφεται -- ένα τρομακτικό μέλλον το οποίο θα προκληθεί, ή θα αποτραπεί, από τις αποφάσεις που εσείς παίρνετε. Έχετε την εξουσία να αποφασίσετε".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Διάσκεψη για το Κίμα - ΗΠΑ: Κάνουμε ό,τι έχουμε υποσχεθεί στην COP

MUST READ

ΗΠΑ: Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για το κλίμα και πέρα από την COP26