Διεθνή
20-10-2021 | 10:10

Βέλη Τουρκίας κατά Κομισιόν - Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο

Newsroom
Μοιράσου το
Βέλη Τουρκίας κατά Κομισιόν - Είστε αναρμόδιοι για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Βέλη κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης έριξε η Τουρκία, «απαντώντας» στην ετήσια έκθεση για τις προς ένταξη χώρες και την πρόοδο την οποία έχουν σημειώσει που παρουσίασε η Κομισιόν

Από την πλευρά της η Τουρκία έκανε λόγο για ασυνεπείς και μεροληπτικές θέσεις υπέρ της ελληνοκυριακής πλευράς και της Ελλάδας, με το τουρκικό ΥΠΕΞ θεωρεί ότι τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ, σύμφωνα με το ΣΚΑΙ. 

Συγκεκριμένα, η Τουρκία κατηγορεί την ΕΕ ότι επιμένει να μην αναγνωρίζει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ, υποστηρίζοντας ότι αυτή η μεροληπτική στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί συνέχιση των εντάσεων.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε το έγγραφο στρατηγικής διεύρυνσης για το 2021 και τις εκθέσεις ανά χώρα που ετοιμάστηκαν για όλες τις υποψήφιες και δυνητικές υποψήφιες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας», προσθέτοντας ότι «σε μια εποχή που προσπαθούσαμε να δημιουργήσουμε μια θετική πολιτική ατζέντα και να αναβιώσουμε τον διάλογο υψηλού επιπέδου με την ΕΕ, δυστυχώς, δημοσιεύτηκε μια έκθεση για την Τουρκία στην οποία αγνοήθηκαν οι ευθύνες απέναντι στην υποψήφια χώρα Τουρκία και εμφανίστηκε μια προσέγγιση δύο μέτρων και δύο σταθμών στις σχέσεις με τη χώρα μας».

«Δεν δεχόμαστε αβάσιμους ισχυρισμούς και άδικες κριτικές, ειδικά στα πολιτικά κριτήρια και στο κεφάλαιο για τη Δικαιοσύνη και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Υποστηρίζει ακόμη ότι «παρά τις εκκλήσεις μας για επικαιροποίηση της Συμφωνίας της 18ης Μαρτίου είναι απαράδεκτο να θέλει η ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει μόνο τη διάσταση της μετανάστευσης της Συμφωνίας στην Έκθεση και δεν αναφέρει τις δικές της υποχρεώσεις ενώ επαινεί αυτό που έχει κάνει η Τουρκία, να διατηρεί μια καθημερινή σχέση δώρων και συναλλαγών μαζί μας μόνο σε τομείς που εξυπηρετούν τα δικά της συμφέροντα».

«Απορρίπτουμε επίσης τις ασυνεπείς και μεροληπτικές ε/κ και ελληνικές θέσεις στην έκθεση, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, για θέματα που σχετίζονται με θέματα της ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου που δεν εμπίπτουν κυρίως στην αρμοδιότητα της ΕΕ. Αν και έχουμε κάνει όσα είναι αναγκαία εκ μέρους μας για τη μείωση των εντάσεων και την έναρξη διαλόγου και συνεργασίας, λυπούμαστε που η ΕΕ επιμένει να μην αποδίδει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/κ. Αυτή η μεροληπτική και άδικη στάση της ΕΕ δεν συμβάλλει στη λύση του προβλήματος και προκαλεί τη συνέχιση των εντάσεων. Αποδυναμώνει επίσης τον ισχυρισμό της Ένωσης ότι είναι  περιφερειακή και παγκόσμια δύναμη», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΞ Τουρκίας: Καμία πρωτοβουλία στην Αν. Μεσόγειο δεν θα πετύχει χωρίς τη συμμετοχή μας

Koμισιόν σε Τουρκία: Να αποφύγει απειλές και ενέργειες που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας

MUST READ

Τριμερής: Το σχήμα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου αποτελεί φάρο σταθερότητας στην Αν. Μεσόγειο