Η Κίνα και τα «ηλεκτρισμένα» σύνορά της

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Κίνα και τα «ηλεκτρισμένα» σύνορά της
Η Κίνα έχει αρχίσει να προκαλεί σε δύο σημεία στα σύνορά της. Ταϊβάν και Ινδία. Οι δύο περιπτώσεις δεν είναι ανάλογες, όμως δείχνουν πως η Κίνα επιθυμεί να λύσει τις εκκρεμότητές της πριν κάνει άλλα βήματα παραέξω.

Τις τελευταίες ημέρες η Κίνα έχει ξεκινήσει μια διεργασία συστηματικής παρενόχλησης του εναέριου χώρου της Ταϊβάν ως σημάδι ισχύος, με βάση την απόφαση που έχει λάβει για ενίσχυση των «πατριωτικών φωνών» στο πολιτικό σύστημα του νησιωτικού κράτους.

Το πρόβλημα είναι ότι η κινέζικη πολιτική κίνηση παραβλέπει τις αναταραχές που υπάρχουν σε παραπάνω από ένα σημεία των κινέζικων συνόρων. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά σημεία «στο κόκκινο» και η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ασίας ανεβαίνει διαρκώς, δημιουργώντας ένα πλέγμα αλληλεξαρτούμενων κινήσεων που επηρεάζουν παραπάνω από ένα κράτος.

Η αμφισβήτηση της «Πολιτική της Ενιαίας Κίνας»

Η πολιτική της Κίνας απέναντι στην Ταϊβάν και δευτερευόντως απέναντι στο Θιβέτ είναι γνωστή ως «Πολιτική της Ενιαίας Κίνας» (One China Policy). Είναι η διπλωματική αναγνώριση της θέσης της Κίνας ότι υπάρχει μόνο μία κινεζική κυβέρνηση. Βάσει της πολιτικής αυτής, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και έχουν επίσημους δεσμούς με την Κίνα και όχι με το νησί της Ταϊβάν, την οποία η Κίνα θεωρεί ως αποσχισμένη επαρχία που θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα κάποια στιγμή στο μέλλον.

Η πολιτική της Ενιαίας Κίνας αποτέλεσε μέχρι σήμερα βασικό ακρογωνιαίο λίθο των σινο-αμερικανικών σχέσεων αλλά και της κινεζικής πολιτικής και διπλωματίας στον κόσμο. Ωστόσο, η αποδοχή της πολιτικής της Ενιαίας Κίνας δεν σημαίνει και παράλληλη αποδοχή της επικύρωσης της θέσης του Πεκίνου για προσάρτηση της Ταϊβάν. Εξ ου και η Ουάσινγκτον διατηρεί μια «ισχυρή ανεπίσημη» σχέση με την Ταϊβάν, συμπεριλαμβανομένων των συνεχιζόμενων πωλήσεων όπλων στο νησί, ώστε να μπορεί να αμυνθεί απέναντι στις κινέζικες αιτιάσεις.

Πρόσφατα, τόσο οι ΗΠΑ , όσο και η Ιαπωνία μπήκαν στο παιχνίδι της αμφισβήτησης της πολιτικής της Ενιαίας Κίνας και αυτό έδωσε «πάτημα» στην Ταϊβάν να απαντήσει απέναντι στις κινέζικες προκλήσεις. Οι ΗΠΑ μάλιστα παρεμβαίνουν και ευθέως στην Ταϊβάν και μέσω της AUKUS. Οι χώρες της νέας συμφωνίας προσανατολίζονται στη στήριξη της Ταϊβάν και στην εδραίωση πολυμερών διπλωματικών σχέσεων.

Η Ταϊβάν δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει

Η πρόεδρος της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-Γουέν δεσμεύτηκε την Κυριακή ότι θα υπερασπιστεί το νησί από την αυξανόμενη πίεση της Κίνας για επανένωση. Μιλώντας στους εορτασμούς της Εθνικής Ημέρας του νησιού, η Ταϊβάν «ξεδίπλωσε» σε μια εντυπωσιακή παρέλαση, όλες τις αμυντικές δυνατότητες της με την Πρόεδρο να δηλώνει: «Θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να αποτρέψουμε τη μονομερή αλλοίωση του status quo» για να προσθέσει: «Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την εθνική μας άμυνα και θα επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να αναγκάσει την Ταϊβάν να ακολουθήσει τον δρόμο που μας έχει χαράξει η Κίνα».

Στη συνέχεια, η Τσάι Ινγκ-Γουέν δήλωσε ότι η Ταϊβάν θέλει να παίξει ρόλο στον Ινδο-Ειρηνικό, ιδιαίτερα τώρα «που η κατάσταση είναι περίπλοκη», αναδεικνύοντας τις εξελίξεις που έχουν συμβεί με την AUKUS και την προσέγγιση Αυστραλίας και Μ. Βρετανίας με τη νησιωτική χώρα.

Η Κίνα επιμένει σε δύο μέτωπα - Κρίση στα σύνορα με την Ινδία

Το Σάββατο, ο ηγέτης της Κίνας Σι Ζινπίνγκ είπε ότι η επανένωση με την Ταϊβάν «πρέπει να πραγματοποιηθεί», ενώ ισχυρίστηκε ότι είναι δυνατή η «ειρηνική» περαίωση της διαδικασίας. «Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ισχυρή αποφασιστικότητα, τη θέληση και την ικανότητα του κινέζικου λαού να διαφυλάξει την εθνική του κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα», δήλωσε ο Σι.

Από την πλευρά του, το κινέζικο Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν εξέδωσε δήλωση το βράδυ της Κυριακής απαντώντας στην ομιλία της Τσάι, λέγοντας ότι το κυβερνών κόμμα της Ταϊβάν είναι «πηγή αναταράξεων και έντασης στις διμερείς σχέσεις και η μεγαλύτερη απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Την ίδια ημέρα που συνέβησαν όλα αυτά, λίγο πιο δυτικά, στα σύνορα της Κίνας με την Ινδία, οι συνομιλίες μεταξύ των ανώτερων διοικητών του ινδικού και του κινέζικου στρατού για την αποδέσμευση στρατευμάτων από τις βασικές περιοχές τριβής κατά μήκος των συνόρων τους κατέληξαν σε αδιέξοδο.

Η κατάρρευση του 12ου συνεχόμενου γύρου συνομιλιών που θα έλυνε μια έντονη σύγκρουση που συμβαίνει εδώ και 17 μήνες, αποτελεί το δεύτερο αγκάθι για την κινέζικη πολιτική στα σύνορά της, μετά την Ταϊβάν.

Η περιοχή της Λαντάκ, που βρίσκεται στην επαρχία Κασμίρ και βρίσκεται «σφήνα» μεταξύ Πακιστάν και Ινδίας, αποτελεί πεδίο σύγκρουσης Κίνας – Ινδίας από τη δεκαετία του ’50 η οποία «διευθετήθηκε» με μια άβολη εκεχειρία το 1967. Μάλιστα, η σύγκρουση με την Ινδία η οποία ξεκίνησε φέτος τον Ιούνιο, σύμφωνα με ειδήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, έχει σε πολλές περιπτώσεις τραυματίες και από τις δύο πλευρές και -δεδομένου ότι δεν χρησιμοποιούνται όπλα, τα οποία απαγορεύονται εκατέρωθεν- οι μάχες σώμα με σώμα με πέτρες, ξύλα και άλλα αντικείμενα έχουν ιδιαίτερη αγριότητα.

Το ινδικό "Πάνθεον" (Hall of Fame) στη Λαντάκ στα σύνορα με την Κίνα - Μνημείο πεσόντων στρατιωτών στη σύγκρουση με την Κίνα (2021)

Η Κίνα, με την κατάρρευση των συνομιλιών, ξεκίνησε να συγκεντρώνει στρατό και οπλισμό στη Λαντάκ, κάτι που θορύβησε έντονα το ινδικό Υπουργείο Άμυνας. «Ναι, είναι θέμα ανησυχίας ότι η συσσώρευση στρατιωτικού υλικού μεγάλης κλίμακας συνέβη και εξακολουθεί να υπάρχει (…) Άρα, σημαίνει ότι αυτοί (η Κίνα) είναι εκεί για να μείνουν. Παρακολουθούμε στενά όλες αυτές τις εξελίξεις, αλλά αν είναι εκεί για να μείνουν, είμαστε και εμείς για να μείνουμε », είπε ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Ινδίας, Στρατηγός Μανόϊ Μουκούντ Ναραβάν, σε δήλωσή του σήμερα.

Σε απάντηση στη δήλωση του Ναραβάν, ο υπεύθυνος των ενόπλων δυνάμεων της Κίνας για την περιοχή της Λαντάκ, Συνταγματάρχης Λονγκ Σαοσούα, είπε ότι «η αποφασιστικότητα της Κίνας να διαφυλάξει την κυριαρχία της είναι ακλόνητη και η Κίνα ελπίζει ότι η Ινδία δεν θα κρίνει εσφαλμένα την κατάσταση».
Η Κίνα προετοιμάζεται όπως δείχνουν οι κινήσεις και οι δηλώσεις της για θερμά επεισόδια σε δύο μέτωπα, στην Ταϊβάν και την Λαντάκ. Το ερώτημα είναι αν μπορεί να υποστηρίξει ένα διμέτωπο αγώνα στα σύνορά της ή αν θα πιέσει τους αντιπάλους της να υποχωρήσουν. Κι αν για την Ταϊβάν των 24 εκατομμυρίων, με μια πρώτη ανάγνωση τα πράγματα είναι πιο «βατά», η περίπτωση της Ινδίας δεν είναι ανάλογη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider