Σκρέκας: Ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ενεργειακό κόστος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκρέκας: Ανάγκη δράσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο για το ενεργειακό κόστος
Σύμφωνα με τον ΥΠΕΝ, η ελληνική πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού, ο οποίος θα απορροφά τις τρέχουσες και μελλοντικές κατακόρυφες αυξήσεις των ενεργειακών τιμών.

«Οι ενεργειακές τιμές έχουν εκτιναχθεί και πρέπει να κάνουμε κάτι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να προστατεύσουμε τους πλέον ευάλωτους και να στηρίξουμε την ευρωπαϊκή "πράσινη" στρατηγική», σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ.

Όπως πρόσθεσε η στήριξη αυτή είναι απαραίτητη, καθώς υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως η αιτία των υψηλών ενεργειακών τιμών είναι η «πράσινη» στρατηγική για την ενεργειακή μετάβαση. «Το επιχείρημα αυτό είναι εντελώς λανθασμένο, αφού η μετάβαση στις ΑΠΕ θα οδηγήσει σε μείωση των ενεργειακών τιμών και στον περιορισμό των εκπομπών ρύπων, με σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη για τις επόμενες γενιές», συμπλήρωσε.

Σχολιάζοντας την ελληνική πρόταση που θα συζητηθεί στη σύνοδο, τόνισε, πως αφορά τη δημιουργία ενός κεντρικού ευρωπαϊκού μηχανισμού, ο οποίος θα απορροφά τις τρέχουσες και μελλοντικές κατακόρυφες αυξήσεις των ενεργειακών τιμών, ειδικά για τα ευάλωτα ευρωπαϊκά νοικοκυριά. Τα κεφάλαια θα προέλθουν από μελλοντικά δικαιώματα ρύπων, ώστε να αντισταθμίζονται οι αυξήσεις.

Την ερχόμενη εβδομάδα τα μέτρα της Κομισιόν

Υπενθυμίζεται πως ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΕΕ και επικεφαλής της πολιτικής της για το κλίμα, Φρανς Τίμερμανς, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει τα σχέδιά της για την αντιμετώπιση της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους την επόμενη εβδομάδα.

Ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία πως θα υπάρξει συναίνεση σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών. Απαντώντας για τα αίτια της κρίσης, μίλησε για την αύξηση ρεκόρ της ζήτησης, στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 25ετίας, καθώς οι οικονομίες ανακάμπτουν από την κρίση του κορωνοϊού.

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ δεν είναι η αιτία των αυξανόμενων τιμών αερίου και ενέργειας στην Ευρώπη, όπως πρόσθεσε. «Ευθύνεται σε έναν πολύ μικρό βαθμό, με μέγιστο το ένα πέμπτο», σημείωσε ο Τίμερμανς αναφερόμενος στην αγορά άνθρακα.

«Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Το πρόβλημα βρίσκεται στις συνθήκες της αγοράς, οι οποίες σε αυτό το στάδιο, με την υψηλότερη ζήτηση σε 25 χρόνια, δημιουργούν αυτές τις αυξήσεις τιμών», διευκρίνισε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι ζητούν Σταϊκούρας και Σκρέκας από το Eurogroup για την αύξηση των τιμών στην ενέργεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider