Φον ντερ Λάιεν: Πλήρης στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Φον ντερ Λάιεν: Πλήρης στήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων
Την πλήρη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Την πλήρη στήριξή της στην ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων εξέφρασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της τριήμερης περιοδείας της στην περιοχή, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα.

Η επίσκεψη της φον ντερ Λάιεν πραγματοποιείται λίγες ημέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια που θα λάβει χώρα στις 6 Οκτωβρίου στη Σλοβενία και κατά την οποία οι "27" αναμένεται να υιοθετήσουν κοινή δήλωση για την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών της περιοχής.

Κατά την επίσκεψή της στα Τίρανα και τα Σκόπια, η Πρόεδρος της Επιτροπής υποστήριξε την ανάγκη διεξαγωγής της πρώτης διακυβερνητικής διάσκεψης με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία πριν από το τέλος του 2021. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στα Τίρανα και με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ στα Σκόπια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει αυτό που τους ζητήθηκε και ότι στόχος είναι να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους. «Το μέλλον της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας είναι στην ΕΕ», δήλωσε.

Η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία πληρούν τις προϋποθέσεις για να ανοίξουν επίσημα οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, ωστόσο εμπόδιο στην όλη διαδικασία στέκεται η διαφωνία μεταξύ της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας. Σε μια προσπάθεια να ξεπεραστεί το αδιέξοδο, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι επισκέφθηκε τα Σκόπια την Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, αφού προηγουμένως είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη και στη Σόφια. Ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας κατήγγειλε το βέτο της Βουλγαρίας, δίνοντας έμφαση στον αρνητικό αντίκτυπο που έχει σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Αλβανίας είπε ότι η χώρα του είναι «όμηρος» στη διαμάχη μεταξύ των Σκοπίων και της Σόφιας.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Πρίστινα και το Βελιγράδι, η Πρόεδρος της Επιτροπής συναντήθηκε με την Πρόεδρο Βιόσα Οσμάνι και τον Πρόεδρο Βούτσιτς αντίστοιχα. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την ανησυχία της για τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Κοσόβου και Σερβίας και ζήτησε κατευνασμό και διάλογο.

Η φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε και το Μαυροβούνιο, όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Μίλο Τζουκάνοβιτς. Ζήτησε πρόοδο όσον αφορά το κράτος δικαίου στο δρόμο προς την ΕΕ και προστασία των μειονοτήτων.

Τελευταίος σταθμός της περιοδείας είναι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την οποία η Πρόεδρος της Επιτροπής επισκέπτεται σήμερα.

Σε γενικές γραμμές, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε την υποστήριξη της ΕΕ στις χώρες της περιοχής για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Δήλωσε, επίσης, ότι μακροπρόθεσμα πρέπει να εξεταστούν οι επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάκαμψη και ισχυρή οικονομία και ανακοίνωσε πρόσθετα κεφάλαια στο πλαίσιο του Οικονομικού και Επενδυτικού Σχεδίου για τα Δυτικά Βαλκάνια.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider