Μητσοτάκης για γαλλικές φρεγάτες: Πετύχαμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης για γαλλικές φρεγάτες: Πετύχαμε τα καλύτερα πλοία, στην καλύτερη τιμή
Για την αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτησή του με τον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum. 

Για την αμυντική συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα-Γαλλία μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση που είχε με τον δημοσιογράφο των New York Times, Στίβεν Ερλάνγκερ, στο πλαίσιο του Athens Democracy Forum.

Αυτή περιλαμβάνει το άρθρο της αμοιβαίας αμυντικής συνδρομής που υπαγορεύει πως αν μία από τις δύο χώρες δεχτεί επίθεση τότε η άλλη έχει υποχρέωση να συνδράμει. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι μια στρατηγική συνεργασία που ξεπερνά την αμοιβαία συνεργασία που προβλέπουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες, με την έννοια ότι η διατύπωση είναι ισχυρότερη και συμβολίζει τη σημασία που δίνει η Γαλλία για την ανατολική Μεσόγειο.

Αναφορικά με την αγορά γαλλικών φρεγατών, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι ήταν αυτές ακριβώς που είχε προτείνει το ναυτικό. «Πετύχαμε τα καλύτερα πλοία, στις καλύτερες τιμές, με πολύ γρήγορο χρόνο παράδοσης», είπε. «Πήραμε πλοία που θα βάλουν το Πολεμικό μας Ναυτικό στη νέα ψηφιακή εποχή και που θα μας ενισχύσουν σημαντικά την αποτρεπτική μας ικανότητα τις επόμενες δεκαετίες». Η Ελλάδα δεν έχει επενδύσει στο ναυτικό της εδώ και σχεδόν 20 χρόνια σε ό,τι αφορά τα πλοία, πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε την υποχρεώση να διασφαλίσουμε πως έχουμε τη δυνατότητα άμυνας, αλλά την ίδια στιγμή ενισχύουμε και τις δυνάμεις μας στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ. Οσο πιο ισχυρό είναι το ευρωπαϊκό σκέλος του ΝΑΤΟ, τόσο πιο ισχυρό είναι το ΝΑΤΟ συνολικά.

Κληθείς να απαντήσει γιατί η Ελλάδα υπέγραψε μια αμυντική συμφωνία ενώ είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ο Κ. Μητσοτάκης είπε πως το άρθρο 5 δεν προβλέπει ακριβώς τι γίνεται στην περίπτωση που ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ δεχτεί επίθεση από άλλο μέλος του ΝΑΤΟ. «Υποχρέωσή μου είναι η άμυνα της χώρας και η διαμόρφωση συμμαχιών που θα την ενισχύσουν. «Δεν υπάρχει ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία και Ελλάδα, οι εν λόγω πρωτοβουλίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές. Είμαστε πολύ υπερήφανοι που είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ, είναι μακράν η επιτυχέστερη συμμαχία» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η Ελλάδα θεωρεί τις ΗΠΑ σύμμαχο στη Μεσόγειο και θα υπογράψει και νέα, 5ετή, αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ.

Για τους εμβολιασμούς

«Το θέμα του εμβολιασμού δεν έχει πολιτικοποιηθεί στην Ελλάδα, όσο στις ΗΠΑ. Πρέπει να πω πως στο θέμα αυτό δεν είχαμε την απαραίτητη στήριξη της αντιπολίτευσης» ανέφερε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για τους εμβολιασμούς κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα. «Γνωρίζουμε πως μπορούμε να αυξήσουμε το ποσοστό εμβολιασμού, είμαστε λίγο πιο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν θα επιβάλουμε περαιτέρω υποχρεωτικότητα ως προς τον εμβολιασμό, αλλά θέλω να είμαι ξεκάθαρος: Οι ανεμβολίαστοι δεν θα επιτρέπεται να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, όπως εστιατόρια, μπαρ, καφέ, αλλά και τα γήπεδα. Καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο πιστεύω πως όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, ιδίως οι νεαρότεροι πολίτες θα το ξανασκεφτούν και θα κάνουν το εμβόλιο» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για τα δυτικά Βαλκάνια

«Δεν υποστηρίζουμε την Βουλγαρία στα προβλήματα που δημιουργεί στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας. Σε λίγες ημέρες θα λάβει χώρα η Σύνοδος ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων στη Σλοβενία και πρέπει ως Ευρώπη να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα υπέρ της ένταξης των συγκεκριμένων χωρών στην ΕΕ». υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. «Έχω μιλήσει για τα προβλήματα σε ό,τι αφορά στη συμφωνία με την Βόρεια Μακεδονία, δεν την υπερψήφισα, αλλά είχα πει πως είναι διεθνής υποχρέωση της χώρας και ως εκ τούτου θα τη σεβαστώ» συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Για το μεταναστευτικό

Σχολιάζοντας τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό και το ρόλο της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι “δεν πρόκειται να απολογηθώ γιατί την προάσπιση των συνόρων”, αλλά αυτό δεν σημαίνει καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η ποιότητα των εγκαταστάσεων, η υγεία, ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και η ενσωμάτωση των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αποτελούν το πλέγμα μιας νέας πολιτικής. Ο Πρωθυπουργός δεν υποβάθμισε το ρόλο της Ευρώπης ούτε της Τουρκίας στο θέμα της αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών, μολονότι όλες οι πλευρές δεν βλέπουν το ζήτημα από την ίδια οπτική γωνία. Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την Ευρώπη να αποκτήσει πιο τολμηρή και ενιαία πολιτική για το μεταναστευτικό και να συνεργαστεί στενότερα με την Τουρκία, ιδιαίτερα την περίοδο αυτή, λόγω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν. Στο σημείο αυτό ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επαναληφθούν οι μεταναστευτικές ροές του παρελθόντος. “Δεν δεχόμαστε ανεξέλεγκτη μετανάστευση”, δήλωσε, συμπληρώνοντας ότι μπορούν να επιστρέψουν περίπου 2.000 μετανάστες από τα νησιά για τους οποίους δεν δικαιολογείται το άσυλο και ενσωμάτωση στην κοινωνία.

Για γερμανικές εκλογές

Αναφερόμενος στις γερμανικές εκλογές, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι γίνεται πλέον εμφανές ότι η Γερμανία έχει αποδεχτεί νέα εργαλεία δημοσιονομικής στήριξης, με τολμηρότερο βήμα την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης από το οποίο η Ελλάδα θα επωφεληθεί με 32 δισ. ευρώ. Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και με το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και τα υπόλοιπα διαρθρωτικά κονδύλια, θα προσπαθήσει, πέραν από την ανάπτυξη και τα πρωτογενή πλεονάσματα, να περιορίσει την εισοδηματική και κοινωνική ανισότητα, αλλά και την ανισότητα μεταξύ γενεών. Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η επανάκτηση της αξιοπιστίας είναι οι λόγοι που μπορεί σήμερα η χώρα να δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές, αλλά και να επενδύει στην άμυνα για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των συνόρων. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια περίπλοκη γεωστρατηγική θέση, η οποία επιβάλει αυξημένες δαπάνες στην άμυνα, απάντησε ο Πρωθυπουργός στην ερώτηση για τις υψηλές εξοπλιστικές δαπάνες ως προς το ΑΕΠ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Έπεσαν οι υπογραφές για την ιστορική αμυντική συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας, Η Ελλάδα αποκτά 3+1 φρεγάτες (vid)

gazzetta
gazzetta reader insider insider