Πολιτική | Διεθνή
27-09-2021 | 12:09

Ισλανδία: Έχασαν το «στοίχημα» της πλειοψηφίας οι γυναίκες στο νέο κοινοβούλιο

Newsroom
Μοιράσου το
Ισλανδία: Έχασαν το «στοίχημα» της πλειοψηφίας οι γυναίκες στο νέο κοινοβούλιο
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Η Ισλανδία φάνηκε ότι θα εξέλεγε ένα κοινοβούλιο όπου θα υπερτερούσαν αριθμητικά οι γυναίκες, αλλά χθες, έπειτα από ανακαταμέτρηση, προέκυψε ότι οι άνδρες βουλευτές θα είναι περισσότεροι από τις γυναίκες, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο RUV.

Τριάντα γυναίκες εξελέγησαν στο κοινοβούλιο της χώρας, που διαθέτει 63 έδρες, κατά τις εκλογές του Σαββάτου, από 24 που είχαν εκλεγεί στις προηγούμενες εκλογές.

Τα αποτελέσματα που προηγήθηκαν της ανακαταμέτρησης που έγινε αργά χθες το βράδυ εμφάνιζαν 33 γυναίκες να εκλέγονται.

Η Εθνική Εκλογική Επιτροπή δεν έχει δημοσιεύσει τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα της και δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για να σχολιάσει.

Μόνο τρεις χώρες-- η Ρουάντα, η Κούβα και η Νικαράγουα--έχουν περισσότερες γυναίκες από άνδρες στο κοινοβούλιο, ενώ το Μεξικό και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ισάριθμες, σύμφωνα με στοιχεία της Διακοινοβουλευτικής Ένωσης.

Η Ευρώπη, η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν 47% και 46% αντίστοιχα γυναικεία εκπροσώπηση στη βουλή.

Η Ισλανδία, ένα νησί του Βορείου Ατλαντικού με πληθυσμό 371.000 κατοίκους, κατετάγη ως η χώρα με την μεγαλύτερη ισότητα φύλων στον κόσμο για δωδέκατη συναπτή χρονιά, σύμφωνα με μία έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Μάρτιο.

Οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι η κυβερνητική συμμαχία δεν θα εξασφάλιζε πλειοψηφία, αλλά μια άνοδος της υποστήριξης στο κεντροδεξιό Προοδευτικό Κόμμα, το οποίο κέρδισε πέντε περισσότερες έδρες σε σχέση με το 2017, αύξησε τον συνολικό αριθμό των εδρών της συμμαχίας σε 37, σύμφωνα με το RUV.

Μέλη της παρούσας κυβέρνησης, η οποία περιλαμβάνει το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα της πρωθυπουργού Κατρίν Γιακομπσντότιρ, το συντηρητικό Κόμμα Ανεξαρτησίας και το Προοδευτικό Κόμμα, δήλωναν προεκλογικά ότι θα διαπραγματεύονταν τη συνέχιση του συνασπισμού αν διατηρούσαν την πλειοψηφία τους.

Ο πρόεδρος της χώρας Γκούντνι Θορλάσιους Γιοχάνεσον είπε ότι δεν θα δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε κάποιο κόμμα, αλλά θα περιμένει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ των τριών κομμάτων.

Το Κόμμα Ανεξαρτησίας παρέμεινε το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο με 16 έδρες--καμία αλλαγή από τις τελευταίες εκλογές.

Ο αρχηγός του κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Μπγιάρνι Μπενέντικτσον δήλωσε αισιόδοξος ότι τα τρία κόμματα θα μπορέσουν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό και είπε ότι δεν θα ζητήσει να ηγηθεί μιας νέας κυβέρνησης, μετέδωσε το RUV.

Το Αριστερό-Πράσινο Κίνημα έλαβε οκτώ έδρες, από 11 που είχε λάβει το 2017, παρότι δύο βουλευτές εγκατέλειψαν το κόμμα λίγο μετά τις τελευταίες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Εκλογές στην Ισλανδία: Οι γυναίκες πλειοψηφία στο κοινοβούλιο