Γερμανικές εκλογές: Κοντά στο 2% το προβάδισμα του SPD - Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανικές εκλογές: Κοντά στο 2% το προβάδισμα του SPD - Γρίφος ο σχηματισμός κυβέρνησης
Μικρή η διαφορά του Σολτς με τον Λάσετ του CDU/CSU. Η προσοχή στα σενάρια για τις κυβερνητικές συνεργασίες. Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών. Σε υψηλά 16ετίας η συμμετοχή. Τα αρνητικά ρεκόρ.

Χαμένοι και νικητές από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία αποτιμούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από τη μάχη της κάλπης και καταρτίζουν τις επόμενες κινήσεις τους για το σχηματισμό κυβέρνησης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης, που εισέρχεται από σήμερα το βράδυ και για το επόμενο χρονικό διάστημα (μένει να φανεί το πόσο μεγάλο θα είναι αυτό) σε μια περίοδο ζυμώσεων και διαπραγματεύσεων για το διάδοχο της Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία και την επόμενη μέρα στο Βερολίνο.

Με βάση τα ανανεωμένα exit poll της Infratest dimap και Forschunsgruppe Wahlen, το σοσιαλδημοκρατικό SPD με υποψήφιο καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς έρχεται πρώτο με ποσοστό 25,9%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Χριστιανική Ένωση των CDU/CSU, με υποψήφιο καγκελάριο τον Άρμιν Λάσετ με ποσοστό 24,1%.

Ακολουθούν:

  • Οι Πράσινοι, με ποσοστό από14,7%.
  • Οι Φιλελεύθεροι (FDP), με ποσοστό 11,5%.
  • Οι ακροδεξιοί του «Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), με ποσοστό 10,4%.
  • Η Αριστερά (Linke) με ποσοστό 5%, στο όριο για είσοδο στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο της χώρας (Μπουτενστάγκ).

Για τη ροή των αποτελεσμάτων μπορείτε να δείτε την ενημέρωση του ομοσπονδιακού εκλογικού γραφείου της Γερμανίας, πατώντας εδώ.

Οι δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών

Στην πρώτη του δήλωση μετά από τα exit poll από τα κεντρικά γραφεία του SPD, ο Όλαφ Σολτς υποστήριξε πως οι ψηφοφόροι θέλουν να δουν αυτόν ως τον επόμενο καγκελάριο της χώρας. «Φυσικά και είμαι χαρούμενος για το αποτέλεσμα, είναι μια μεγάλη επιτυχία. Το αποτέλεσμα έκανε ξεκάθαρο πως οι πολίτες θέλουν να δουν μια αλλαγή στην κυβέρνηση και πως θέλουν ως καγκελάριο τον Όλαφ Σολτς» συμπλήρωσε.

«Οι πολίτες δεν θα μετανιώσουν για την ψήφο τους» υπογράμμισε.

Ο ίδιος ο Σολτς, μιλώντας αργότερα στην κρατική τηλεόραση και απαντώντας για τις κινήσεις του σχετικά με το σχηματισμό κυβέρνησης, εμφανίστηκε θετικός σε συνεργασία με τους Πράσινους, η οποία ωστόσο δεν είναι αρκετή για κυβέρνηση πλειοψηφίας καθώς θα χρειάζεται η σύμπραξη και τρίτου κόμματος.

«Οι συζητήσεις για τον κυβερνητικό συνασπισμό θα πρέπει να διαρκέσουν όσο το δυνατό πιο σύντομο χρονικό διάστημα. Πρέπει να γίνει όταν χρειάζεται για να έχουμε κυβέρνηση πριν από τα Χριστούγεννα » συμπλήρωσε ο νυν υπουργός Οικονομικών της χώρας.

Από την πλευρά του, ο υποψήφιος των CDU/CSU, Άρμιν Λάσετ, ανέφερε πως το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι πολύ οριακά και πως η Γερμανά βρίσκεται σε ένα «κρίσιμο σημείο».

Ο ίδιος παραδέχθηκε πως η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ από την ηγεσία του συντηρητικού συνασπισμού κόστισε στην κάλπη και πρόσθεσε πως το κόμμα του θα κάνει «τα πάντα για να ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης», δήλωση που «διαβάζεται» ως μια πρόκληση για σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», μεταξύ των CDU/CSU, SPD, ΚΑΙ FDP.

Ο Λάσετ ανέφερε ότι θα προτιμούσε μια κυβέρνηση «Τζαμάικα» από μια κυβέρνηση των SPD, Πράσινων και FDP.

Ακόμα, ο 60χρονος πολιτικός υπογράμμισε πως δεν είναι πρωτοφανές να αναδειχθεί καγκελάριος από το κόμμα που ήρθε δεύτερο στις εκλογές, λέγοντας πως στόχος του είναι να δημιουργήσει μια κυβέρνηση υπό το CDU/CSU για να ενώσει το κέντρο.

Η υποψήφια καγκελάριος των Πράσινων, Αναλένα Μπέρμποκ, υποστήριξε πως το κόμμα της δεν τα πήγε τόσο καλά όσο θα ήθελε στις εκλογές, αλλά πρόσθεσε πως το αποτέλεσμα δείχνε πως οι ψηφοφόροι θέλουν αλλαγή.

Η Μπέρμποκ σημείωσε πως οι Πράσινοι θέλουν να «ανανεώσουν τη χώρα» και ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή του κόμματος σε κυβερνητικό σχηματισμό θα είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο συνεπικεφαλής των Πράσινων, Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πως το κόμμα του προτιμά ένα κυβερνητικό συνασπισμό που θα «ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες που έχει σήμερα η Γερμανία».

Ο ίδιος δήλωσε πως παρ' ότι οι Πράσινοι είναι πιο κοντά ιδεολογικά στο SPD, παραμένουν ανοιχτοί σε σχηματικό κυβέρνησης υπό το συνασπισμό των CDU/CSU.

O επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ, είπε: «το κέντρο έχει ενισχυθεί, όπως δείχνει το αποτέλεσμα των εκλογών. Οι πολίτες θέλουν να σχηματιστεί κυβέρνηση από το κέντρο».

Μια εκ των ηγετών του AfD, η Άλις Βίντελ, δήλωσε ικανοποιημένη για το ποσοστό που έλαβε το κόμμα της, κατηγορώντας τον Τύπο για τις επιθέσεις προς το AfD. Το ακροδεξιό κόμμα αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 12,6% που είχε λάβει στις εκλογές του 2017.

Στο Linke κάνουν λόγο για μια «δύσκολη νύχτα» εξαιτίας της μεγάλης πτώσης από τα ποσοστά των εκλογών του 2017 και από το 9% στο 5% σήμερα.

Από το κόμμα δηλώνουν αισιόδοξοι πως η Linke θα παραμείνει στο 5%, που είναι το όριο εισόδου στη Βουλή.

Οι ρυθμιστές

Με δεδομένες τις προθέσεις των δύο μεγάλων κομμάτων να μην συμπεριλάβουν την ακροδεξιά του AfD στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης, τόσο το SPD όσο και το CDU/CSU «ρίχνουν γέφυρες» για συνεργασία με τους Πράσινους και το FDP.

Η πιθανή κατανομή των εδρών

Με βάση το exit poll της Infratest dimar ARD, το SPD θα μπορούσε να λάβει 205 έδρες στην Μπούντεσταγκ, το CDU/CSU 195 έδρες, οι Πράσινοι 115, το FDP 91, η AfD 83 και η Linke 40.

Σύμφωνα με τα παραπάνω νούμερα, μια ενδεχόμενη κυβερνητική συνεργασία μεταξύ των SPD, Πράσινων και Linke δεν έχει τις έδρες για πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με το ZDF, η νέα σύνθεση του κοινοβουλίου θα μπορούσε να αριθμεί έως και 740 έδρες (από 709 στις εκλογές του 2017), λόγω του εκλογικού συστήματος της Γερμανίας. Εάν η Linke δεν καταφέρει τελικά να πιάσει το 5% και να εισέλθει στην Μπούντεσταγκ, τότε οι έδρες θα είναι λιγότερες.

Τι κυβέρνηση προτιμούν οι Γερμανοί

Έρευνα της Forschungsgruppe Wahlen σημειώνει πως το 55% των Γερμανών πολιτών θα προτιμούσαν μια κυβέρνηση υπό το SPD, ενώ αντίθετα το 36% των Γερμανών θα προτιμούσε μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του CDU.

Το 60% των ερωτηθέντων για την έρευνα εκτιμά πως κανείς υποψήφιος δεν θα είναι το ίδιο καλός με την απερχόμενη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Μεγάλη η συμμετοχή των ψηφοφόρων

Η συμμετοχή των Γερμανών πολιτών στις εκλογές ήταν πολύ μεγάλη και αναμένεται, στο 78% σύμφωνα με exit poll του Forschungsgruppe Wahlen και αναμένεται να φτάσει στο υψηλότερο ποσοστό ψήφων από το 79,1% του 2002.

Υπογραμμίζεται πως λόγω του μεγάλου ποσοστού της επιστολής ψήφου στις φετινές εκλογές, τα exit poll, που συνήθως είναι ιδιαίτερα εύστοχα για το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στη Γερμανία, ενδέχεται να έχουν μεγαλύτερη απόκλιση από προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες.

Τα αρνητικά ρεκόρ

Σύμφωνα με το EuropeElects, εάν οι προβλέψεις των exit poll επιβεβαιωθούν, ο συνασπισμός των CDU/CSU θα καταγράψει το χειρότερο ποσοστό στην ιστορία του, με αμέσως χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό για τη χριστιανή ένωση να είναι το 31% στις εκλογές του 1949...

Σημειώνεται πως το 32,5% που καταγράφει το CSU στο κρατίδιο της Βαυαρίας είναι το χαμηλότερο ποσοστό από το 29,2% των εκλογών του 1949.

Πρώτο κόμμα οι Πράσινοι στις νέες ηλικίες

Σύμφωνα με το αναθεωρημένο exit poll της Forschunsgruppe Wahlen, οι Πράσινοι φαίνεται να είναι πρώτο κόμμα στους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών, με ποσοστό 22%.

Ακολουθεί το FDP με 20%, το SPD με 17%, το CDU/CSU με 11%, το AfD με 8% και η Linke με 8%.

Κυριαρχούν τα παραδοσιακά κόμματα στους άνω των 60 ετών

Για τους ψηφοφόρους άνω των 60 ετών, τα δύο μεγάλα κόμματα είναι ξεκάθαρα μπροστά, καθώς το SPD λαμβάνει 35% στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα και το CDU/CSU 34%.

Ακολουθούν οι Πράσινοι με 9%, το FDP με 8%, το AfD με 7% και τελευταία η Linke με 4%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανικές εκλογές: Αυξημένη αναμένεται η συμμετοχή - Ο ρόλος της επιστολικής ψήφου

gazzetta
gazzetta reader insider insider