ΗΠΑ-Γαλλία: Η κρίση των υποβρυχίων «απειλεί» το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένων Πολιτειών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ-Γαλλία: Η κρίση των υποβρυχίων «απειλεί» το συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Ηνωμένων Πολιτειών
Μακρόν
Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του TTC ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.

Η κρίση των υποβρυχίων ανάμεσα στη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία απειλεί τη διεξαγωγή την ερχόμενη εβδομάδα ενός νέου αμερικανο-ευρωπαϊκού συμβουλίου που θα πρέπει να συντονίσει τις πολιτικές των δύο μερών στον τομέα των τεχνολογιών και του εμπορίου, έγινε σήμερα γνωστό από ευρωπαϊκές πηγές.

«Μια ημερομηνία είχε προγραμματιστεί την ερχόμενη εβδομάδα για την πρώτη συνεδρίαση του κοινού Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας (EU-US Trade and Technology Council, TTC). Αναλύουμε τον αντίκτυπο της AUKUS στην ημερομηνία αυτή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ερίκ Μαμέρ.

Αυτή η πρώτη συνεδρίαση του TTC ήταν προγραμματισμένη για τις 29 Σεπτεμβρίου στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ. Η δημιουργία του TTC είχε ανακοινωθεί τον Ιούνιο στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στις Βρυξέλλες. Το νέο αυτό όργανο, το οποίο ζητούσαν οι Ευρωπαίοι, ενσαρκώνει μια διατλαντική προσέγγιση έπειτα από χρόνια έντασης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Έχει στόχο τη συνεργασία για την υιοθέτηση κανονιστικών ρυθμίσεων που σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, κυρίως στην τεχνολογία, ώστε να αντιμετωπιστεί η επιρροή της Κίνας που συχνά θεωρείται απειλή για τις δυτικές προδιαγραφές δεοντολογίας (επίβλεψη, εμπιστευτικός χαρακτήρας των δεδομενων...).

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη, οι Γάλλοι διατύπωσαν την ιδέα να αναβληθεί η σύνοδος του Πίτσμπουργκ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το σύμφωνο ασφαλείας που συνήφθη ανάμεσα στις ΗΠΑ, την Αυστραλία και τη Βρετανία και προκάλεσε την ακύρωση ενός σημαντικού συμβολαίου για στρατιωτικά υποβρύχια που είχε συναφθεί ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία.

Σύμφωνα μ' αυτή την πηγή, στην ιδέα είναι ωστόσο εχθρικές οι βαλτικές χώρες, που είναι παραδοσιακά ευθυγραμμισμένες με την Ουάσινγκτον, αλλά και με τη Γερμανία.

«Έγκειται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να αποφασίσει», υπογράμμισε ένας άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης.

Σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου, το περιβάλλον του Γάλλου υπουργού Εξωτερικού Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ, που επρόκειτο να μεταβεί στο Πίτσμπουργκ ως παρατηρητής, απάντησε πως δεν έχει ακόμη ληφθεί καμιά απόφαση σχετικά με επιβεβαίωση ή ματαίωση του συμβουλίου.

Οι υπουργοί Εξωτερικών των Είκοσι Επτά, που συνεδρίασαν στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της ετήσιας συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, «εξέφρασαν σαφώς την αλληλεγγύη τους προς τη Γαλλία», δήλωσε χθες, Δευτέρα, το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, κάτι για το οποίο το Παρίσι εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή του δια του Γάλλου υφυπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

Τηλεφωνική συνομιλία για διευκρινίσεις και όχι για συμφιλίωση θα έχει ο Μακρόν με τον Μπάιντεν

Η τηλεφωνική συνομιλία που θα έχει ο Εμανουέλ Μακρόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν εν μέσω της κρίσης που έχει ξεσπάσει γύρω από το συμβόλαιο για την αγορά υποβρυχίων που ακυρώθηκε από την Αυστραλία θα είναι μια "συνδιάλεξη για διευκρινίσεις" κι όχι για "συμφιλίωση", σημείωσε σήμερα ο Στεφάν Σεζουρνέ, πολιτικός σύμβουλος του Γάλλου προέδρου.

Η συνομιλία αυτή "τις ερχόμενες μέρες, πριν από το τέλος της εβδομάδας", "δεν θα είναι μια συνδιάλεξη για συμφιλίωση, αλλά μια συνδιάλεξη για διευκρινίσεις, καθώς προέκυψε ένα πρόβλημα τόσο στην ουσία όσο και στον τύπο", δήλωσε ο Σεζουρνέ στον France Inter.

Όσον αφορά τον τύπο, ο Ευρωβουλευτής του LREM/Renew ανέφερε "τον τρόπο με τον οποίο ακυρώθηκε το συμβόλαιο αυτό (ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία), ο οποίος προκαλεί ερωτήματα ακόμη μεταξύ άλλων και για το ίδιο το νόημα του να είναι κανείς σύμμαχος των Αμερικανών".

Όσον αφορά την ουσία, "πίσω από αυτήν την μεταστροφή της Αυστραλίας, υπάρχουν προφανώς αποκλίσεις στην στρατηγική για την περιοχή Ινδικού-Ειρηνικού", πρόσθεσε.

Με τα υπερπόντια εδάφη της, μεταξύ των οποίων η Νέα Καληδονία, η Γαλλία "έχει άποψη" στην περιοχή και τοποθετείται σε μια λογική "κατευνασμού", ενώ "οι ΗΠΑ βρίσκονται ως επί το πλείστον σε μια αντιπαράθεση με την Κίνα" και "επανέρχονται με το αυστραλιανό συμβόλαιο στο παιγνίδι πολύ πιο δυνατά, γεγονός το οποίο θα ερεθίσει πάρα πολύ την Κίνα και θα φέρει ένταση στην περιοχή", πρόσθεσε.

Επισημαίνοντας επίσης ότι "η Γαλλία δεν έλαβε γραπτό αίτημα καταγγελίας της σύμβασης, όπως προβλέπουν οι όροι του συμβολαίου", ο σύμβουλος του Γάλλου προέδρου εκτίμησε ότι "θα υπάρξουν σίγουρα αποζημιώσεις για τη σύμβαση", όπως και "διπλωματικές αποζημιώσεις".

Εξάλλου έκρινε ότι "η πολιτική απάντηση μπορεί να είναι ευρωπαϊκή" και αυτή αρχίζει να οικοδομείται με την εισαγωγή από το Παρίσι της "έννοιας της στρατηγικής αυτονομίας στην Ευρώπη", για την οποία "κανένας δεν ήθελε να ακούει να μιλούν", αλλά "αυτή τη στιγμή αναπαραγάγεται από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες".

Στη συνέχεια η αφιερωμένη σε αυτή σύνοδος κορυφής που διοργανώνει η Γαλλία κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2022 "θα δώσει την αφορμή να συμφωνήσει ένας αριθμός Ευρωπαίων για τους στόχους της κοινής άμυνας", σημείωσε.

Καταλήγοντας, ο Σεζουρνέ αναφέρθηκε στους πρώτους μήνες της κυβέρνησης Μπάιντεν, για τους οποίους είπε: "Ας μην γελιόμαστε": Μπορεί να ευθυγραμμιζόμαστε ιδεολογικά" μαζί της, αλλά "υπάρχουν στρατηγικής σημασίας στοιχεία, τα οποία αποκλίνουν και αυτό μας έγινε προφανές με αυτό το συμβόλαιο", όπως και με το ζήτημα του Αφγανιστάν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ - Γαλλία: Πρέπει να γίνουμε περισσότερο ικανοί να υπερασπισθούμε τα συμφέροντά μας

Αυστραλία - Γαλλία: Ο Μόρισον δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Μακρόν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ

AUKUS: Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ εξέφρασαν την «αλληλεγγύη» τους στη Γαλλία έναντι των ΗΠΑ

gazzetta
gazzetta reader insider insider