Ευρωκοινοβούλιο: Απαιτείται νέα στρατηγική για την προώθηση της δημοκρατίας στη Ρωσία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ευρωκοινοβούλιο: Απαιτείται νέα στρατηγική για την προώθηση της δημοκρατίας στη Ρωσία
Το Ευρωκοινοβούλιο με ανακοίνωση του δηλώνει ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει στις επιθετικές πολιτικές της Ρωσίας θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για συνεργασία με μια μελλοντικά δημοκρατική χώρα.

Το Ευρωκοινοβούλιο με ανακοίνωση του δηλώνει ότι η ΕΕ πρέπει να αντιδράσει στις επιθετικές πολιτικές της Ρωσίας θέτοντας παράλληλα τις βάσεις για συνεργασία με μια μελλοντικά δημοκρατική χώρα.

Αξιολογώντας την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Ρωσίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναφέρει πως καθιστά σαφές ότι κάνει διάκριση μεταξύ του ρωσικού λαού και του καθεστώτος του Προέδρου Vladimir Putin. Το ρωσικό καθεστώς είναι, σύμφωνα με το Κοινοβούλιο, μια «αποτελματωμένη αυταρχική κλεπτοκρατία με επικεφαλής έναν ισόβιο πρόεδρο περιβεβλημένο από έναν κύκλο ολιγαρχών».

Οι ευρωβουλευτές τονίζουν, ωστόσο, ότι ένα δημοκρατικό μέλλον για τη Ρωσία είναι δυνατό και ότι το Συμβούλιο πρέπει να εγκρίνει μια στρατηγική της ΕΕ για το σενάριο αυτό, η οποία θα περιλαμβάνει κίνητρα και προϋποθέσεις για την ενίσχυση των εγχώριων δημοκρατικών τάσεων.

Το κείμενο εγκρίθηκε με 494 ψήφους υπέρ, 103 κατά και 72 αποχές.

Συνεργασία με ομοϊδεάτες εταίρους για την ενίσχυση της δημοκρατίας

Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι η ΕΕ πρέπει να συνάψει συμμαχία με τις ΗΠΑ και άλλους ομοϊδεάτες εταίρους για να αντισταθμίσει τις προσπάθειες της Ρωσίας και της Κίνας να αποδυναμώσουν τη δημοκρατία παγκοσμίως και να αποσταθεροποιήσουν την ευρωπαϊκή πολιτική τάξη. Θα πρέπει επίσης η στρατηγική της θα πρέπει να προβλέπει επιβολή κυρώσεων, πολιτικές για την αντιμετώπιση των παράνομων χρηματοοικονομικών ροών και στήριξη των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στήριξη των γειτονικών χωρών της Ρωσίας

Όσον αφορά την επιθετικότητα και την επιρροή της Ρωσίας στην ανατολική γειτονία της ΕΕ, η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις λεγόμενες χώρες της «Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης», όπως η Ουκρανία και η Γεωργία, και να προωθήσει τις ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις και τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην περιοχή. Οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στην ενθάρρυνση της ρωσικής στήριξης των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων.

Μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία, καταπολέμηση του «βρώμικου χρήματος»

Το κείμενο αναφέρει επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και άλλες πρώτες ύλες, τουλάχιστον ενόσω ο Πρόεδρος Πούτιν βρίσκεται στην εξουσία. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η ενίσχυση νέων πόρων θα διαδραματίσουν καίριο γεωπολιτικό ρόλο για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Οι ευρωβουλευτές θέλουν η ΕΕ να οικοδομήσει την ικανότητά της να φέρει στο φως και να σταματήσει τις ροές «βρώμικου» χρήματος από τη Ρωσία, καθώς και να φανερώσει τους πόρους και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν κρυμμένα στα κράτη μέλη της ΕΕ οι απολυτάρχες και οι ολιγάρχες που συνδέονται με το καθεστώς.

Ανησυχίες ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2021 στη Ρωσία

Τέλος, οι ευρωβουλευτές ζητούν από την ΕΕ να είναι έτοιμη να αρνηθεί την αναγνώριση του ρωσικού κοινοβουλίου εάν οι βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2021 διεξαχθούν κατά παράβαση των δημοκρατικών αρχών και του διεθνούς δικαίου.

Δηλώσεις

«Η Ρωσία μπορεί να γίνει δημοκρατική και η προάσπιση δημοκρατίας ως απόλυτη προτεραιότητα στις σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία είναι πρωταρχικό μας καθήκον. Η ΕΕ και τα θεσμικά της όργανα πρέπει να εργαστούν με βάση την υπόθεση ότι η Ρωσία μπορεί να αλλάξει. Χρειάζεται επίσης μεγαλύτερη θάρρος για την υιοθέτηση ισχυρής στάσης έναντι του καθεστώτος του Κρεμλίνου όσον αφορά την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτός θα πρέπει να είναι και ο στόχος της στρατηγικής συνεργασίας μας με τον ρωσικό λαό. Πρέπει να τερματιστεί η εγχώρια καταστολή, να έχει ξανά επιλογές ο λαός και να απελευθερωθούν όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι», δήλωσε ο εισηγητής Andrius Kubilius (ΕΛΚ, Λιθουανία) μετά την ψηφοφορία.

«Επιπλέον, εάν οι βουλευτικές εκλογές αυτής της βδομάδας στη Ρωσία χαρακτηριστούν διαβλητές, η ΕΕ δεν θα πρέπει να αναγνωρίσει τη ρωσική Δούμα και θα πρέπει να ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής της χώρας στις διεθνείς κοινοβουλευτικές συνελεύσεις, συμπεριλαμβανομένης της συνόδου του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συνεχής καταστολή όλων των υποψηφίων της αντιπολίτευσης, των ελεύθερων μέσων ενημέρωσης και των ΜΚΟ από το Κρεμλίνο υπονομεύει τη νομιμότητα και το δίκαιο χαρακτήρα των εκλογών. Ο ρωσικός λαός πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει και οι επιλογές του πρέπει να τιμώνται, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη δημοκρατική χώρα», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider