Brexit: Αρνητική η ΕΕ στην επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Brexit: Αρνητική η ΕΕ στην επαναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου για τη Βόρεια Ιρλανδία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα για το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας, ανέφερε ο συντονιστής της ΕΕ για το Brexit.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία πρέπει να επιλύσουν τα προβλήματα για το εμπόριο της Βόρειας Ιρλανδίας χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο που συμφωνήθηκε μεταξύ τους, δήλωσε σήμερα ο συντονιστής της ΕΕ για το Brexit, απορρίπτοντας το βρετανικό αίτημα για επαναδιαπραγμάτευσή του.

Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς δήλωσε την παραμονή του πρώτου του ταξιδιού στη βρετανική επαρχία ότι είναι «απολύτως πεπεισμένος» ότι μπορούν να βρεθούν καλές λύσεις εντός του πρωτοκόλλου.

«Ας επικεντρωθούμε στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Ας μην προσπαθήσουμε να επαναδιαπραγματευθούμε το πρωτόκολλο. Αυτό δεν είναι σε καμία περίπτωση ο στόχος μας και πιστεύω ότι μπορούμε να βρούμε μια καλή λύση στα εκκρεμή ζητήματα», δήλωσε ο Σέφκοβιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επίτροπος, που επιβλέπει τη σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία μετά την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό μπλοκ, θα συναντηθεί σήμερα με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Μίχολ Μάρτιν και θα επισκεφθεί τη Βόρεια Ιρλανδία αύριο, Πέμπτη, καθώς και την Παρασκευή.

Ο ίδιος δήλωσε ότι στόχος είναι να διαπιστώσει από πολιτικούς, επιχειρηματίες και μέλη της κοινωνίας των πολιτών τα συγκεκριμένα προβλήματα που έχει δημιουργήσει το Brexit και πως πιστεύει ότι υπάρχει αρκετή δημιουργικότητα και καλή πίστη για να επιλυθούν.

Βάσει του πρωτοκόλλου, η Βρετανία συμφώνησε να διατηρήσει σε ισχύ ορισμένους κανόνες της ΕΕ στη Βόρεια Ιρλανδία και να δεχθεί ελέγχους σε προϊόντα που φθάνουν από άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου. Το Λονδίνο έκτοτε έχει πει ότι η ρύθμιση αυτή δεν λειτουργεί και ότι επιθυμεί την αλλαγή της.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επανέλαβε σήμερα τη θέση της κυβέρνησής του, λέγοντας στο Κοινοβούλιο ότι το πρωτόκολλο, με τον τρόπο που εφαρμόζεται, δεν προστατεύει την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής. «Πρέπει να το διευθετήσουμε», είπε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Ιρλανδία αναμένει το Ηνωμένο Βασίλειο να παρατείνει τις περιόδους χάριτος του Brexit

gazzetta
gazzetta reader insider insider