Ελλάδα
19-08-2021 | 19:45

ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Τουρκίας - Β. Μακεδονίας: Αδυναμία της κυβέρνησης να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα

Newsroom
Μοιράσου το
ΣΥΡΙΖΑ για τη συμφωνία Τουρκίας - Β. Μακεδονίας: Αδυναμία της κυβέρνησης να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα
live updates: Ανανεώθηκε πριν

«Η αδυναμία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να προασπίσει τα εθνικά μας συμφέροντα εξαιτίας των εσωτερικών της αντιφάσεων αντικατοπτρίζεται στην επέκταση της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή, όπως πιστοποιεί η πρόσφατη αμυντική συμφωνία της Βόρειας Μακεδονίας με την Τουρκία», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζει «πώς άλλωστε θα μπορούσε να προωθήσει τα εθνικά συμφέροντα στη Βόρεια Μακεδονία ο κ. Μητσοτάκης που δεν φέρνει 3 συμφωνίες για κύρωση εδώ και δύο χρόνια, υπό το φόβο του κ. Σαμαρά;». Αναφέρει επιπλέον πως η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπρόσωπου «ότι η κυβέρνηση "παρακολουθεί" την αμυντική Συμφωνία Τουρκίας - Βόρειας Μακεδονίας είναι τουλάχιστον ανάξια σχολιασμού, τη στιγμή που η ίδια η κυβέρνηση υπονομεύει οποιαδήποτε δυνατότητα ανάπτυξης στρατηγικής σχέσης με τη Βόρεια Μακεδονία, αφήνοντας έτσι διάπλατα ανοιχτό το πεδίο για την Τουρκία».

Ο ΣΥΡΙΖΑ «υπενθυμίζει» στην κυβέρνηση ότι «ο λόγος που υπάρχει ήδη αμυντική συμφωνία Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας, ανάληψη της αεράμυνάς της από ελληνικά πολεμικά αεροσκάφη, εκπαίδευση ειδικών δυνάμεων, αλεξιπτωτιστών και δυτών, εκπαίδευση στην κυβερνοάμυνα και κοινές ασκήσεις των δύο χωρών, είναι η Συμφωνία των Πρεσπών».

Υπενθυμίζεται πως οι υπουργοί Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας και της Τουρκίας υπέγραψαν πενταετή συμφωνία Στρατιωτικής-Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία θα βελτιώσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας.

Η συμφωνία προβλέπει σταδιακή κατανομή κονδυλίων από τη μεριά της Τουρκίας σε ετήσιο επίπεδο, τα οποία εκ μέρους της Βόρειας Μακεδονίας θα χρησιμοποιηθούν για τον εκσυγχρονισμό των δυνατοτήτων των ενόπλων δυνάμεων της και την ενίσχυση της μαχητικής τους ετοιμότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.