Δραγασάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΝΔ δεν θέλει τον έλεγχο αλλά θα τον υποστεί

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραγασάκης για Ταμείο Ανάκαμψης: Η ΝΔ δεν θέλει τον έλεγχο αλλά θα τον υποστεί
Για στρέβλωση έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης και για υποκατάσταση του αναγκαίου εθνικού σχεδιασμού με τις ευρωπαϊκές ενέσεις χρηματοδότησης.

Για στρέβλωση έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Δραγασάκης, κατά την διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για το Ταμείο Ανάκαμψης, και για υποκατάσταση του αναγκαίου εθνικού σχεδιασμού με τις ευρωπαϊκές ενέσεις χρηματοδότησης, οι οποίες όμως, τόνισε, είναι συμπληρωματικές στους εθνικούς πόρους.

Λίστες με έργα δεν συγκροτούν σχέδιο, σχολίασε, ενώ παρατήρησε πως το σχέδιο που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση αναπαράγει το υπάρχον μοντέλο σε ό,τι αφορά την παραγωγική του δομή και τον τρόπο λειτουργίας του, επιτείνει τα αντικοινωνικά του στοιχεία και εφόσον δεν τίθενται και συγκεκριμένοι στόχοι ως ανάχωμα στην αύξηση των ανισοτήτων, δεν αποκλείεται να οδηγήσει και σε νέα ελλείμματα και σε διεύρυνση των ανισοτήτων.

«Το θέμα δεν είναι αν θα γίνουν κάποια έργα, αλλά αν οι ευρωπαϊκοί πόροι μπορούν να αξιοποιηθούν με τρόπο ώστε να συμβάλουν στην αλλαγή του αναπτυξιακού προτύπου. Να αποκτήσουμε μία οικονομία που δεν θα οδηγείται σε χρεοκοπίες και σε κρίσεις, μία βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Δραγασάκης.

Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως από το ελληνικό σχέδιο απουσιάζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η περιφερειακή διάσταση, οι συγκεκριμένοι παραγωγικοί, αναπτυξιακοί και κοινωνικοί στόχοι, ενώ μίλησε και για έλλειμμα και στον ευρωπαϊκό σχεδιασμό.

«Η κυβέρνηση χωρίς διαφάνεια και ουσιαστική διαβούλευση επιχειρεί να μοιράσει τους πόρους σε ισχυρούς και ημέτερους. Γράφτηκε ότι έγινε μία σύσκεψη υπό τον κ. Μητσοτάκη με τη συμμετοχή ενός μικρού αριθμού επιχειρηματιών και εκεί έγινε η βασική «μοιρασιά». Υπήρξε πράγματι τέτοια σύσκεψη κ. Υπουργέ; Και αν ναι, πόσα χρήματα μπήκαν στο τραπέζι; Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση τον σχεδιασμό. Η κυβέρνηση βλέπει το Ταμείο Ανάκαμψης ως λάφυρο εξουσίας και ως εργαλείο βίαιης αναδιάρθρωσης υπέρ των ισχυρών και σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων», σχολίασε ο πρώην υπουργός.

«Η κυβέρνηση εμφανίζει ως κάτι σύγχρονο και αποτελεσματικό ότι αναθέτει στις τράπεζες τη διαχείριση των πόρων που αφορούν στο δανεικό σκέλος του προγράμματος. Όμως πώς θα λειτουργήσουν οι τράπεζες; Διότι αυτό που θα κάνουν οι τράπεζες θα είναι να διοχετεύσουν τους πόρους στις πιο αξιόχρεες επιχειρήσεις για να τις κρατήσουν στη πελατεία τους και επιλεκτικά σε υπερχρεωμένους μεγάλους πελάτες τους για να διασώσουν τα δάνεια τους. Έχετε καμία εγγύηση ότι δεν θα συμβεί τώρα αυτό; Θα μπορούσατε να υιοθετήσετε το μοντέλο της Πορτογαλίας. Να βάλετε μπροστά την Αναπτυξιακή Τράπεζα η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως φίλτρο και ως έλεγχος».

Τέλος, ο κ. Δραγασάκης προειδοποίησε πως η ΝΔ δεν θέλει τον έλεγχο αλλά θα τον υποστεί. «Δεν θα τον αποφύγετε. Και αφού δεν θέλετε να γίνει πριν, θα γίνει μετά. Με την επιλογή του ελληνικού λαού, από τη νέα προοδευτική κυβέρνηση με κορμό το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που θα σας αντικαταστήσει», κατέληξε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider