Αυξάνεται η διεθνής πίεση στην Άγκυρα για Βαρώσια και Ελληνοτουρκικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η διεθνής πίεση στην Άγκυρα για Βαρώσια και Ελληνοτουρκικά
Τουρκία σημαία
Τι διεμήνυσαν στην Τουρκία Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Στέιτ Ντιπάρτμεντ και Βουλή των Αντιπροσώπων.

‘Εντονη κριτική δέχεται πλέον η Τουρκία για την στάση της στην Κύπρο και στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις, από το Συμβούλιο της Ευρώπης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και την Βουλή των Αντιπροσώπων, επιβαρύνοντας με επιπλέον διπλωματική πίεση την γείτονα.

Όπως αναφέρει και ο ΣΚΑΙ, η αρχή έγινε από το Συμβούλιο της Ευρώπης: Mε μια σαφή δήλωση, η ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Πετσίνοβιτς Μπούριτς, σχολίασε για τα Βαρώσια ότι «τέτοια μονομερής δράση είναι λυπηρή καθώς έρχεται σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ τα οποία αναγνωρίζονται πλήρως από το Συμβούλιο της Ευρώπης», και προσέθεσε πως, «ζητούμε την αντιστροφή αυτής της απόφασης. Ο διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων πρέπει να συνεχιστεί».

Από αμερικανικής πλευράς, με αφορμή τα 50 χρόνια από το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καλεί την Τουρκία «να σεβαστεί όλες τις θρησκευτικές απόψεις να κάνει ό,τι χρειάζεται για να ξανανοίξει η Σχολή ώστε να εκπαιδεύονται οι άνθρωποι του πατριαρχείου». Η απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ήταν ότι «το μόνο που χρειάζεται είναι ο πατριάρχης να σεβαστεί τους νόμους του τουρκικού κράτους».

Και πάλι από τις ΗΠΑ, η επιτροπή διεθνών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων προωθεί ψήφισμα με το οποίο ζητά από την αμερικανική κυβέρνηση να καταδικαστεί η παράνομη τουρκική κατοχή της Βόρειας Κύπρου και ενθαρρύνεται ο πρόεδρος Μπάιντεν να αναδείξει την επίλυση του Κυπριακού σε βασικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, αυξάνοντας την πίεση προς την Άγκυρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider