Επιβεβαιώνει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας την αύξηση του πληθωρισμού και την πτώση της τούρκικης λίρας

Νίκος Βασιλόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επιβεβαιώνει η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας την αύξηση του πληθωρισμού και την πτώση της τούρκικης λίρας
Στην έκθεσή της για τον μήνα Ιούλιο, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια. Η τούρκικη λίρα μεσοσταθμικά θα πέσει κι άλλο έναντι του δολαρίου ως το τέλος του χρόνου ,ενώ ο πληθρωρισμός θα παραμείνει κοντά στο 13%

Η έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας για τον μήνα Ιούλιο επιβεβαιώνει τα χειρότερα σενάρια για την αξία της τουρκικής λίρας. Η τουρκική Κεντρική Τράπεζα προβλέπει ότι στο τέλος του έτους η ισοτιμία θα έχει διαμορφωθεί στις 8,99 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ από τις 8,95 λίρες ανά δολάριο που ήταν τον περασμένο μήνα.

Όσον αφορά την πρόβλεψη για τη συναλλαγματική ισοτιμία του δολαρίου σε περίοδο έτους (του χρόνου τον Ιούλιο δηλαδή), η έκθεση της τουρκικής Κεντρικής Τράπεζας είναι ακόμα πιο απογοητευτική: 9,34 λίρες ανά δολάριο ΗΠΑ, από τις 9,23 λίρες ανά δολάριο που ήταν στην προηγούμενη περίοδο.

Δεν πέφτει ο πληθωρισμός

Όσο για τον πληθωρισμό, στην ίδια έκθεση διαβάζουμε ότι η τρέχουσα πρόβλεψη για το τέλος του έτους δίνει πληθωρισμό 15,64% από 14,46% που ήταν στην προηγούμενη περίοδο έρευνας της τράπεζας.

Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε επίπεδο έτους, δηλαδή για του χρόνου τον Ιούλιο, ανήλθαν στο 12,62%.

Τον Ιούνιο, ο πληθωρισμός ανήλθε σε τιμή-ρεκόρ διετίας,17,53% και οι τιμές ανεβαίνουν σταθερά 1.95%, σύμφωνα με την τουρκική Στατιστική Αρχή.

Ένας επιπλέον παράγοντας που δεν βοηθά την κατάσταση είναι το διψήφιο ποσοστό ανεργίας το οποίο αναμένεται επίσης να αυξηθεί καθώς η απαγόρευση απολύσεων και το κυβερνητικό σύστημα στήριξης των μισθών, που εγκρίθηκε στις αρχές του 2020 για να προστατεύσει την τουρκική οικονομία από την πανδημία, έληξε την περασμένη εβδομάδα.

Πολιτικό παιχνίδι πίεσης ή ωμός ρεαλισμός;

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, άλλαξε τον τίτλο της έρευνας τον Ιούνιο και τον διαμόρφωσε σε «προσδοκίες των συμμετεχόντων στην αγορά», σύμφωνα με την ίδια για να αποφύγει παρανοήσεις, δηλαδή ότι δεν υιοθετεί απαραίτητα τις αρνητικές προβλέψεις. Στην πραγματικότητα, βλέπουμε μπροστά μας το πρόβλημα που υπάρχει από καιρό στην Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, στην οποία ο Ερντογάν επιβάλλει τα περίφημα Erdonomics.

Ο τωρινός διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ο Σαχάπ Καβτσίογλου προσπαθεί να κρατήσει μια στάση ισορροπίας μεταξύ του ορθολογικού οικονομικού δρόμου, που σημαίνει αύξηση των επιτοκίων για τη μείωση του πληθωρισμού και της περίφημης θεωρίας Ερντογάν ότι τα επιτόκια πρέπει πάντα να είναι χαμηλά αλλιώς επεμβαίνουν «τα αρπακτικά της αγοράς». Μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί να μεταβάλλει τα επιτόκια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση από εκεί που τα άφησε ο προκάτοχός του, ο Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος τα διαμόρφωσε στο 19%.

Επιπλέον κι άλλοι οικονομικοί παράγοντες αναφέρουν ότι η πρόταση Ερντογάν για μείωση των επιτοκίων ως το τέλος Αυγούστου, δεν μπορεί να ισχύσει καθώς δεν είναι ρεαλιστική με βάση τα στοιχεία του πληθωρισμού, αλλά και τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου. Μάλιστα, εκτός της Κεντρικής Τράπεζας, υπάρχουν αναλυτές που προβλέπουν πληθωρισμό ως και 18% στο τέλος του έτους, ειδικά αν εφαρμοστούν τα Erdonomics.

Η έκθεση, λοιπόν, μπορεί να διαβαστεί και ως απάντηση στον «πόλεμο νεύρων» που δέχεται ο Καβτσίογλου το τελευταίο διάστημα, με τις κατηγορίες εναντίον του για λογοκλοπή στο διδακτορικό που παρουσίασε το 2003.

Πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η άποψη του Καβτσίογλου ότι με τη διαρκή αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας η ευθραυστότητα και η αβεβαιότητα της λίρας θα συνεχιστούν και μια συνεχιζόμενη πολιτική χαμηλών επιτοκίων θα συνεχίσει να λειτουργεί εις βάρος των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας, κάτι που είδαμε να συμβαίνει και τον περασμένο Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider