Δήμας: Τα «Κέντρα Ικανοτήτων» αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας δράση

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δήμας: Τα «Κέντρα Ικανοτήτων» αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας δράση
Τα Κέντρα Ικανοτήτων, διαθέτοντας την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία, έχουν ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας.

Σε 12 ανέρχονται τα Κέντρα Ικανοτήτων (Competence Centers) που αξιολογήθηκαν θετικά προς σύσταση από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων από τις 17 αιτήσεις που υποβλήθηκαν.

Πρόκειται για 12 νέες δομές που προέρχονται από την σύμπραξη δημόσιου-ιδιωτικού τομέα στους εξής 5 από τους 8 τομείς της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης:

-Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (ΤΠΕ): 4

-Υλικά – Κατασκευές: 3

-Υγεία & Φάρμακα: 2

-Αγροδιατροφή: 2

-Ενέργεια: 1

Τα Κέντρα Ικανοτήτων, διαθέτοντας την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία, έχουν ως βασικό σκοπό την υποστήριξη της καινοτομίας σε βασικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, μέσω της παροχής εξειδικευμένων/καινοτόμων υπηρεσιών/προϊόντων και της μεταφοράς τεχνολογίας σε επιχειρήσεις, ιδίως στις μικρομεσαίες.

Στη σύσταση και λειτουργία των νέων οντοτήτων συμμετέχουν, ως εταίροι/μέτοχοι, 194 φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, εκ των οποίων 25 ερευνητικοί οργανισμοί (Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα/Ινστιτούτα) και 169 επιχειρήσεις κάθε μεγέθους του εσωτερικού και του εξωτερικού.

Το ποσό εγκεκριμένης συνολικής δαπάνης ανέρχεται σε 22.046.640,42 ευρώ, εκτ ων οποίων τα 13.050.963,60 ευρώ είναι δημόσια δαπάνη και τα 8.995.676,82 ευρώ ιδιωτική.

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε τα εξής:

«Τα «Κέντρα Ικανοτήτων» αποτελούν μια εξαιρετικής σημασίας Δράση, η οποία αποσκοπεί στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ειδικευμένων υπηρεσιών καινοτομίας και μεταφοράς τεχνολογίας σε μία ή περισσότερες αλυσίδες αξίας. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι αξιολογήθηκαν και δημιουργούνται 12 Κέντρα Ικανοτήτων για την ανάπτυξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, κυρίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας. Περιμένουμε πολλά από τους συμπράττοντες σε αυτές τις νέες δομές και πιστεύουμε ότι μαζί με τη δράση των Συστάδων Καινοτομίας, τις Ε&Τ Συνεργασίες Επιχειρήσεων και Ερευνητικών Φορέων και των Γραφείων Μεταφοράς Τεχνολογίας, γίνεται ένα ακόμα αποφασιστικό βήμα για να συνδέσουμε πιο αποτελεσματικά την έρευνα και την καινοτομία με την επιχειρηματικότητα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider