Ελλάδα
24-06-2021 | 12:05

Βουλή: Στην Ολομέλεια το ν/σ για την απλοποίηση της έκδοσης αδειών λειτουργίας επιχειρήσεων

Newsroom
Μοιράσου το
Βουλή
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών και των ειδικών αγορητών των κομμάτων ξεκίνησε η συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων για την «Απλούστευση του πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Υποδομών και Μεταφορών, Υγείας και Τουρισμού, ρυθμίσεις για τις παραγωγικές δραστηριότητες και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης», καθώς και πέντε υπουργικών τροπολογιών που έχουν κατατεθεί.

Το νομοσχέδιο, κατά τη συζήτηση και επεξεργασία του στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, έλαβε ευρεία θετική στήριξη από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ που το ψήφισαν επί της Αρχής, το καταψήφισε το ΚΚΕ, ενώ Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 έχουν επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια.

Με το σχέδιο νόμου απλοποιείται η διαδικασία αδειοδότησης για τις επιχειρήσεις οδικής βοήθειας και συνεργατών βοήθειας οχημάτων, τις σχολές αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, τα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψήφιων Οδηγών, τις Σχολές και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης για τη χορήγηση πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας σε οδηγούς μεταφοράς επιβατών και εμπορευμάτων. Για όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις αδειοδότησης επιχειρήσεων εισάγεται η διαδικασία της γνωστοποίησης, πλην της τελευταίας δραστηριότητας, όπου προβλέπεται για λόγους ασφαλείας το καθεστώς έγκρισης από την αρμόδια Αρχή. Στο Β Μέρος του νομοσχεδίου εισάγονται ρυθμιστικές διατάξεις για την αδειοδότηση μεταποιητικών δραστηριοτήτων και της εφοδιαστικής αλυσίδας σε Αναπτυξιακά Εμπορικά Πάρκα, ρυθμίσεις για την αδειοδότηση τεχνικών επαγγελματικών δραστηριοτήτων, καθώς και για τους ελέγχους σε ηλεκτρονικά καταστήματα της αγοράς και τις διασυνοριακές συναλλαγές.

Επίσης, στο νομοσχέδιο έχουν κατατεθεί πέντε υπουργικές τροπολογίες και μία βουλευτική.

Οι υπουργικές τροπολογίες αφορούν: Τη μείωση κατά 30% των συντελεστών ΦΠΑ στη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και τη Χίο. Μία τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη χορήγηση προθεσμιών υλοποίησης επενδυτικών σχεδίων, τη διαχείριση αναφορών και καταγγελιών των καταναλωτών, την εκτέλεση υποχρεώσεων του ΟΑΕΔ προς την ΕΒΖ, την κάλυψη αναγκών φύλαξης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, αποσπάσεις προσωπικού στον ΟΒΙ, τα δημοτικά και περιφερειακά δίκτυα αλλά και την αγροτική δραστηριότητα και διαχείριση ΑΠΕ. Ακόμη, μία δεύτερη τροπολογία του ίδιου υπουργείου σχετικά με τον ορισμό Ειδικών Υπηρεσιών ως Υπηρεσιών Διαχείρισης των Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων Ανάπτυξης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης και με την Τεχνική Βοήθεια του Προγράμματος, αφορά τη δυνατότητα επιχορήγησης σε διεθνείς οργανώσεις που έχουν παρουσία και έργο στη χώρα καθώς και την τριών μηνών παράταση των ΙΔΟΧ του διοικητικού προσωπικού των εκπαιδευτικών μονάδων του υπουργείου Τουρισμού.

Μία τροπολογία του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αφορά ρυθμίσεις για τα οδοιπορικά έξοδα στελεχών του ΛΣ, τη δυνατότητα παράτασης επιδότησης των ανέργων ναυτικών, μέτρα στήριξης της ναυτικής εργασίας, των ναυτεργατικών οργανώσεων, τη δυνατότητα για επιχορηγήσεις στήριξης από την πανδημία των Οργανισμών Λιμένων. Επίσης, ρυθμίσεις για τα τραπεζοκαθίσματα στον αιγιαλό και σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, για τις πλωτές εξέδρες που έχουν ερευνητικούς σκοπούς, καθώς και ρυθμίσεις παραχωρήσεων ζωνών λιμένα.

Μία τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών αφορά τον επανακαθορισμό της διαδικασίας έγκρισης ανάληψης πολυετών υποχρεώσεων του ν. 4270/2014, σε περιπτώσεις προμηθειών, παροχής υπηρεσιών, μισθώσεων και εκτέλεσης δημοσίων έργων του Τακτικού Προϋπολογισμού και την κατανομή τους στα οικονομικά έτη, τις δυνατότητες μετάταξης στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας από τη ΓΓΔΕ και τη ΓΔΕΣΠ.

Παράλληλα, έχει κατατεθεί μία βουλευτική τροπολογία βουλευτών του ΚΚΕ, με την οποία ζητούν την επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε όλα νησιά και όχι μόνο στα πέντε νησιά που προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.