Ελλάδα
31-05-2021 | 14:20

Μητσοτάκης: Γκάζια με μεταρρυθμίσεις - Αύριο το πιστοποιητικό εμβολιασμού και οι ομάδες φύλαξης ΑΕΙ

Μαρία Νταλιάνη
Μοιράσου το
Μητσοτάκης υπουργικό
live updates: Ανανεώθηκε πριν

Την ανάγκη η χώρα να εξέλθει θεσμικά οπλισμένη στην μετά covid εποχή, μέσω αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και προωθημένης ατζέντας, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.

«Καθώς βαδίζουμε προς την έξοδο από την πανδημία η χώρα θα πρέπει να είναι θεσμικά οπλισμένη ώστε να μπει δυναμικά στην μετα-Covid εποχή. Και γι’ αυτό σας καλώ να υποδεχτούμε το καλοκαίρι με κάτι που αυτή η κυβέρνηση ξέρει να κάνει πολύ καλά: να σχεδιάζει, να εργάζεται μεθοδικά και να φέρνει αποτελέσματα», τόνισε ο πρωθυπουργός στους υπουργούς κατά την τακτική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε το γεγονός ότι από αύριο η Ελλάδα εντάσσεται στο πρώτο κύμα των χωρών που ενεργοποιούν το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό Covid, αλλά και ότι επίσης σε λίγο δημοσιεύεται η προκήρυξη για τις θέσεις των Ομάδων Προστασίας των Πανεπιστημίων. «Το επισημαίνω αυτό διότι πρέπει όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει», τόνισε.

Για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, οι λεπτομέρειες εφαρμογής του οποίου δημοσιεύτηκαν με χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο πρωθυπουργός συνεχάρη όλους όσοι συνεργάστηκαν προκειμένου μία ιδέα η οποία είχε πρώτα διατυπωθεί από την ελληνική κυβέρνηση πριν από κάποιους μήνες να γίνει αυτή τη στιγμή πράξη, και η Ελλάδα να είναι στην πρώτη γραμμή αυτού του σημαντικού ψηφιακού εργαλείου. «Και πιστεύω ότι σε συνδυασμό με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την σταθερή πτωτική πορεία των κρουσμάτων και των νέων εισαγωγών, έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το πώς θα πάνε τα πράγματα το καλοκαίρι», σημείωσε.

Σε ό, τι αφορά τις Ομάδες Προστασίας των Πανεπιστημίων, επισήμανε ότι «όχι μόνο να δρομολογούμε στα Υπουργικά μας Συμβούλια καινούργιες μεταρρυθμιστικές δράσεις, αλλά πρέπει να είμαστε και σίγουροι ότι υλοποιούμε εντός των καθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων αυτά τα οποία έχουμε ήδη αποφασίσει. Και η προστασία των πανεπιστημίων μέσω της δημιουργίας αυτών των Ομάδων, σε συνεννόηση πάντα με τις διοικήσεις των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων αποτελεί μία κεντρική δέσμευση της κυβέρνησης, η οποία θα γίνει πράξη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση».

Τέλος, έκανε ειδική αναφορά στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με την ανακουφιστική φροντίδα, λέγοντας ότι είναι ένα καινοτόμο νομοσχέδιο το οποίο αντιμετωπίζει μία δύσκολη πραγματικότητα, της φροντίδας την οποία πρέπει να παρέχουμε όχι μόνο σε χρονίως πάσχοντες αλλά και σε ασθενείς τελικού σταδίου. «Ένα πολύ ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα, το οποίο πιστεύω ότι για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται από το Υπουργείο Υγείας ολιστικά και με την απαραίτητη κοινωνική ευαισθησία», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.