Συμπαγές το σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των νησιών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμπαγές το σχέδιο για την υγειονομική κάλυψη των νησιών
Johnson
Ένα οργανωμένο και καλά δομημένο σχέδιο, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι δομές του υπουργείου Υγείας, έχει εκπονηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Ένα οργανωμένο και καλά δομημένο σχέδιο, στο οποίο συμμετέχουν όλες οι δομές του υπουργείου Υγείας, έχει εκπονηθεί προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες υγειονομικές ανάγκες της νησιωτικής Ελλάδας κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου.

Έχοντας ήδη ξεκινήσει η δεύτερη τουριστική σεζόν υπό συνθήκες πανδημίας, το βάρος πέφτει για μία ακόμη φορά στο υγειονομικό σκέλος καθώς, όπως είναι προφανές, αποτελεί το βασικό παράγοντα που θα καθορίσει την έκβασή της.

Με τους εμβολιασμούς -των μόνιμων κατοίκων αλλά και των εποχικών εργαζομένων στον τουρισμό- να «τρέχουν» με ρυθμούς ρεκόρ, διαμορφώνεται το κατάλληλο έδαφος έτσι ώστε να υποστηριχτεί αλλά και να αξιοποιηθεί το ιστορικό brand της χώρας, συνεχίζοντας να προσφέρει τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες της στους επισκέπτες με ασφάλεια, παρότι ακόμα δεν έχει λήξει ο υγειονομικός εφιάλτης.

Προκειμένου να προχωρήσει η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» με ακόμα ταχύτερους ρυθμούς και βάσει της στρατηγικής του υπουργείου Υγείας, στις νησιωτικές περιοχές διατίθεται ως επί το πλείστον το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ παράλληλα ανοίγουν επιπλέον εμβολιαστικές γραμμές.

Στην τοποθέτησή του κατά την τακτική ενημέρωση των συντακτών υγείας την Τετάρτη, ο αρμόδιος υπουργός Βασίλης Κικίλιας, διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει κανένας συμβιβασμός σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια ενώ θα διανύουμε την τουριστική περίοδο, επισημαίνοντας την ισχυρή σύνδεση μεταξύ τουρισμού και επιδημιολογικών δεδομένων.

«Θέλω, ως Υπουργός Υγείας, να επαναλάβω τα λόγια του Πρωθυπουργού. Δεν πρόκειται να κάνουμε κανέναν συμβιβασμό σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Υγεία και την ασφάλεια, καθώς θα καλωσορίζουμε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, τους ανθρώπους εκείνους που θα επιλέξουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Γιατί είναι σαφές ότι η πορεία του τουρισμού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Ως Υπουργείο Υγείας θέλουμε να προστατεύσουμε τόσο τους κατοίκους των νησιών μας, όσο και τους τουρίστες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τρέχει η «Γαλάζια Ελευθερία»

Η Επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» ξεδιπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς, χτίζοντας με καθολικούς εμβολιασμούς το απαιτούμενο τείχος προστασίας, που θα διασφαλίσει ένα ομαλό καλοκαίρι αλλά και έναν ασφαλή χειμώνα στη συνέχεια.

Ήδη έχει ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός σε 40 νησιά, ενώ εντός των επόμενων εβδομάδων θα ολοκληρωθεί και στα άλλα 29.

Αναφορικά με τα 19 μεγαλύτερα νησιά, με εξαίρεση την Κρήτη η οποία αντιμετωπίζεται σαν ηπειρωτική χώρα, η εμβολιαστική κάλυψη ενισχύεται με αύξηση των εμβολιαστικών κέντρων από τις τοπικές μονάδες, με δημιουργία «ομάδων κρούσης» από την ηπειρωτική χώρα αλλά και με τη βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων.

Ήδη έχει καλυφθεί το 100% των διαθέσιμων ραντεβού στη Σαλαμίνα, την Κω, την Πάρο, τη Ρόδο, τη Μύκονο, τη Νάξο, τη Χίο, την Αίγινα, τη Σαντορίνη και την Κέρκυρα.

Επιπλέον, προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες δομές δύο εμβολιαστικοί σταθμοί αυξημένης δυναμικότητας, ο ένας στη Ρόδο, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία στις 25 Μαΐου και ο άλλος στην Κέρκυρα, ο οποίος θα τεθεί σε λειτουργία στις 31 Μαΐου.

Ακτινωτός σχεδιασμός και αυξημένο testing

Ο δυναμικός μηχανισμός πρόληψης συμπληρώνεται από αυξημένο testing στις δομές, σε συνδυασμό με τις Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να βρεθούν όπου χρειαστεί, προκειμένου να διενεργήσουν επιτόπιους διαγνωστικούς ελέγχους.

Παράλληλα, ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ενίσχυση των Υγειονομικών Δομών στη νησιωτική χώρα έχει εκπονηθεί, με ακτινωτό σχεδιασμό διασύνδεσης των δομών Υγείας στα νησιά, των Περιφερειακών Ιατρείων, αγροτικών Ιατρείων, Κέντρων Υγείας ή Νοσοκομείων, μεταξύ τους αλλά και με κεντρικά Νοσοκομεία αναφοράς της ενδοχώρας, για τη αντιμετώπιση παντός ενδεχομένου.

Ήδη έχουν ενισχυθεί οι δομές Υγείας με προσλήψεις προσωπικού, ενώ καθοριστικής σημασίας είναι ο ρόλος του πλήρως αναβαθμισμένου συντονιστικού κέντρου του ΕΚΑΒ, το οποίο παρακολουθεί real time, σε 24ωρη βάση τα περιστατικά, ούτως ώστε να γίνονται άμεσα οι παρεμβάσεις στα σημεία που χρειάζεται.

Στο δυναμικό του ΕΚΑΒ εντάσσονται πλέον 11 κάψουλες αρνητικής πίεσης για τη μεταφορά Covid περιστατικών, εάν και εφόσον αυτό χρειαστεί.

Επίσης, ένα ειδικά διαμορφωμένο αεροσκάφος της Ολυμπιακής Αεροπορίας που έχει ναυλωθεί σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία, για τις διακομιδές non covid ασθενών καθώς και ένα C-130 και ένα ελικόπτερο Chinook της Πολεμικής Αεροπορίας για τα Covid περιστατικά.

Καίριας σημασίας είναι τα δύο τελευταίας τεχνολογίας προηγμένα ελικόπτερα και τα δύο αεροσκάφη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ενός συστήματος μικρών διακομιδών, μικρών αποστάσεων που διενεργούν τα ελικόπτερα και μεγαλύτερων τα αεροσκάφη, έτσι ώστε διασυνδεόμενα να καλύπτουν όλη την νησιωτική χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider