Σταϊκούρας: Έρχεται τροπολογία για αλλαγές στα φορολογικά πριν υποβληθούν οι φετινές δηλώσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σταϊκούρας: Έρχεται τροπολογία για αλλαγές στα φορολογικά πριν υποβληθούν οι φετινές δηλώσεις
Σταϊκούρας
Η τροπολογία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις 4 κατηγορίες φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια φέτος.

Τροπολογία η οποία θα κατατεθεί μαζί με το νομοσχέδιο για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό θα περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Η τροπολογία θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τις 4 κατηγορίες φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια φέτος και θα φορολογηθούν με βάση το εισόδημα του 2020, αλλά και περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος.

Η τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί άμεσα στην Βουλή, την ημέρα που θα εισαχθεί το νομοσχέδιο για ψήφιση στην Ολομέλεια, πιθανόν Τετάρτη ή Πέμπτη. Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας στην τροπολογία «θα ενσωματωθούν και άλλες φορολογικές διατάξεις, κυρίως, αυτές που έχουν να κάνουν με τις φορολογικές δηλώσεις και ο λόγος είναι ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και οφείλουμε τις όποιες αλλαγές αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να υλοποιήσουμε να τις νομοθετήσουμε πρωθύστερα».

Μιλώντας για τις αλλαγές που έρχονται στην τηλεόραση του Open , ο υπουργός είπε ότι οι 4 κατηγορίες φυσικών προσώπων για τις οποίες δεν θα ισχύουν τα τεκμήρια φέτος και θα φορολογηθούν με βάση το εισόδημα του 2020 , είναι οι πληττόμενοι ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες και οι εργαζόμενοι που τελούν σε αναστολή ή βρίσκονται στο ΣυνΕργασία. Για τις ίδιες κατηγορίες, όπως επισήμανε εξετάζονται και διευκολύνσεις αναφορικά με το όριο των ηλεκτρονικών αποδείξεων.

Ο ΥΠΟΙΚ προανήγγειλε ότι και φέτος θα ισχύσει το καθεστώς αποπληρωμής των νέων φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σε 8 δόσεις. Και μάλιστα με αυξημένη έκπτωση 3% για όσους υποβάλουν τις φορολογικές δηλώσεις εμπρόθεσμα (έως το τέλος Ιουλίου) και πληρώσουν εφάπαξ. Και φέτος θα είναι δυνατή η υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου, αλλά τότε θα χαθεί η έκπτωση και θα πρέπει να πληρωθούν 2 δόσεις μαζί έως το τέλος του μήνα, όπως και το 2020.

Αναλυτικά, για τις νέες φορολογικές δηλώσεις ο ΥΠΟΙΚ ανέφερε πως θα ξεκινήσει η υποβολή λίγο μετά το Πάσχα και θα ολοκληρωθούν εμπρόθεσμα μέχρι τέλος Ιουλίου. Θα γίνουν σε οκτώ δόσεις η καταβολή για τα φυσικά και για τα νομικά πρόσωπα. Θα είναι εμπρόθεσμη η κατάθεση και για όσους υποβάλλουν δήλωση και τον Αύγουστο αλλά (όπως και το 2020), θα πρέπει να πληρώσουν δύο δόσεις μαζί στο τέλος Αυγούστου. Ο ΥΠΟΙΚ είπε πως θα υπάρχει κίνητρο αυξημένης έκπτωσης 3% για όσα φυσικά πρόσωπα υποβάλλουν τις δηλώσεις έως το τέλος Ιουλίου και πληρώσουν την οφειλή σε 1 δόση.

Αναφορικά με τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης ο ΥΠΟΙΚ θα υπάρχουν προβλέψεις ώστε να μη φορολογηθούν οι πολίτες που ανήκουν σε 4 κατηγορίες:

  • Ελεύθεροι επαγγελματίες που πλήττονται.
  • Οι εργαζόμενοι που είναι σε ανατολή.
  • Εργαζόμενοι που είναι στο ΣυνΕργασία.
  • Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χάσει τμήμα των ενοικίων.

Όπως είπε η εξαίρεση συνδέεται με την προϋπόθεση σε μία από τις δύο προηγούμενες χρονιές να μην είχαν φορολογηθεί με αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης.

Αναφέρθηκε επίσης στις ηλεκτρονικές συναλλαγές λέγοντας ότι «υπάρχουν κάποια από τα στοιχεία που δείχνουν πως ούτως ή άλλως το 80% της κοινωνίας έχει πιάσει το 30% των ηλεκτρονικών συναλλαγών, συζητάμε κάποια στοιχεία που θα τα ανακοινώσουμε μέσα στην εβδομάδα», μην αποκλείοντας και άλλες κατηγορίες πληθυσμού από τη διευκόλυνση να μην υπάρξει πρόστιμο αν δεν πετύχουν το στόχο. «Είναι στοχευμένες οι παρεμβάσεις και πρέπει να είναι στοχευμένες» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ. Για τα αναδρομικά και το πώς αυτά θα φορολογηθούν είπε πως δεν είναι ακόμη έτοιμο το πλαίσιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider