Η σύσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο ΥΜΑΘ με τοπικούς φορείς, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 13:00.

Παρόντες ήταν ο υφυπουργός εσωτερικών Μακεδονίας Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Οι αρμόδιοι φορείς συζήτησαν με τον πρωθυπουργό τα ζητήματα της πόλης, ζήτησαν την οικονομική ενίσχυση των κλάδων που επλήγησαν περισσότερο από τον κορονοϊό, αλλά και την παράταση του κλεισίματος των σχολείων.

Ο κ. Ζέρβας διαβεβαίωσε πως δεν πρόκειται να εισηγηθεί την άρση του lockdown, αν δεν το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα.

«Θεωρώ ότι με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά αυτή τη στιγμή είναι δύσκολη οποιαδήποτε σκέψη για άρση του lockdown. Δεν θα ζητήσω ποτέ ως δήμαρχος αυτής της πόλης να μπούμε σε μια οποιαδήποτε κανονικότητα αν δεν είναι εξασφαλισμένη η υγεία των κατοίκων. Άρα, το οποιοδήποτε άνοιγμα αφορά το λιανεμπόριο και την εστίαση έχει να κάνει με πολύ καλύτερα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά.»

Εν συνεχεία, αναφέρθηκε σε πιο ειδικά θέματα, τα οποία συζητήθηκαν κατά τη σύσκεψη, όπως το ενδεχόμενο άνοιγμα των σχολείων. Η θέση του κ. Ζέρβα είναι πως αυτή τη στιγμή, δεν θα πρέπει να συμβεί.

«Είναι δεδομένο το τρίτο κύμα της πανδημίας, οπότε πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τον φόβο να έχουμε εικόνες Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο ή και τον Ιανουάριο. Για αυτό τον λόγο προσωπικά, είμαι κατά του ανοίγματος των σχολείων μέχρι τα Χριστούγεννα», τόνισε.

Αναφορικά με το πλήγμα που υπέστησαν οι κλάδοι της εστίασης και του λιανεμπορίου, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης τόνισε πως η οικονομική ενίσχυση στους επαγγελματίες πρέπει να συνεχιστεί και τον Δεκέμβριο.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας και την επόμενη ημέρα ώστε να επουλώσουμε τις πληγές που υπάρχουν στην οικονομία της πόλης. Έχω μιλήσει για ένα σχέδιο Μάρσαλ που χρειάζεται αυτή η πόλη. Έκανα πρόταση για τη μεγαλύτερη δυνατή υποστήριξη των νοσοκομείων, των νοσοκομείων και των γιατρών, βοήθεια στον ΟΑΣΘ και τοποθέτηση ενός εντεταλμένου συμβούλου της πολιτικής προστασίας ο οποίος θα συντονίζει το τόσο δύσκολο έργο που έχει αυτή τη στιγμή η βόρεια Ελλάδα», σημείωσε.